Wat is BMI en hoe bereken je het?

BMI berekenen tips

Je hebt ongetwijfeld wel eens van BMI gehoord. Anders was je niet op dit blog geland. Wil je weten waar BMI voor staat? En misschien nog wel belangrijker: hoe je dit berekent? Dan ben je hier op de juiste plek.

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index (BMI). Deze index weergeeft de verhouding tussen je lengte en gewicht. Op basis van die verhouding kun je stellen of iemand overgewicht of ondergewicht heeft. De index is te gebruiken voor kinderen vanaf 2 jaar tot aan volwassen van 70 jaar oud.

Om erachter te komen waar jij zit op de index, kun je twee dingen doen. Je kunt online jouw BMI checken – dat is de snelste manier. 

Wil je liever zelf de berekening maken? De hiervoor gebruikte formule is als volgt: gewicht in kilogram / (lengte in meters x lengte in meters). 

Voor het gemak even een voorbeeld. Stel, je weegt 70 kilogram en bent 1,75 meter lang. De berekening: 70 / (1,75 x 1,75) = 22,9. Jouw BMI is dus afgerond 23.

En dan? Hoe weet je of je onder of boven jouw optimale gewicht zit? Dat zie je in onderstaande tabel van het Voedingscentrum.

BMIAdvies
Lager dan 18,5Ondergewicht
Tussen 18,5 en 25Gezond gewicht
Tussen 25 en 30Overgewicht
Hoger dan 30Ernstig overgewicht (obesitas)

BMI berekend, en nu?

Je BMI berekenen is één, maar je wilt natuurlijk ook iets met die gegevens. Je wilt weten wat er daarna moet gebeuren. Bij een ‘gezond gewicht’ is het advies dat je weinig hoeft te veranderen. Met andere woorden: houden zo!

Kamp je met ondergewicht? Dan is het advies om te proberen aan te komen. Kies voor een gezond leven! Heb je last van overgewicht, probeer dan af te vallen.

Gezond eten en lekker sporten zijn een goede manier om dit te doen. Is jouw BMI hoger dan 30? Dan is er volgens het Voedingscentrum sprake van een ‘ernstig overgewicht’. In dat geval heb je baat bij professionele begeleiding tijdens het afvalproces.

Voor wie is de BMI niet zo handig?

Sommige mensen schieten met het berekenen van BMI weinig op. Dit komt doordat de index rekening houdt met mensen met een normale bouw. 

Ben je erg klein of juist heel erg lang? Ben je zwanger? Of ben je bodybuilder en heb je, relatief gezien, ontzettend veel spiermassa? In dat geval levert BMI jou weinig inzicht op. Val je in een van deze categorieën en wil je alsnog je BMI weten? Schakel dan een deskundige in.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten