• home
  • Nieuws
  • Braadpan-recepten die je smaakpapillen veroveren 

Braadpan-recepten die je smaakpapillen veroveren 

stoofpotje braadpan

Als je ooit hebt genoten van een langzaam gekookte stoofpot of de rijke, diepe smaken van een zelfgemaakte soep, dan weet je al waarom de braadpan zo’n geliefd item in de keuken is. Maar wat maakt deze eenvoudige kookpot zo speciaal? En wat zijn de lekkerste recepten die je ermee kunt maken? We hebben het voor je op een rij gezet in dit blog. 

Wat is een braadpan? 

Een braadpan is een dikke zware pot met een deksel. De meeste braadpannen zijn van gietijzer gemaakt. In het buitenland staat een braadpan ook wel bekend als Dutch oven. Een braadpan is speciaal gemaakt om de warmte gelijkmatig te verdelen en vast te houden. Hierdoor is het een ideale pan om langzaam te koken, sudderen of braden. 

Van hartige stoofpot tot gebraden vlees en van veelzijdige soep tot zelfgebakken brood – je kunt een braadpan voor veel verschillende gerechten gebruiken. Daarnaast gebruik je hem zowel op het fornuis als in de oven. Zo kun je een gerecht beginnen op het fornuis en laat je het vervolgens garen in de oven. En dat allemaal in dezelfde pan! 

De lekkerste braadpanrecepten 

Je kunt ontzettend veel verschillende recepten maken in een braadpan. Omdat er zoveel keus is, hebben we de twee lekkerste recepten voor je uitgezocht. Het eerste recept is met vlees en het tweede recept is helemaal vegetarisch. 

Tip: houd je van Italiaans eten? In deze blog delen de 7 beste kookboeken met Italiaanse recepten.

Klassieke runderstoofpot (4-6 personen)

De klassieke runderstoofpot is gezond, veelzijdig en heeft een volle smaak. Doordat dit gerecht langzaam wordt gekookt, krijgen de smaken de tijd om zich volledig te ontwikkelen en met elkaar te mengen. Het rundvlees wordt mals en sappig, en neemt de smaken op van de bouillon en de kruiden. De rode wijn voegt een rijke, diepe smaak toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt. 

Ingrediënten 

  • 1 kg rundvlees, in blokjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie of braadboter 
  • 2 middelgrote uien, in blokjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 375 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 4 aardappelen, in blokjes

Bereiding

  • Bestrooi het rundvlees naar smaak met zout en peper.
  • Verwarm de olijfolie of braadboter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg het rundvlees toe en bak het aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij.
  • In dezelfde pan voeg je de uien, knoflook, wortels en bleekselderij toe. Bak de groenten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak dit nog een minuut mee.
  • Voeg de rode wijn toe, schraap met een houten lepel over de bodem van de pan om alle lekkere stukjes los te maken. Laat het een paar minuten sudderen, totdat de wijn ongeveer voor de helft is ingekookt.
  • Doe het rundvlees terug in de pan, samen met de runderbouillon, laurierblaadjes, tijm en rozemarijn. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager, doe de deksel op de braadpan en laat het gerecht ongeveer 2 uur sudderen.
  • Voeg de aardappelen toe en laat het gerecht nog een uur sudderen, of tot het rundvlees en de aardappelen helemaal gaar zijn.
  • Verwijder de laurierblaadjes en eventuele takjes van de kruiden voordat je serveert.

Ratatouille (4-6 personen)

Ratatouille is een traditioneel Frans gerecht dat bekend staat om zijn diepe, rijke smaken. Het zit boordevol goede voedingsstoffen door de overvloed aan verse groenten. Het is daarom een gezonde maaltijdkeuze die zowel voedzaam als vullend is. Je kunt alleen de ratatouille serveren, maar er passen ook verschillende soorten bijgerechten bij, zoals rijst, (stok)brood of pasta. 

Ingrediënten 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400g)
  • 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicum

Bereiding 

  • Verwarm de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot die zacht en transparant is.
  • Voeg de knoflook toe en bak die nog een minuut mee.
  • Voeg de aubergine, courgette en paprika’s toe aan de pan. Bak de groenten tot ze zacht worden.
  • Voeg de verse tomaten toe, samen met het blik tomatenblokjes en de Provençaalse kruiden. Roer alles goed door elkaar.
  • Zet het vuur lager, dek de pan af en laat het geheel ongeveer 20-30 minuten sudderen, of tot alle groenten zacht zijn. Roer af en toe.
  • Breng de ratatouille op smaak met zout en peper.
  • Garneer met verse basilicumblaadjes voordat je serveert.

De perfecte maaltijd

De braadpan is een echte keukenheld. Je zet er de lekkerste recepten mee op tafel. Het is een must-have voor elke thuiskok, door zijn veelzijdigheid, uitstekende warmtevasthoudende eigenschappen en duurzaamheid. Het maakt niet uit hoe ervaren je bent in de keuken – je schotelt je vrienden de heerlijkste recepten voor met onze recepten. 

Heb je nog inspiratie nodig voor een lekker toetje? Check mijn heerlijke choco-kersensmoothie recept. Het smaakt als een kersenbonbon, maar is een stuk gezonder. Het is daarmee de perfecte aanvulling op je gezonde stoofmaaltijd. Tijd om je buren, familie of vrienden uit te nodigen voor een gezellige avond tafelen! 

Wil je een keer vegetarisch koken?

In dit blog delen we de zeven beste vegetarische kookboeken. Elk boek heeft zijn eigen unieke kenmerken, van kindvriendelijke recepten tot gerechten die in één bakplaat worden bereid. De boeken zijn geschreven door gerenommeerde auteurs zoals Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi.

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten