Zelf mueslirepen maken

Mueslirepen zijn het perfecte tussendoortje. Je kunt ze lekker makkelijk meenemen naar je werk, school of studie. Ook voor thuis is het ideaal om even snel iets te kunnen pakken. Met dit recept maak je de lekkerste mueslirepen. 

4 personen

25 minuten

Mueslirepen maken

Basisrecept: makkelijke en gezonde mueslirepen (zonder oven!)

Dit is de standaard-versie. Als je deze onder de knie hebt (en dat is niet zo moeilijk) kun je allerlei andere ingrediënten toevoegen. 

Zorg ervoor dat je dadels niet zijn uitgedroogd – dan plakken ze niet goed en dan vallen je repen uit elkaar. Zijn je dadels droog? Dan kun je ze even laten weken in water. 

Wil je het suikergehalte verminderen? Dan kun je de dadels (deels) vervangen met een andere plakkerige, gedroogde fruitsoort. Voorbeelden zijn gedroogde cranberries of gedroogde pruimen. 

Je kunt ook extra’s toevoegen. Houd voor de zekerheid zo’n 40 gram in totaal aan. Meer kan wel, maar dan kan het zijn dat je repen niet meer goed aan elkaar plakken. Je kunt (bijna) eindeloos variëren, dus leef je uit!

Voorbeelden van lekkere combinaties in een mueslireep: 

  • gehakte pure chocolade 
  • geraspte kokos (kokossnippers)
  • gedroogd fruit, zoals gedroogde abrikozen

Ingrediënten

  • 230 gram dadels
  • 60 ml agavesiroop, maple syrup of honing
  • 65 gram pindakaas of andere notenboter
  • 120 gram grofgehakte amandelen (ongezouten en ongebrand)
  • 135 gram havermout

Bereidingswijze 

Optioneel: rooster de amandelen kort in een pan, dan zijn ze nog lekkerder. 

Stap 1: Gooi de dadels in een keukenmachine totdat ze helemaal fijngehakt zijn, ongeveer een minuutje. 

Stap 2: Warm de siroop en notenboter naar keuze op in een steelpannetje. 

Stap 3: Doe de dadels samen met de havermout en gehakte amandelen in een kom. Meng dit kort. Schenk het warme mengsel eroverheen en meng samen (kan gewoon met je handen). Optioneel: voeg tijdens het mengen de extra’s toe, zoals chocola of gedroogde vruchten.

Stap 4: Doe bakpapier in een vierkant bakblik of een brownievorm. Niet te groot, tussen de 18×18 en 24×24 centimeter. 

Stap 5: Giet het mengsel in het bakblik en druk het goed aan met de achterkant van een lepel. Vouw het bakpapier over de bovenkant. Als dat niet lukt kun je ook plastic folie gebruiken om de boel af te dekken.

Stap 6: Zet het blik in de koelkast (of vriezer) voor ten minste een kwartier. Til het hardgeworden mengsel met het bakpapier uit het blik. Hak het in 10 stukken, of 12 als je liever wat kleinere repen hebt. Klaar zijn je zelfgemaakte mueslibars!

Gezonde recepten