Home gym – lekker thuis sporten

Als er één positief ding is dat we hebben overgehouden aan de coronacrisis, is het thuis sporten en bewegen. Want wat zijn we creatief geweest in het bedenken van mogelijkheden om fit te blijven terwijl de sportschool dicht was. Veel mensen ontdekten dat ze het eigenlijk veel fijner vinden om thuis spontaan op de hometrainer te springen, de dumbbell te pakken of een matje uit te rollen. Nu de sportscholen allang weer open zijn, volgen zij nog steeds hun eigen gevoel. Ben jij er ook zo een? Ga een stapje verder en maak je eigen home gym!

De voordelen van je eigen home gym

Het hebben van een home gym biedt allerlei voordelen. Dit zijn er een paar:

 • sporten wanneer je maar wilt
 • geen reistijd, want je bent er al
 • sporten op je eigen playlist
 • je houdt geld over

In dit blog bekijken we:

 1. Bepaal je sportieve doelen
 2. Wat heb je nodig om een thuisgym te maken?
 3. Apparatuur in huis halen
 4. Tips voor de inrichting van je home gym

 

 1. Bepaal je sportieve doelen

Waarschijnlijk heb je al een idee van wat je wilt bereiken met je workouts in eigen huis. Maak dat idee concreet voordat je de hele kamer gaat verbouwen. Ga je voor een fitter lijf? Wil je afvallen? Spieren opbouwen? Herstellen na een ziekte of operatie? Of heb je gewoon behoefte aan beweging zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft? Aan de hand van jouw sportieve doelen kun je bepalen wat je nodig hebt voor je eigen home gym.

 1. Wat heb je nodig om een thuisgym te maken?

Je kunt het zo makkelijk en moeilijk maken als je wilt. Voordat je zware fitnessapparatuur bestelt, is het wel handig om te weten of de vloer dat aankan. Vooral als je een home gym op zolder wilt inrichten. Leg rubberen tegels op de vloer om hem te beschermen en geluid te dempen.

Zorg voor goede verlichting, zodat je echt op elk moment kunt sporten.

Je hebt geen mansion nodig om een home gym in te richten. Zelfs als je in één kamer moet eten, slapen en bewegen, kun je een workoutplek creëren.

 1. Apparatuur in huis halen

Heb je thuis een kamer over, of misschien een kelder of zolder, dan kun je lekker losgaan met fitnessapparaten. Afhankelijk van je doel en je favorieten kun je de home gym voorzien van een hometrainer, loopband, crosstrainer, roeitrainer en/of spinningfiets. Je kunt alles wat je nodig hebt voor een home gym, online kopen. Maar ga dan wel voor een kwaliteitszaak, zoals bijvoorbeeld NRG Fitness, en laat je goed adviseren. Heb je ruimte over? Dan kun je ook aan ontspanning denken en bijvoorbeeld een massagestoel kopen. Daar krijg je zeker geen spijt van!

 1. Tips voor de inrichting van je home gym
 • Zorg voor orde en netheid in je home gym. Dat sport gewoon fijner, ongeacht of je veel of weinig ruimte hebt. Gebruik rekken, bakken of kasten om je spullen op een vaste plek op te bergen.
 • Kijk niet alleen naar het vloeroppervlak om te bepalen of er een fitnessapparaat op past. Houd ook rekening met ruimte rondom, om te lopen en je armen en benen te bewegen.
 • Frisse lucht is belangrijk. Is er geen raam in je home gym? Overweeg dan een mobiele airco voor lucht en ventilatie.

Eigenlijk is de conclusie van dit blog dat vrijwel iedereen thuis kan sporten. Het gaat een stuk gemakkelijker als je de ruimte hebt en een aparte kamer kunt inrichten als thuisgym. Maar zelfs op een paar vierkante meters kun je aan je conditie werken, op het moment dat het jou uitkomt.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten