Boulderen: 10 tips voor beginnende klimmers

tips voor boulderen

Net begonnen met boulderen en enthousiast geworden? Ik kan het je niet kwalijk nemen – klimmen is hartstikke leuk.

Toch is het handig om een paar klimtips te kennen voordat je de muur op gaat. Daarom zijn hier 10 tips voor beginnende klimmers.

Dit zijn 10 tips voor beginnende klimmers

1. Doe een goede warming-up

Ik begin deze tip-lijst maar gelijk met een heel belangrijke: doe een warming-up.

Ik weet nog goed hoe enthousiast ik vorig jaar was toen ik voor het eerst een klimhal in Groningen bezocht. Al dagen, nee, weken, keek ik ernaar uit. Zodra ik de klimwanden van dichtbij zag, kon ik niet meer wachten om op de muur te springen en los te gaan.

Klimmen doe je met je hele lichaam. Het is daarom heel belangrijk dat al je spieren goed wakker zijn voordat je de muur bestijgt. Een goede klim-warming-up helpt hierbij. Hierdoor klim je lekkerder en minstens zo belangrijk: het verkleint de kans op blessures.

De onderstaande video is een handige warming-uproutine waarmee je jouw hele lichaam binnen 10 minuten goed opwarmt.

2. Sta op je tenen

Om een route te klimmen, heb je natuurlijk meer dan alleen je armen nodig. Ook je voeten zijn ontzettend belangrijk. Een goedgeplaatste voet bepaalt voor een groot deel hoe makkelijk jij een route klimt.

Plaats niet het middenstuk van je voet, maar je tenen op een greep. Door op je tenen te staan, draai je makkelijker en sta je steviger. Als bonus kun je ook nog eens verder reiken. Wel zo handig als je anders nét niet bij de volgende greep kan.

3. Gebruik je benen

Veel mensen denken dat klimmen vooral draait om sterke armen en opgepompte biceps. En ja, een beetje armspier is nooit verkeerd klimmen bij het klimmen, maar een andere spiergroep is minstens zo belangrijk: die in je benen.

Benen bevatten zo’n beetje de grootste spieren in het lichaam. Het is zonde als je ze niet goed inzet tijdens het klimmen. Het draait tijdens klimmen namelijk niet alleen om het trekken met je armen; soms moet je juist duwen vanuit je benen.

Zeker op overhangende stukken komen je benen goed van pas. Wanneer je op zo’n schuin stuk hangt, helpen je benen jou om je af te zetten, momentum te gebruiken en naar een verre greep te slingeren.

4. Klim met gestrekte armen

Als beginnende klimmer vertrouwde ik veel op mijn armspieren. Te veel, kwam ik later achter. Ik had de neiging om met gebogen armen te klimmen en mijn biceps het zware werk te laten doen. Niet slim, want hierdoor raakte ik snel uitgeput. 

chalk bij klimmen

Tip: Hard geklommen?  Gooi wat ingrediënten in de blender en maak deze ultieme post-workout-smoothie.

Door met gestrekte armen te klimmen, hangt je lichaam relaxter en minder krampachtig. Je zult merken dat je minder snel uitgeput raakt. Zo kun je meer routes in kortere tijd klimmen, en dat is precies wat je wilt. Toch?

5. Klim, klim, klim 

Veel beginnende klimmers vragen zich af welke spieren ze moeten trainen om beter te worden. Hier kan ik kort over zijn: de beste training voor klimmen, is klimmen. Breng veel tijd door op de muur, zo word je snel een betere klimmer.

Is er dan niets dat je kunt doen in de sportschool? Zeker wel. Trainen in een sportschool is een goede aanvulling op je klimroutine. Oefeningen als pull-ups en deadhangs (met gestrekte armen stil hangen) zijn goede oefeningen. Vergeet ook je buikspieren en schouders niet.

Heb je weinig tijd en kun je niet naar een sportschool? De onderstaande video laat je een 6-minuut durende klim work-out zien.

6. Check de route voordat je klimt

Voordat je de muur op gaat, is het goed om de route te bekijken. Stel jezelf vragen als: Welke gekleurde grepen horen bij deze route? Hoe ga ik ze vastpakken? Door deze vragen van tevoren te beantwoorden, hoef je dit niet tijdens het klimmen te bedenken. Mijn tip: wees een slimme klimmer.

7. Wees niet bang om te vallen

Boulderroutes zijn niet hoger dan 4,5 meter en de ondergrond bestaat uit een dikke valmat. Toch is vallen voor de meeste mensen best eng, zeker in het begin. Wees niet bang, daar kom je snel overheen. 

wat is boulderen precies?

Alsnog ziet een aantal klimmers hun vallen als een teken van falen. Zij denken dat ze niet goed kunnen klimmen, omdat ze vallen. Maar niets is minder waar: vallen is juist goed. Het betekent dat jij je best doet. Door te vallen, leg je jouw zwakke plekken bloot en ga je uiteindelijk veel beter klimmen. 

8. Koop klimschoenen

Een goed paar klimschoenen is onmisbaar voor elke klimmer. Met goed-passende klimschoenen sta je stevig en klim je op een comfortabele manier. 

Tip: ik schreef eerder al waarop je moet letten bij het kopen van klimschoenen

9. Gebruik niet teveel magnesium

Toen ik voor de eerste keer een klimhal binnenliep, viel het me op dat bijna iedereen witte handen had. Hoe dat kwam? Door magnesium. De meeste klimmers dragen een zak met dit witte poeder met zich mee. Zo’n zak heet trouwens een pofzak

Magnesium maakt je zwetende handen droog. Het verbetert je grip op de muur, zodat je minder snel van de muur glijdt. Het is verleidelijk om heel veel magnesium te gebruiken, maar doe dit niet. Te veel magnesium verslechtert je grip juist; het is als klimmen met een stoflaag tussen jouw handen en de muur. 

10. Oefen je grip met een hangboard

Een hangboard, ook wel hangbord of fingerboard, is een essentieel trainingshulpmiddel voor klimmers. Het is een vlak bord met handgrepen, richels en gaten die zijn ontworpen om verschillende houdingen na te bootsen die je tegenkomt tijdens het boulderen. Je gebruikt hierbij alleen je vingers. Door aan het board te hangen, trainen klimmers hun vingerkracht, uithoudingsvermogen en grip.

Heb plezier in het klimmen (bonus)

De laatste tip die ik je wil meegeven is: heb plezier in het klimmen! Natuurlijk is het mooi wanneer je vooruitgang ziet in je boulderen, maar laat dat niet je primaire focus zijn. Zeker niet in het begin.

Beter willen worden in klimmen is helemaal prima, maar vreet jezelf niet op. Zo verhoog je de kans op blessures. Dus: besef je goed dat je vanzelf beter wordt, of je nou gezellig met vrienden of juist alleen klimt.

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten