• home
  • Nieuws
  • Mimosa hostilis: geneesmiddel uit de natuur

Mimosa hostilis: geneesmiddel uit de natuur

mimosa hostilis verzorging

Boom van de heuvel. Boom zo hard als ijzer. Het zijn slechts een paar namen voor een populaire Zuid-Amerikaanse plant: de Mimosa hostilis. Ook in Nederland gebruiken steeds meer mensen producten waarin deze plant is verwerkt. Wat zijn de voordelen van de Mimosa hostilis? En waartegen werkt het? Je weet het na het lezen van dit blog. 

Wat is Mimosa hostilis?

Mimosa hostilis is een boom of struik die groeit in het zuiden van Mexico en in de bossen van Brazilië. De boom kent verschillende namen, maar is het bekendst als ‘huidboom’. Die naam verklapt ook gelijk waarom de Mimosa hostilis zo populair is: het wordt gebruikt bij het behandelen van verschillende huidaandoeningen.

De bladeren lijken op die van varens zoals je die uit Nederland kent, maar dat is niet waar de Mimosa hostilis zijn populariteit aan dankt. Daarvoor moet je bij de stam, schors en wortels zijn.

Voordelen van Mimosa hostilis

Wat doen die stam, schors en wortels dan precies? Het extract (poeder) uit de Mimosa hostilis staat erom bekend dat het beschadigde huid kan reconstrueren. Logische toepassingen zijn bijvoorbeeld brandwonden, littekenweefsel en huidinfecties. 

Het poeder van de Mimosa hostilis wortelbast zou een regenererende werking hebben. Naast het behandelen van wonden, is de plant dan ook erg populair bij schoonheidsroutines. Denk aan anti-aging creme en haarverzorgingsproducten. Er zijn steeds meer cosmetische producten op de markt te vinden waarin de Mimosa hostilis het belangrijkste ingrediënt is.

Verschillende namen voor dezelfde plant

Er ontstaat wel eens verwarring wanneer je het over de Mimosa hostilis hebt. Niet iedereen kent de plant onder die naam. In Brazilië noemen ze het ‘jurema’ of ‘calumbi’, terwijl het in Mexico bekendstaat als de ‘tepezcohuite’. Wetenschappers noemen het weer Mimosa tenuiflora (Wild.) Poir. 

Ondanks de verschillende namen, blijft de werking natuurlijk wel hetzelfde. Naast alternatieve kringen en inheemse stammen omarmt ook de traditionele geneeskunde de Mimosa hostilis. 

Er zijn al meerdere onderzoeken gepubliceerd waarin de werking ervan is bevestigd. Het tannine- en saponinegehalte uit de schors blijkt de kern van de werking te zijn. Want welke naam we het ook geven, de werking is waar het om draait. 


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten