Wat is magnesium? Uitleg en voordelen

gezonde vrouw buiten

Magnesium is misschien niet het meest besproken onderwerp aan de eettafel, maar het is aanwezig in veel voedingsmiddelen en essentieel voor ons welzijn. Wij leggen uit wat het is, waar je lichaam het voor nodig heeft, wat de voordelen zijn en wat de bronnen van magnesium zijn. 

Waarvoor heb je magnesium nodig? 

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in ons lichaam. Je hebt magnesium nodig voor verschillende processen, zoals: 

 • Energieproductie
 • Spierfunctie
 • Zenuwstelsel
 • Botten en tanden

Energieproductie

Een van de belangrijkste functies van magnesium is ons lichaam helpen om energie uit voedsel te halen. Het zet de voedingsstoffen in ons eten om in energie, wat je helpt om ons fit en energiek te voelen. Zonder voldoende magnesium kun je je moe en zwak voelen, wat je dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden.

Spierfunctie

Magnesium heeft ook een belangrijke rol in de werking van je spieren. Het helpt je spieren te bewegen door ze te laten aanspannen en ontspannen. Als je ooit last hebt gehad van spierkrampen, kan een tekort aan magnesium de oorzaak zijn. Door voldoende magnesium in je dieet op te nemen, kun je dit soort problemen voorkomen.

Zenuwstelsel

Magnesium speelt een rol in de normale werking van je zenuwstelsel. Het helpt met het verzenden van zenuwprikkels en het draagt bij aan zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen.

Botten en tanden

Magnesium heeft ook invloed op de gezondheid van je botten en tanden. Samen met andere mineralen zoals calcium werkt het aan het bouwen en behouden van sterke botten. Een tekort aan magnesium kan leiden tot verzwakte botten en een verhoogd risico op breuken.

Magnesium in voedingsmiddelen

Magnesium is een belangrijk mineraal en is te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Voorbeelden van voeding die rijk is aan magnesium:

 • Groene bladgroenten: Spinazie en boerenkool bevatten veel magnesium en zijn gemakkelijk toe te voegen aan salades, smoothies of hoofdgerechten.
 • Noten en zaden: Amandelen, cashewnoten, en chiazaad zijn heerlijk als snack of als toevoeging aan maaltijden en bieden een goede hoeveelheid magnesium.
 • Volkorenproducten: Volkoren brood, pasta en bruine rijst zijn goede bronnen van magnesium en kun je makkelijk toevoegen aan je dieet.
 • Peulvruchten: Bonen, linzen en erwten zijn rijk aan magnesium en passen goed in soepen, salades en stoofschotels.
 • Vis: Onder andere makreel en zalm zijn rijk aan magnesium en een heerlijke bron van omega-3-vetzuren.
 • Pure chocolade: Chocola is niet alleen een traktatie, maar ook een bron van magnesium. Let er wel op dat je kiest voor pure chocola met een hoog cacaogehalte.
 • Sojaproducten: Tofu en tempeh bevatten magnesium en zijn goede opties voor vegetariërs en veganisten.
 • Zuivel en zuivelalternatieven: Melk en verrijkte plantaardige melkalternatieven kunnen ook bijdragen aan je dagelijkse magnesiuminname.
 • Magnesiumsupplementen: Met magnesiumsupplementen kun je eventuele tekorten eenvoudig aanvullen. Je kunt supplementen voor magnesium bestellen of kopen in de drogist.

Magnesiumsupplementen

Vaak biedt een evenwichtig en gevarieerd dieet voldoende magnesium. Toch kunnen sommige mensen baat hebben bij supplementen.

Aandoeningen zoals bepaalde nierziekten of chronische spijsverteringsproblemen kunnen de opname van magnesium beïnvloeden. Daarnaast kun je als je veel sport, als je zwanger bent of als je borstvoeding geeft veel hebben aan supplementen. 

Je kunt magnesium in de drogist kopen, maar je kunt ook online magnesium bestellen. Online heb je meer keuze en kun je rustig verschillende soorten vergelijken. Je kunt supplementen bestellen via Vitatheek.nl.

Magnesium: goed voor je gezondheid

Magnesium is een veelzijdig en essentieel mineraal dat bijdraagt aan je gezondheid. Energieproductie, spierfunctie, zenuwcommunicatie en botsterkte; het heeft een centrale rol in ons welzijn. Als je niet genoeg magnesium uit je voeding haalt, of je wilt als sporter extra magnesium slikken, zijn supplementen een goede keuze.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten