Zelf granola maken

Houd je van granola of muesli? Dan hebben we goed nieuws: zelf granola maken is super-simpel. Het leuke van dit granola-recept is dat het een basisrecept is. Je kunt zelf variaties aanbrengen en eindeloos experimenteren met extra ingrediënten. Wel een kleine waarschuwing: als je eenmaal zelf granola hebt gemaakt, koop je nooit meer voorverpakte granola. 

4 personen

60 minuten

zelf granola maken

Recept voor gezonde granola

Huisgemaakte granola is gezonder dan de muesli die je in de supermarkt vindt. Je kiest zelf de ingrediënten en daardoor bevat huisgemaakte granola veel minder toegevoegde suikers en minder vet.

Bovendien is het super-easy om zelf granola te maken. Het enige dat je nodig hebt is een kom, een paar basisingrediënten (die bijna iedereen altijd op voorraad heeft) en een oven om het mueslimengsel te toasten. En dit basisrecept voor muesli (getoast) geeft je alle vrijheid om zelf ingrediënten toe te voegen of te schrappen. 

De versgebakken granola kun je het beste bewaren in een luchtdichte trommel of weckpot. Laat de granola wel eerst afkoelen voordat je het in de trommel doet. 

Belangrijke tips: eet je glutenvrij? Zorg dan dat je gecertificeerde glutenvrije haver gebruikt. Als je gewoon tafelzout (jozo) gebruikt, halveer dan de hoeveelheid. En in dit recept hebben we kokosolie gebruikt. Je kunt ook olijfolie gebruiken, maar het voordeel van kokosolie is dat het op kamertemperatuur stevig wordt. 

Ingrediënten

  • 500 gram havermout
  • 150 gram ongebrande noten
  • 50 gram zaden en/of pitten
  • 1 theelepel grofgemalen zeezout
  • ½ theelepel kaneel
  • 100 ml kokosolie
  • 75 ml stroop of honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram gedroogd fruit
  • 50 gram kokos-snippers

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een grote ovenschaal met bakpapier. Als je geen grote ovenschaal hebt raad ik je aan om in batches te bakken, anders wordt de granola niet knapperig.

Stap 2: Pak een grote kom en voeg alle droge ingrediënten toe. Meng de haver, noten, zaden en pitten, het zout en kaneel. Als je andere droge ingrediënten in je granola wilt, voeg die dan ook hier toe.

Stap 3: Voeg nu de natte ingrediënten toe. Giet de olie, stroop of honing erin en voeg het vanille-extract toe. Meng alles goed door elkaar. Het is de bedoeling dat de havervlokken helemaal een coating krijgen. Giet de gecoate muesli op de met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het mengsel met behulp van een grote lepel. Zorg dat je het mueslimengsel gelijkmatig verdeelt. 

Stap 4: Bak de granola goudbruin in ongeveer 20 tot 25 minuten, afhankelijk van je oven. Het is belangrijk om halverwege de muesli goed om te roeren. Als je de granola uit de oven haalt, schrik niet als het zacht aanvoelt. De granola wordt pas knapperig als het afkoelt.

Stap 5: Laat de granola met rust totdat het mengsel is afgekoeld (minimaal 45 minuten). Nu kun je de granola afmaken. Wil je grote stukken? Breek de granola dan met je handen in stukken. Wil je juist fijne granola? Roer het dan los in een kom. Strooi ten slotte het gedroogde fruit over je granola-mengsel. 

Gezonde recepten