Voedingsschema’s zijn geschikt voor allerlei doelen. Of je nu wilt afvallen, spieren kweken, vegan bent of simpelweg gezonder wilt eten. Wij vertellen je wat het precies is en wat de voordelen zijn. Aan het einde noemen we de populairste soorten voedingsschema’s.
Een voedingsschema (of meal plan) is een persoonlijk schema, waarin staat wat je wanneer eet. Het toverwoord is ‘persoonlijk’ – een goed voedingsschema is afgesteld op jouw persoonlijke eigenschappen en jouw doel. In de basis is een voedingsschema een voor jou samengesteld menu. Voor ieder lichaam en ieder doel is er een persoonlijk voedingsschema.
Let er wel op dat je een goed schema volgt! Een gratis voedingsschema kan prima zijn, zolang je het kunt afstellen naar jouw lichaam en behoeften.
Laten we beginnen met een praktisch voordeel. We houden allemaal van lekker eten. Maar bedenken wát we gaan eten? Dat is toch echt minder leuk werk. Een groot voordeel van voedingsschema’s is dat je niet meer per dag hoeft na te denken over wat je gaat eten! In het schema staan je maaltijden al beschreven.
Soms kun je bij een meal plan kiezen welke groente je bij je avondeten doet, of dat je pindakaas of amandelboter op je brood doet. Maar in principe hoef je je dus geen zorgen meer te maken over wat je vanavond gaat eten.
Een meal plan bedenkt voor jou wat je gaat eten. Maar dat is niet alles: bij goede schema’s krijg je namelijk automatisch een boodschappenlijst meegestuurd.
Dat betekent dat je precies op een rijtje hebt staat wat je moet kopen en hoeveel. Je koopt dus nooit meer te veel of te weinig eten: in het voedingsschema staat precies wat je lichaam nodig heeft om je doel te bereiken. Dat is niet alleen beter voor je, maar ook stukken goedkoper! Met een automatische kant-en-klare boodschappenlijst kom je ook minder snel in de verleiding om ongezonde producten te kopen.
Als je gaat eten volgens een voedingsschema, leer je veel over je oude eetpatronen. Tijdens je voedingsschema eet je meer of juist minder van bepaalde voedingsstoffen. Hierdoor merk je bijvoorbeeld dat je voorheen te veel koolhydraten of te weinig eiwitten at.
Mocht je na een tijd stoppen met eten volgens een meal plan, dan heb je een groot deel van de goede eetgewoonten intussen al aangeleerd. Ook voor de langere termijn heb je dus veel aan schema’s.
Ten slotte is een voedingsschema volgen goed voor je motivatie. Je ziet vaak al snel resultaat. En omdat het op jouw persoonlijk is afgestemd, past het ook goed bij je levensstijl. Je dag overleven op 3 shakes en liters water is niet meer nodig. Zulke crashdiëten zijn ook superongezond.
Een schema biedt houvast, omdat je iedere week opnieuw een volledig uitgewerkt menu kunt volgen. Met een op maat gemaakt voedingsschema doe je jezelf en je lichaam een plezier.
Een voedingsschema verschilt per persoon, maar ook per doel. Wil je afvallen, spiermassa opbouwen of gezonder eten? Het is gangbaar dat er dierlijke producten in een voedingsschema zitten. Omdat steeds meer mensen vegetarisch of vegan eten, zijn er vaker ook vegan voedingsschema’s te vinden.
Wil je afvallen? Daarvoor is een op maat gemaakt voedingsschema ideaal. Als je gaat afvallen met een eetschema, is het uiteraard belangrijk dat je meer gaat bewegen. Daarnaast speelt je voeding een grote rol. Een schema draagt bij aan het ontwikkelen van een gezond eetpatroon.
Als je een meal plan volgt, vergroot je de kans dat je het afvallen volhoudt. Een goed schema zorgt ervoor dat afvallen minder als een straf voelt en meer als een verandering in je levensstijl. Met een voedingsschema op maat voorkom je dat je op een crashdieet gaat – dat is namelijk hartstikke ongezond. Een schema helpt je consistent iets minder calorieën te nemen. Zo verlies je duurzamer gewicht en houd je het makkelijk vol.
Ben je bodybuilder, of ga je gewoon graag naar de sportschool? Dan is een voedingsschema om spiermassa op te bouwen ideaal voor jou. Een voedingsschema voor spieropbouw is laag in vetten en hoog in eiwitten.
Deze meal plans houden rekening met de verschillende fasen van spieropbouw: bulk en cutting. Door de juiste voeding in de juiste hoeveelheden te eten, krijgen je spieren de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Zo kunnen spieren herstellen van de krachttraining en groter en sterker worden.
Lees hier alles over voedingsschema’s voor spiermassa opbouwen.
Wil je ongeveer op gewicht blijven, maar gewoon gezonder eten? Er zijn zat eetschema’s voor gezond eten. Het doel hiervan is niet afvallen, maar beter (en vaak meer onbewerkt) eten. Dit is vooral handig als je je eetgewoonten wilt verbeteren, maar niet precies weet hoe.
Met een gezond voedingsschema op maat krijg je alle goede voedingsstoffen binnen. Je weet dan ook dat je de goede hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt.
Omdat steeds meer mensen vegetarisch, vegan of plantaardig eten, komen er ook steeds meer meal plans die daar rekening mee houden. Ideaal voor als je net begint met vega of vegan eten: zo leer je namelijk precies wat je moet eten om te compenseren voor het gebrek aan dierlijke voedingsmiddelen. Maar ook als je al jaren een plantaardig dieet volgt, is zo’n schema handig.
Wil je als vegetariër of veganist spiermassa kweken of afvallen? Dan kun je tegenwoordig zat voedingsschema’s op maat vinden die bij jouw levensstijl passen.
Dit geldt niet alleen voor plantaardige diëten. Bij goede voedingsschema’s kun je ook allergieën en dieetvoorkeuren aangeven, zoals glutenvrij of low-carb/keto.
Doordat meal plans op maat worden gemaakt, zijn ze geschikt voor ieder lichaam en ieder doel. Deze schema’s:
Tessa schrijft op The Health Issue over lekker en gezond eten, borrelen en ontspanning.