Als je wilt afvallen kan het volgen van een eetschema je enorm helpen. Het biedt houvast, want je weet precies waar je aan toe bent.
Een gezond eetschema zorgt er aan de ene kant voor dat je het calorietekort creëert dat je nodig hebt om af te vallen en aan de andere kant zorgt het ervoor dat je lichaam alle bouwstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om gezond te blijven.
Ook het plannen van je maaltijden wordt een stuk makkelijker door het eetschema. Je weet precies welke maaltijden je moet voorbereiden.
In dit blog vertellen we je waar je op moet letten en wat belangrijk is bij het maken en volgen van een eetschema om af te vallen.
Voor elk doel is er een eetschema, denk aan spieropbouw, op gewicht blijven, gewichtsverlies en er zijn zelfs eetschema’s om aan te komen. Maar er zijn ook eetschema’s die afgestemd zijn op een specifieke eetwijze zoals glutenvrij of vegan.
De mogelijkheden zijn oneindig, ook als het gaat over een eetschema om af te vallen.
Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het zoeken naar het meest geschikte voedingsschema.
Wil je een eetschema om af te vallen? Start hier om je persoonlijke eetschema op maat te maken!
Alle eetschema’s die gericht zijn op gewichtsverlies hebben één ding in gemeen: ze zorgen ervoor dat je minder calorieën eet dan je verbrandt.
Het is vrij logisch dat een calorietekort je zal helpen met afvallen, je verbrandt namelijk meer calorieën dan je binnenkrijgt. Maar de manier waarop het calorietekort tot stand komt is minstens zo belangrijk. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je lichaam, ondanks het calorietekort, wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
Een goed eetschema om af te vallen moet aan een aantal belangrijke criteria voldoen:
- Het eetschema bevat veel eiwitten en vezels. Eiwit- en vezelrijke voeding zorgt ervoor dat je langer een vol gevoel hebt, ze verminderen ‘cravings’ en ze je hebt langer een voldaan gevoel ondanks de kleinere porties.
- De recepten in het eetschema vermijd bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suiker. Deze voedingsmiddelen bevatten veel calorieën maar bevatten weinig goede voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat je geen vol gevoel hebt na het eten van bewerkte voeding. Daardoor wil je meer eten en is dat maakt het moeilijk om af te vallen.
- Het schema bevat voldoende fruit en groenten. Beide zijn rijk aan water en vezels, wat bijdraagt tot een vol gevoel. Fruit en groente zitten bomvol vitamines en nutriënten, dat maakt het gemakkelijker om aan je dagelijkse dosis voedingsstoffen binnen te krijgen.
In de basis klinkt het heel simpel: eiwitrijk en vezelrijk. Echt voedsel in plaats van bewerkt voedsel.
Om op basis van dit principe en bovenstaande tips een eetschema voor gewichtsverlies samen te stellen, begin je met een aantal basisregels die voor iedere maaltijd gelden.
Iedere maaltijd is opgebouwd uit een aantal componenten:
Onthoud: een succesvol eetschema om af te vallen moet een calorietekort creëren en er tegelijkertijd voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven.
Als je heel snel veel afvalt, doe je een crashdieet. Dan verlies je vooral vocht en spiermassa en het vet blijft zitten. Voor je het weet, zitten die kilo’s waar je hard voor hebt gewerkt er allemaal weer aan.
Een belangrijke reden om een eetschema te volgen is dat je je voedingspatroon structureel aanpast. Daardoor kun je op een verantwoorde manier afvallen, met blijvend resultaat.
Hier zijn een aantal tips om de duurzaamheid van je maaltijdplan op lange termijn te vergroten.
Het voordeel van het volgen van een eetschema is dat je weet wat je gaat eten. Er zijn twee belangrijke dingen die je moet plannen: boodschappen doen en koken.
Ons advies: maak een boodschappenlijst en doe een keer per week boodschappen. Dit heeft twee belangrijke redenen. Het zorgt ervoor dat je niet in de verleiding komt om lekkers te kopen, je bent namelijk maar een keer per week in de supermarkt. En je hebt alles in huis voor de rest van de week, dat maakt het makkelijker om je aan je eetschema te houden.
Meal prepping is het voorbereiden van eten. Zo hoef je niet iedere dag te koken.
De meeste mensen doen de meal prep in het weekend. Dan kook je voor de hele week en doe je je maaltijden per portie in bakjes. Deze bakjes kun je in de koelkast bewaren, of invriezen. Je kunt de maaltijden dan later in de week opeten.
Dit is altijd belangrijk, maar helemaal tijdens meal preppen: zorg ervoor dat je je kooktijd goed inplant. Dus: kunnen sommige ingrediënten tegelijk in de oven? Hoeveel kookpitten heb je?
Als je het goed speelt, scheelt het je veel tijd. Je wilt niet bijna klaar zijn en dan nog moeten wachten op zoete aardappelen die nog een uur in de oven moeten.
Kook je op zondag voor meerdere dagen? Zet het eten voor woensdag, donderdag en vrijdag dan in de vriezer. Eten dat lang in de koelkast staat wordt minder qua kwaliteit en smaak.
Wil je vrijdagavond eten? Haal je eten dan donderdagavond uit de vriezer. Laat dit in de koelkast ontdooien. Zet het niet de hele dag op het aanrecht.
Ik heb er geen probleem mee om een aantal weken iedere ochtend hetzelfde ontbijt te eten. Ook doordeweeks eet ik maar een aantal recepten die ik echt lekker vind.
Maar het is logisch dat je meer variatie wilt. Door genoeg recepten te kiezen zorg je ervoor dat je genoeg variatie hebt zonder dat je al je vrije tijd in de keuken hoeft door te brengen.
Het eten van gevarieerd voedsel is erg belangrijk om je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.
Zorg voor een gevarieerd dagmenu. Dit maakt het makkelijker om aan je dagelijkse behoefte voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook voorkom je hiermee dat je verveelt raakt en sneller kiest voor ongezonde snacks.
In dit voorbeeld noemen we geen hoeveelheden, dat verschilt namelijk per persoon. Het hangt af van je dagelijkse behoefte, dan wordt bepaald op basis van (onder andere): je huidige gewicht, lengte, de hoeveelheid beweging die je krijgt en de doelen die je nastreeft.
Wil je een eetschema om af te vallen? Start hier om je persoonlijke eetschema op maat te maken!
Een goed eetschema om af te vallen creëert een calorietekort en levert tegelijkertijd alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Als je het goed doet, kan een eetschema het je makkelijker maken en je veel tijd besparen.