• home
  • Nieuws
  • Hoe een schone omgeving ons welzijn vergroot

Hoe een schone omgeving ons welzijn vergroot

Het belang van een schone omgeving gaat veel verder dan een opgeruimde aanblik. In de eerste plaats is een schone omgeving cruciaal voor onze fysieke gezondheid. Maar wist je dat een schone ruimte ook invloed heeft op ons mentale, emotionele en sociale welzijn? Diverse onderzoeken tonen dit aan. Van een schone stad tot een hygiënisch schone zorginstelling – we kijken naar meerdere invalshoeken.

Wat een schone woonomgeving met mensen doet

Als in een willekeurige stad ergens een berg volle vuilniszakken ligt, hebben mensen de neiging hun eigen afval daar bij te gooien. In een winkelstraat die nooit wordt opgeruimd, zie je overal blikjes, verpakkingen en peuken op de grond liggen. Wordt de stad of de winkelstraat goed schoon gehouden, dan gebeurt het tegenovergestelde. Een schone woonomgeving heeft een gunstige uitwerking op iedereen die daar komt. Mensen voelen zich veilig in een schone stad en zijn eerder geneigd hun eigen rommel op te ruimen.

Ontwikkeling van empathie

Op iets kleinere schaal, in gedeelte woonomgevingen als een flatgebouw, appartementencomplex of zorginstelling, werkt het precies zo. Is het er smerig en rommelig, dan laten steeds meer mensen hun rotzooi slingeren en gaat het van kwaad tot erger. Een goede en regelmatige schoonmaak heeft het tegenovergestelde effect.

Sterker nog, mensen ruimen niet alleen op en houden de omgeving schoon, maar geven ook meer blijk van empathie, mededogen en verbinding. Er is een grote toename in connecties en de bereidheid om anderen in de gemeenschap te helpen. Op nog kleinere schaal, in gezinnen, reageren ook kinderen positief op een schoner huis: ze studeren beter en gedragen zich beter.

Schoonmaak in een zorginstelling

In de zorg is een schone, veilige omgeving letterlijk van levensbelang. De professionele schoonmaak van een zorginstelling speelt een essentiële rol in het voorkomen van infecties en het beschermen van de gezondheid van medewerkers, bezoekers en kwetsbare cliënten.

Een goede schoonmaak verkleint het risico op infecties voor al deze groepen. Want ook medewerkers en bezoekers van de instelling worden minder vaak ziek. Ze voelen zich veilig, welkom en ontspannen. Een schone werk- en leefomgeving heeft een directe invloed op de daling van ziekte bij cliënten en ziekteverzuim onder zorgmedewerkers.
Dit leidt tot:

  • meer werkplezier
  • minder werkdruk
  • hogere productiviteit
  • beter functioneren

 

Conclusie

Een schone omgeving doet veel meer dan mensen beschermen tegen infecties. Goed schoonmaken zorgt voor een gezonde, productieve en empathische samenleving. Laten we daarom de waarde van schoonmaken niet onderschatten. Het levert een grote bijdrage aan het welzijn van onze maatschappij.

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten