Traumaverwerking 

Traumaverwerking

Ooit een keer iets meegemaakt, maar eigenlijk nog niet verwerkt? Ergens zit het misschien diep weggestopt, maar toch draag je het elke dag met je mee. Trauma’s kunnen een flinke impact hebben op je leven, en daarom is het verstandig om meer inzicht te krijgen in trauma, traumatherapie Arnhem en de bijbehorende voordelen.

Inzicht in trauma

Ben je als kind ooit in een situatie terechtgekomen waar je (on)bewust nog steeds mee rondloopt? Dan is er sprake van een trauma, een situatie die zich in je lichaam heeft genesteld, maar nog geen plek heeft gekregen. Een dergelijke gebeurtenis kan veel impact hebben op je verdere leven en kan je belemmeren bij dagelijkse bezigheden. Hierin is de hulp van Plushome vaak gewenst. Hoe eerder je deze gebeurtenis(sen) kan verwerken, een plek kan geven, hoe fijner dit is.

Soorten traumatherapie

In het geval van trauma kun je kiezen voor therapie, hierin zijn verschillende varianten aanwezig. Traumatherapie richt zich op het verwerken van een dergelijke gebeurtenis. Hierin worden verschillende behandelingen aangeboden, waaronder muziektherapie, cognitieve gedragstherapie als wel PMT-therapie. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.

Daarnaast heb je ook EMDR of dialectische gedragstherapie waarvan het doel is om de ernst en symptomen van het trauma te verminderen. Dialectische traumaverwerking heeft als doel om op een andere manier naar traumatische herinneringen uit je verleden te leren kijken en zodoende de betekenis van het trauma te veranderen. Hierin zijn verschillende opties mogelijk, en het is per persoon verschillend welk soort therapie effect heeft en helpt om het trauma te verwerken.

Voordelen van traumatherapie

Naast dat het lastig is om in traumatherapie te gaan, kost therapie de nodige energie. Toch zijn er zeker een aantal voordelen te benoemen die een positieve impact hebben als gevolg hiervan.

Middels therapie kan de kwaliteit van je leven weer verhoogd worden en je in staat stellen om weer normaal te gaan functioneren. Daarnaast kan het depressie, angst en vermijdingsgedrag verminderen dat hiermee vaak gepaard gaat. Ook fysieke klachten kunnen afnemen, en je zo helpen in het herstelproces. Dit geldt ook voor gevoelens van schuld, schaamte en ontoereikendheid die gepaard kunnen gaan met een dergelijke situatie.

Tevens kan het een positieve werking hebben op de manier waarop je met anderen omgaat, waardoor relaties weer verbeteren. Je leert namelijk hoe je gezonde relaties kan aangaan en deze kan onderhouden. Tot slot krijg je door therapie vaak inzichten die je helpen bij het aanleren van gezonde copingsmechanismen. In therapie leer je om om te gaan met je eigen emoties, je leert stil te staan en ruimte te geven aan je gevoel. Op deze manier leer je langzaam om met je trauma om te gaan.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten