3 tips voor tijdens de kraamperiode

Kraamperiode

Ben je zwanger, of ben je net bevallen? Dan komt er veel op je af. Wat moet je met kraamvisite? Waar slaap je na een zware bevalling? En hoe zit het met kraamzorg? Wij geven 3 tips voor rondom de kraamperiode. 

Maak afspraken rondom kraamvisite 

Kraamvisite: altijd gezellig, toch? Nou, niet altijd. De kans is groot dat je meer tijd voor jezelf nodig hebt dan je van tevoren denkt. Plan dus niet hele dagen vol met kraambezoek. Een bezoek per dag is al meer dan genoeg – zorg er ook dan voor dat niet de eerste 3 weken elke dag iemand langskomt. Ook fijn: als de eerste dagen echt alleen mensen over de vloer komen die echt dichtbij je staan. Dan voel je je niet verplicht om per se het huis op te ruimen of koffie te zetten. 

Wil je aan het begin echt even rust? Verstuur dan pas na een paar dagen de geboortekaartjes. Dan heb je de eerste dagen echt voor jezelf en je baby, en eventueel voor mensen waar je close mee bent.

Regel een hoog-laagbed

Heb je een keizersnede gehad en mag je een paar dagen niet traplopen? Of heb je op een andere manier een zware bevalling gehad? Als je de ruimte hebt, is het misschien goed om een ziekenhuisbed op de begane grond te zetten. 

Dat klinkt misschien heftig, maar het helpt enorm met de revalidatie. Vooral als je thuiszorg krijgt, is een hoog-laag bed verstandig. Zo belast je je lichaam zo min mogelijk tijdens het herstel. Je verkleint de kans op complicaties en kunt het bed aanpassen naar wat voor jou goed voelt. Met een bed op de begane grond hoef je niet te traplopen en heb je de wc op dezelfde verdieping als waar je slaapt. 

Extra tip: vraag aan de mensen die het bed komen brengen of ze het hoog-laagbed op een fijne plek willen zetten. Bijvoorbeeld ergens waar je naar buiten kunt kijken, of met uitzicht op de televisie. 

Vind de kraamzorg die bij je past

Iedereen is anders. Iedereen heeft daarom ook andere kraamzorg nodig. Sommigen willen graag kordate hulp, een ander heeft liever meer een zachte hand. Heb je zorg die niet helemaal bij je past? Geef dat dan aan. Het is helemaal niet erg als je om andere kraamverzorging vraagt. 

Kookt de hulp voor je? Vraag dan of ze extra willen koken, zodat je na de kraamperiode eten in de vriezer hebt. Dat maakt de overgang net iets minder zwaar.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten