Gevulde speculaas recept healthy

Healthy gevulde speculaas

Koek Sinterklaas

Ingrediënten


  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram dadels
  • 1 el amandelmelk
  • 200 gram speltmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 el speculaas- of koekkruiden
  • 3 el speculaas- of koekkruiden
  • 100 gram kokosolie
  • Amandelen om te garneren

Bereidingswijze

Er zijn mensen op de wereld die niet van gevulde speculaas houden.

Met die mensen is iets mis.

I love gevulde speculaas. Het enige probleem: na 2 stukjes ben ik kotsmisselijk.

En op sinterklaasavond moet je natuurlijk meer eten dan gevulde speculaas. Er zijn zoveel lekkere sinterklaasrecepten.

Daarom hebben wij een gezonde versie van de standaard gevulde speculaas gemaakt. Deze versie is veel minder vet en zwaar dan de ‘gewone’ gevulde speculaas.

Oh, trouwens: deze gevulde speculaas is vegan, net als de selfmade kruidnoten.

Ik gebruik zelf altijd een vrij grote bakvorm, bijvoorbeeld een brownieblik. Een cakeblik is wat te klein.

Tip: de amandelmelk maakt de spijs smeuïg, maar let op dat het niet té vochtig wordt. Dat hangt ook van de smeuïgheid van de dadels af. Misschien heb je een beetje meer of minder amandelmelk nodig.

Pro tip: als je het deeg een dag van tevoren maakt, komt dat de smaak flink ten goede.

Zo maak je de gezonde versie van gevulde speculaas:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Voor de vulling: meng de dadels met het amandelmeel en de amandelmelk in de keukenmachine tot een egale massa.
  • Het speculaas: Kneed de speltmeel met het bakpoeder, de koek- of speculaaskruiden en de kokosolie tot een deeg.
  • Pak je bakvorm. Ik doe er zelf altijd bakpapier in, maar je kunt het blik ook invetten.
  • Doe de helft van het speculaasdeeg in de bakvorm.
  • Verspreid de spijs over de laag speculaasdeeg, maar houd ee nrandje aan de buitenkand onbedekt.
  • Rol de andere helft van het speculaasdeeg uit, en leg dat op de spijs. Druk de randen aan op de onderste laag, zodat de spijs er niet uitlekt.
  • Druk de amandelen in de bovenkant, bestrijk de bovenkant met amandelmelk en doe de gevulde speculaas 30 minuten in de oven.
  • Eet in ieder geval je eerste stukje gevulde speculaas als-ie nog een klein beetje warm is. Dat is echt genieten.