Falafel uit de oven

Falafel komt uit het Midden-Oosten en is wat ons betreft een van de lekkerste toevoegingen aan ons leven. En ik heb nog nooit zulke super-lekkere falafel gegeten als deze. Weet je, kant-en-klare falafel is prima. Totdat je één keer zelf falafel gemaakt hebt.

4 personen

60 minuten

Falafel-recept uit de oven

Ons falafel-recept is trouwens vegan. En wat de kikkererwten betreft: je kunt veel beter gedroogde kikkererwten gebruiken dan die uit blik of pot. Die zijn namelijk te vochtig, en dan wordt je falafel minder chill qua structuur. Kikkererwten zijn een goede vleesvervanger.

Als je slim bent, laat je de kikkererwten een nachtje weken voordat je aan deze falafel begint. Dan hoef je niet de hele dag te wachten. Als je ze geweekt hebt, ben je zo klaar met het bouwen van de balletjes.

Vaak wordt falafel gefrituurd. Ik heb zelf geen frituur, maar ik ben erachter gekomen dat ze in de oven ook erg lekker zijn. Dit is dus falafel zonder frituur!

Als je koriander echt niet lekker vindt, kun je het vervangen door meer peterselie.

Dit recept is voor 12 balletjes. Als je meer wilt maken, kun je het recept gewoon verdubbelen.

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 150 gram gedroogde kikkererwten
  • Een halve kleine rode ui
  • Handje verse peterselie
  • Handje verse koriander
  • 2 flinke knoflooktenen
  • 1 tl zout
  • ½ tl peper
  • ½ tl komijn
  • ½ tl kaneel

Zo kun je deze echt heerlijke falafel maken:

  • Doe de kikkererwten in de week. Om zeker te weten dat ze zacht zijn, zou ik ze minstens 12 uur laten weken, het liefst nog langer (een hele dag). Dit hangt ook van de versheid van de kikkererwten af.
  • Als je de kikkererwten hebt laten weken, verwarm je de oven voor op 190 graden.
  • Verdeel alle olijfolie min 1 tl over een bakplaat, zodat de plaat helemaal bedekt is met een laagje olie.
  • Doe alle ingrediënten in een blender, inclusief die 1 tl olie. Blenden tot het een vrij gladde consistentie heeft, ongeveer 1 minuut.
  • Nu kunnen we de balletjes maken. Maak elk balletje ongeveer 2 eetlepels groot. Druk ze daarna een beetje plat met de achterkant van de lepel, zodat het een klein sjoelsteentje lijkt.
  • Doe de falafel op de met olie ingevette bakplaat en bak ze ongeveer 20-30 minuten, totdat ze goudbruin zijn. Keer halverwege.

Gezonde recepten