Een van mijn lievelingsgerechten? Pasta met avocado. En echt, deze courgetti avocado moet je een keer geproefd hebben. Ik heb dit recept keto-vriendelijk gemaakt door – heel simpel – de spaghetti te vervangen door courgetti.
Wil jij het koolhydraatarme leven uitproberen? Ga je voor het keto-dieet? Wij hebben twee handige tips en een lekker recept voor je. Zo begin je goed aan je koolhydraatarme dieet!
2 personen
25 minuten
Een spiraalsnijder (of spiralizer) gaat je leven veranderen. Met deze apparaten kun je groenten makkelijk in repen snijden. Hiermee kun je bijvoorbeeld de welbekende courgetti maken of wortel-noodles. Maar ook linten van ui, biet en appel zijn mogelijk. Door producten als spaghetti en woknoedels te vervangen door groente, tover je ieder gerecht makkelijk om in een koolhydraatarm gerecht.
Er zijn verschillende soorten spiraalsnijders – van een soort puntenslijpers tot complete apparaten. De puntenslijpers zijn eenvoudig in gebruik. Hiermee kun je groenten in één of twee verschillende diktes snijden. Deze zijn iets minder geschikt voor als je weinig kracht in je handen hebt.
De grotere spiraalsnijders werken met een hendeltje en messensets, die je eenvoudig kunt verwisselen. Hiermee kun je groenten op drie tot vijf verschillende manieren snijden. Deze zijn iets prijziger dan de puntenslijpers, maar wel eenvoudiger in gebruik – ook voor hardere groenten. Daarnaast kun je hiermee ook makkelijk rond fruit snijden.
Je weet pas wat je hebt gemist als je eenmaal een goede keukenweegschaal hebt. Wij zijn zelf fan van digitale keukenweegschalen. Die wegen alles tot in detail af. Handig voor maaltijden, en vooral als je graag koolhydraatarme snacks of koekjes bakt.
Tip: kies voor een weegschaal met tarra-functie. Als je een kom op de weegschaal zet en de tarra-knop indrukt, ziet de weegschaal het gewicht van de kom als nulpunt. Zo hoef je niet uit je hoofd het gewicht van de kom van het totaal af te trekken.
Zet de oven op 200 graden. Doe in een kleine ovenschaal de tomaatjes, een scheut olijfolie en balsamicoazijn, een knoflookteen in plakjes, zout, peper en de tijm. Dit doe je 10-15 minuten in de oven. Ze moeten een beetje verkleuren maar niet te veel.
Was de courgette, haal de kontjes eraf en haal ze door de spiraalsnijder.
Weeg de pijnboompitten af met een keukenweegschaal. Rooster ze in de pan totdat de een beetje bruin worden. Als ze klaar zijn, doe je ze in een schaaltje.
Voor de saus: plet de avocado helemaal met een vork (of nog makkelijker, doe ’m in de blender). Voeg hieraan citroensap, chilivlokken, zout en peper toe.
Intussen snijd je de sjalot in (halve) ringen. Fruit zachtjes een minuut of 4 in olijfolie. Voeg zout, peper, paprikapoeder en de twee knoflooktenen toe, geperst of gehakt. Bak dit 1 minuut mee en voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe als de pan te droog is. Blus af met een scheutje balsamicoazijn.
Als de balsamicoazijn (grotendeels) verdampt is, voeg je de courgette-spaghetti toe. Warm 2 minuten mee. Voeg dan de saus toe en warm op. Als het te dik is, kun je een scheutje water toevoegen.
Roer ten slotte de tomaatjes met al het vocht en kruiden erdoorheen. Serveer met de verse basilicum en eventueel parmezaanse kaas.
Tip: Liever meer groenten? Dan kun je 250 gram champignons erbij bakken, in olijfolie, zout en peper. Voeg deze aan het gerecht toe vlak voor de avocadosaus. Twee handjes spinazie zijn ook een goede toevoeging. Verder kun je wat olijven of kappertjes erbij doen.