• home
  • Nieuws
  • Hoe gezond is elektrisch fietsen? Een frisse kijk op e-bikes

Hoe gezond is elektrisch fietsen? Een frisse kijk op e-bikes

Wat is nou gezonder: een gewone fiets of een e-bike? Dat is natuurlijk allang onderzocht. We gaan eens bekijken wat de gezondste optie is – het antwoord zal je verrassen. Behalve je gezondheid nemen we nog diverse andere aspecten mee in dit gezonde blog.

Volgens een EU-studie uit 2019 is elektrisch fietsen net zo gezond als gewoon fietsen. Je verbrandt misschien per minuut minder calorieën, maar als je vaker en langer fietst, compenseer je dat weer. Mensen blijken vaak met hun e-bike afstanden te fietsen die ze normaal met de auto zouden doen. Dat klinkt toch best gezond?

Leidt minder zwoegen tot een slechtere conditie?

Je zou zeggen dat je met een e-bike minder hard werkt. En dat klopt. Als je je gewone fiets inruilt voor een e-bike, moet je inderdaad vaker of langer fietsen om dezelfde conditievoordelen te bereiken. En dat blijken veel mensen dus ook te doen. Waar je met een normale fiets misschien 7,5 km fietst, leg je met een elektrische fiets al gauw het dubbele af. En dan zit je qua conditie dus helemaal goed.

Elektrische fiets is duur

Een e-bike is duurder in aanschaf en onderhoud dan een gewone fiets. Als je overweegt om je auto te verruilen voor een fiets, dan zou je de kosten van een elektrische fiets met die van een auto moeten kijken. En dan is die e-bike zo slecht nog niet! Maar als je echt zuinig wilt of moet zijn, is een goed alternatief om je huidige fiets op te knappen.

Wat is de levensduur van een fiets?

Een traditionele fiets heeft minder snufjes die kapot kunnen gaan en gaat daardoor langer mee. Ook de accu van een elektrische fiets doet het na verloop van tijd minder goed. Als je hem dagelijks gebruikt, kan een e-bike met handige snufjes je zoveel comfort brengen, dat het echt de moeite waard is. Over comfort gesproken: een e-bike brengt je zweetvrij en ontspannen naar je bestemming. Alsof je constant de wind mee hebt. Dat voelt toch heerlijk?

Kinderen naar school brengen

Heb je kinderen? Dan heb je dag in, dag uit te dealen met halen en brengen. Het begint met dat gejakker van boterhammen smeren, tandenpoetsen en ‘waar zijn je gymkleren’. Daarna moet iedereen de jas aan en op de fiets of in de auto. Hoe heerlijk is het dan om een kind voorop en eentje achterop te zetten en zonder zweten en puffen naar school te rijden op je elektrische mamafiets? Dat is niet alleen gezond en fris, maar ook héél goed voor je humeur!

Conclusie: het is maar net wat je zoekt

Elektrisch fietsen is zeker niet alleen voor luilakken of bankhangers. Of het gezonder is of niet, hangt af van wat je zoekt. Wil je op een comfortabele manier meer bewegen en langere afstanden afleggen? Dan is een e-bike top. Ben je meer van het zware werk en wil je de kosten laag houden? Dan is een gewone fiets jouw ding.

Welke fiets je ook kiest, het belangrijkste is dat je lekker blijft fietsen. We hebben je in dit blog laten zien dat er in principe geen verkeerde keuze is.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten