• home
  • Nieuws
  • 4 tips voor een goed herstel na een intensieve trainingssessie

4 tips voor een goed herstel na een intensieve trainingssessie

tips na het sporten

Ben je van plan om meer te focussen op een gezonde(re) levensstijl? Dan ben je hier aan het goede adres voor tips om dit te laten slagen. 

Ik wissel krachttraining af met cardiotraining, en merk dat ik lekkerder in mijn vel zit na een pittige trainingssessie. Maar hoe herstelt je lichaam eigenlijk het beste na zo’n intensieve dag? Ik heb het voor je uitgezocht en zet mijn 4 tips in dit blog voor je op een rij!

Tip 1 – De juiste voeding 

Om goed te functioneren, heb je eten nodig – dat is logisch. Maar wanneer je intensief sport, heb je van een bepaalde voedingsstof net iets meer nodig: eiwitten. Je spieren bestaan namelijk voor het grootste deel uit aminozuren, en die haal je uit eiwitten. Zorg daarom voor een eiwitrijk dieet wanneer je veel sport.

Je haalt eiwitten uit zowel dierlijke als plantaardige producten, dus het maakt niet uit welk dieet je volgt. Check bijvoorbeeld ons recept voor een herstelsmoothie. Hier zit lekker veel proteïne in, zodat je spieren sneller herstellen. 

Tip 2 – Geen of weinig alcohol na het sporten

Hoe lekker is het om na het sporten nog even gezellig na te zitten met een biertje in je hand? Zelf vind ik het heerlijk, en gelukkig maakt dat ene biertje ook niet zoveel uit. Maar wanneer je ’s ochtends een CrossFit work-out doet en ’s avonds op stap gaat en het ene na het andere biertje wegtikt, kun je die krachttraining wel weer afschrijven. 

Na meer dan twee glazen alcohol gaat je lichaam namelijk op andere dingen focussen dan spierherstel. Zo is je lever alleen nog maar bezig met alcohol afbreken, en komt de afbraak van alle andere afvalstoffen op pauze te staan. 

Daarnaast raakt je hormoonbalans verstoord. Dankzij testosteron worden de eiwitten uit die herstelsmoothie beter opgenomen in je spieren, maar alcohol zorgt ervoor dat je minder testosteron aanmaakt. Eindstand? Hoe meer alcohol, hoe minder testosteron, en hoe minder herstel.    

Tip 3 – Infraroodtherapie

In plaats van de stad onveilig te maken, kun je ook op een andere manier relaxen. Bijvoorbeeld door een rood-licht-therapiesessie. Rood licht zet op de juiste golflengtes namelijk een biochemisch proces op gang, wat het stofje aanmaakt dat je lichaam van energie voorziet: adenosine-tri-fosfaat (ATP). 

Infrarood therapie is niet alleen goed voor je energieniveau, maar kan ook je bloedsomloop verbeteren en vetverlies stimuleren. Daarnaast zijn de warme lichtstralen heerlijk ontspannend en kun je er zelfs beter door slapen. 

Nog een voordeel – je kunt zo’n sessie gewoon thuis doen! Op bijvoorbeeld loptimize.nl kun je een infraroodlamp voor thuis kopen die je thuis neerzet. Zo kun je wanneer je wilt een heerlijke therapiesessie met rood licht doen.  

Tip 4 – Foamrollen

Een foamroller is een cilindervormige rol gemaakt van schuimrubber, ontworpen om spieren te masseren en te ontspannen door self-myofascial release, wat helpt bij het losmaken van verklevingen in spieren.

De voordelen van foamrolling omvatten de vermindering van spierpijn door verbeterde doorbloeding en afvoer van afvalstoffen, toegenomen flexibiliteit door losser maken van strakke spieren, en blessurepreventie door het behoud van spierbalans en bewegingsbereik.

Foamrolling voor een workout helpt spieren op te warmen, terwijl het na een workout bijdraagt aan herstel. Het is essentieel om een foamroller correct te gebruiken; dit betekent rollen over spieren (niet over gewrichten of botten) en het kiezen van een geschikte ondergrond, zoals een yogamat.

Sneller herstel voor sneller resultaat

Sporten is leuk, vooral als je resultaat ziet. Die resultaten haal je sneller wanneer je je lichaam de rust geeft om goed te herstellen. Bovenstaande tips dragen bij aan een zo goed mogelijk herstel van de spieren, maar vergeet niet dat een rustdag ook wonderen doet!

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten