• home
 • Nieuws
 • Omega 3: voordelen, bronnen en supplementen 

Omega 3: voordelen, bronnen en supplementen 

vrouw gelukkig op strand

Als het gaat om gezond eten en leven, hoor je vaak over omega 3. Het staat synoniem voor gezondheid en welzijn. Maar wat is het precies en waarom hoor je er zo veel over? Hier lees je alles over wat omega 3 is, wat de voordelen zijn en wat je moet eten voor je omega 3-vetzuren. 

Wat is omega 3?

Omega 3 bestaat uit een groep essentiële vetzuren die cruciaal zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Deze vetzuren werken samen om verschillende lichaamsfuncties te ondersteunen. Het gaat om: 

 • ALA (alfa-linoleenzuur): vooral in plantaardige oliën, noten zoals walnoten en zaden zoals chiazaad. ALA is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid, haar en nagels.
 • EPA (eicosapentaeenzuur): vooral in vette vis zoals zalm en makreel, en algen. EPA speelt een sleutelrol in het verminderen van ontstekingen en draagt bij aan hartgezondheid.
 • DHA (docosahexaeenzuur): ook in vette vis en algen. DHA is essentieel voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen.

De voordelen van omega 3

Omega 3-vetzuur doet wonderen voor je lichaam, waaronder voor je:

 • Hartgezondheid
 • Hersenen
 • Zwangerschap en kinderen
 • Immuunsysteem

Hartgezondheid

Omega 3-vetzuren hebben een essentiële rol in de gezondheid van het hart. Het kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het reguleren van cholesterolgehalte. Daarnaast kun je het risico op hartziekten ermee verminderen. Dit komt deels doordat het de vorming van bloedstolsels helpt voorkomen en ontstekingen vermindert die tot hartproblemen kunnen leiden. 

Tip: wist je dat roeien ook goed voor je cardiovasculaire gezondheid. Lees het blog over de voordelen van roeien hier.

Hersenen

Omega 3-vetzuren spelen een sleutelrol in de ondersteuning van je hersenen. Omega 3 draagt bij aan de cognitieve functie en verbetert het geheugen en schijnt een positieve impact te hebben tijdens depressies en sombere gevoelens. Omega 3-vetzuren zijn cruciale componenten van hersencellen en ondersteunen de groei en reparatie van de cellen.

Zwangerschap en kinderen

Tijdens de zwangerschap speelt omega 3 een sleutelrol in de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby. Het blijft belangrijk als kinderen groeien. Omega 3-vetzuren dragen bij aan de vorming van het zenuwstelsel en schijnt zelfs de leercapaciteit en gedragsfunctie bij kinderen te bevorderen.

Immuunsysteem

Omega 3-vetzuren dragen bij aan de productie van immuuncellen die betrokken zijn bij de immuunrespons. Door je immuunsysteem een boost te geven, helpt omega 3 je lichaam beter te vechten tegen infecties en ziektes. Het is net die extra verdediging die je nodig hebt, vooral tijdens de koudere maanden wanneer virussen en bacteriën meer voorkomen.

Waar zit omega 3 in?

Je vindt omega 3-vetzuren in verschillende soorten eten, zoals:

 • Vis: Vette vis zoals zalm, makreel en sardientjes zijn uitstekende bronnen van EPA en DHA.
 • Noten en zaden: walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn supergoede bronnen van ALA.
 • Algen: een plantaardige bron van DHA en een geweldige optie voor vegetariërs en veganisten.
 • Omega 3 capsules: supplementen die omega 3-vetzuren bevatten, meestal EPA en DHA. 

Supplementen: algenolie of visolie?

Als je moeite hebt om voldoende omega 3 uit je dieet te halen, zijn supplementen een goede oplossing. Vaak denken mensen dan automatisch aan visolie, maar algenolie-capsules worden steeds populairder. 

Waarom kiezen voor algenolie? Er zijn verschillende redenen waarom algenolie een betere keuze kan zijn dan visolie. Ten eerste vanwege duurzaamheid. Visolie heeft een negatieve impact op de vispopulatie. Met algenolie draag je niet bij aan overbevissing. Dat alleen al is een belangrijke overweging voor veel mensen.

Daarnaast heeft algenolie minder kans op verontreinigingen van zware metalen, wat een pluspunt is voor je gezondheid. In vis en visolie zitten steeds meer zware metalen, door vervuiling. Algen worden vaak in speciale tanks gekweekt, waardoor ze hier niet mee in aanraking komen.

Tot slot is algenolie een goede keuze voor vegetariërs en veganisten. Het kan voor hen moeilijk zijn om voldoende omega 3 uit hun dieet te halen. Algenolie biedt dezelfde voordelen als visolie, maar zonder vis te consumeren. Wist je dat vis zelf geen omega 3 produceert, maar dat ook zij het uit algen halen? 

Door direct naar de bron te gaan, kun je genieten van de gezondheidsvoordelen van omega 3, zonder dat je concessies moet doen aan persoonlijke of ethische overtuigingen.

Gezonder leven met omega 3 

Het toevoegen van omega 3 aan je dieet is eenvoudiger dan het lijkt. Of je het nu uit je voedsel haalt of een algenolie-supplement neemt, het is een kleine verandering met veel gezondheidsvoordelen. Omega 3 geeft je net die extra boost die je nodig hebt om je beter, gezonder, en energieker te voelen. 


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten