Fillers en Botox zijn populaire injectables. Twijfel je tussen fillers en Botox? Wij leggen uit wat de verschillen zijn en in welke gevallen je het beste kunt kiezen voor Botox.
Wist je dat Botox en fillers op een heel andere manier werken? Fillers zijn gels, waarmee een gebied wordt opgevuld en zo meer volume krijgt. Botox bestaat uit botulinetoxine. Dit ontspant de spieren en maakt de huid glad. Een flink verschil, dus! Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze de collageenproductie op de lange termijn verbeteren.
Na een behandeling met Botox moet je een week of twee wachten totdat je het uiteindelijke resultaat ziet. Dan heeft de botulinetoxine zijn werk gedaan en zijn de spieren stilgelegd. Wanneer je twee weken na je eerste Botox-behandeling niet tevreden bent, kun je de behandeling aanvullen met fillers. Het voordeel hiervan is dat er vaak minder van nodig is en je dus geld bespaart.
Is er sprake van meer volumeverlies? Dan wordt er vaak eerst met fillers geïnjecteerd. De meeste mensen onder de 35 jaar hebben minder last van groot volumeverlies, waardoor ze direct kunnen kiezen voor botulinetoxine.
Er zijn meer situaties waarin Botox misschien een betere keuze is dan fillers. Wij zetten ze voor je op een rij.
Is het de eerste keer dat je een behandeling met injectables overweegt? Botulinetoxine is iets minder risicovol dan fillers. Daarnaast heeft Botox een korte hersteltijd, is het snel geïnjecteerd en is het resultaat subtiel. Hierdoor is deze behandeling vaak een goede instapprocedure. Bovendien begint Botox na een maand of drie uit te werken, waardoor je tijdelijk kunt ervaren hoe het is.
Op dit moment zijn lip fillers erg populair. Met deze behandeling worden de lippen drastisch opgevuld, waardoor het vaak duidelijk is dat je je lippen hebt laten doen. Daarnaast heb je een lip flip-behandeling. Die zorgt ervoor dat de bovenlip wat omkrult en dus voller lijkt zonder dat er daadwerkelijk fillers worden gebruikt.
Botulinetoxine wordt door het eigen lichaam afgebroken en de resultaten zijn niet permanent. Daarom is het een goed voorproefje als je lip fillers overweegt.
Het injecteren van botulinetoxine gebeurt met minuscule naalden en lichte vloeistoffen. Hierdoor is er minder risico op zwellingen en blauwe plekken dan bij fillers. De vloeistoffen van fillers zijn dikker en worden dieper in de huid geïnjecteerd. Als je je zorgen maakt over blauwe plekken en zwellingen, kun je beter beginnen met een Botox-behandeling.
Sommige mensen hebben last van fronsrimpels en kraaienpootjes. Deze ontstaan wanneer de spieren tussen de wenkbrauwen en rondom de ogen samentrekken. Hierdoor ontstaan verticale lijnen tussen de wenkbrauwen en lijntjes aan de buitenkanten van de ogen.
Botox kan deze lijnen niet helemaal oplossen, maar je kunt het wel gebruiken om te kijken hoe de lijnen zich ontwikkelen als ze worden verzacht. Daarna kun je altijd fillers injecteren om tot een optimaal resultaat te komen. Bovendien blijven fillers vaak beter zitten als er eerst botulinetoxine wordt gebruikt.
Fillers kunnen een risico vormen als de vloeistof per ongeluk in de slagader terechtkomt. In sommige gebieden van het gezicht is het risico op beroertes, blindheid en huidverlies groter. Dit zijn het voorhoofd, het gebied tussen de wenkbrauwen, en de neus en neus-lippenplooien. Als je deze gebieden wilt behandelen, kun je vaak beter kiezen voor botulinetoxine. Achteraf wordt dan gekeken of er eventueel nog fillers nodig zijn. Zo ja, dan heb je meestal nog maar een kleine hoeveel filler nodig. En dat is veiliger én goedkoper!
Zwaartekracht en veroudering kunnen ervoor zorgen dat het gezicht verandert in vorm. Hierdoor kan het vrouwelijke hartvormige gezicht veranderen. Door botulinetoxine oppervlakkig te injecteren in het bovenste gedeelte van het gezicht, kan het gezicht weer subtiel naar eigen wens worden veranderd. Wanneer de spieren hierna weer in evenwicht zijn, kun je kiezen voor fillers om eventuele holtes glad te strijken en de contouren van het gezicht te optimaliseren.
Voor een minimale glow-up van het gezicht is botox de perfecte oplossing. Botulinetoxine ontspant de spieren voor een minimale verandering aan het gezicht. Zo zie je er uitgeruster, gelukkiger, opgewekter en frisser uit. De natuurlijke uitstraling wordt met botox vaak behouden. Bij fillers is dat juist vaak niet het geval.
Vermoeide ogen verhelpen met fillers is een populaire behandeling. Dit wordt ook wel een traangootbehandeling genoemd. Maar wist je dat botulinetoxine hier ook bij kan helpen? Botox zorgt ervoor dat vermoeide ogen op een normale manier worden opgefrist en geeft je zogenaamde vossenogen. Door een kleine dosis botulinetoxine net onder de wimperlijn te injecteren, wordt het ooglid met een millimeter verlaagd, waardoor je blik wordt opgefrist.
In sommige situaties kun je beter kiezen voor botulinetoxine in plaats van fillers. Vaak wordt er liever eerst behandeld met Botox om het resultaat te zien. Als er na deze behandeling nog rimpels zichtbaar zijn, kun je nog een injectie met fillers doen. Daar hoef je dan ook minder van te gebruiken dan wanneer je direct met fillers begint. Je kunt botulinetoxine in verschillende hoeveelheden laten injecteren voor veel verschillende doeleinden.
Botox is veilig, heeft een korte hersteltijd en weinig complicaties. Bovendien behoud je een natuurlijk uiterlijk – dat wil iedereen uiteraard!