• home
  • Work-out
  • 5 redenen waarom je moet beginnen met hardlopen [in de winter]

5 redenen waarom je moet beginnen met hardlopen [in de winter]

Hardlopen in de winter

De zomer is voorbij, het wordt kouder en de dagen worden korter. Veel mensen stoppen in de herfst met hardlopen om het loopschema in de lente weer op te pakken. Zonde als je het ons vraagt. 

In dit blog geven we je 5 redenen waarom je juist in de winter moet beginnen met hardlopen en niet moet stoppen.

De voordelen van hardlopen 

Hardlopen is een fantastisch medicijn tegen stress, tijdens het hardlopen kun je je hoofd even leegmaken. Hardlopen verbetert je conditie en versterkt je algemene houding. Voor een hardloop-workout heb je geen sportschool-abonnement nodig. Je trekt je hardloopoutfit aan je kunt gaan, lekker in de frisse buitenlucht. 

Hardlopen is gezond. Hardlopen in de frisse winter is goed voor je luchtwegen. Wedden dat je na het lezen van deze 5 redenen om te beginnen met hardlopen in de winter niet kunt wachten om te beginnen met hardlopen?

We beginnen direct met de 5 redenen om te beginnen met hardlopen. 

hardlopen beginnen in de winter

Reden #1: hardlopen geeft je een goed gevoel

De belangrijkste reden om te beginnen is dat je een fantastisch gevoel zult hebben als je je hardloop-workout hebt afgerond. We snappen als geen ander dat je nu totaal geen zin hebt om hard te lopen. 

Je vindt dat je vandaag al genoeg hebt gedaan, het was een zware dag. En je zegt tegen jezelf: morgen begin ik echt. 

Maar mindset is alles. Je moet het winnen van dat vervelende stemmetje in je hoofd. Zodra je je workout hebt afgerond zul je je beter voelen. 

Je voelt je beter door het hardlopen. Je hebt de strijd met jezelf gewonnen. Dit klinkt misschien gek, maar als je stopt met het drinken van alcohol zul je dezelfde kick ervaren. Stoppen met het drinken van alcohol voelt als een overwinning.

Reden #2: hardlopen maakt je fit en soepel

Roest niet vast, houd jezelf soepel. Als je een kantoorbaan of een zittend beroep hebt, is het belangrijk om veel te bewegen.

Iedereen weet dat lang zitten en weinig bewegen niet goed is voor je lichaam. Als je gaat hardlopen gebruik je je spieren op een andere manier en houd je je gewrichten en spieren soepel. Door te bewegen voorkom je problemen. 

Reden #3: je eet gezonder 

Op een of andere manier is het makkelijker om gezond te eten als je hardloopt of sport. Ik vind het dan altijd veel makkelijker om ongezond eten te laten staan.

Het voelt gewoon niet goed, je hebt net tien kilometer hardgelopen en vervolgens werk je een hele reep Tony Chocolonely naar binnen.

Ik merk dit de hele dag. Als ik weet dat ik ‘s avonds ga hardlopen kies ik mijn ontbijt, snacks en lunch zorgvuldig uit. Ik heb er dan totaal geen moeite mee om gezond te eten. 

Heb je wel eens een dieet gevolgd? Een dieet volgen betekent niet per se dat je af wilt vallen. Je kunt ook een specifieke eetwijze hebben. Dus als je glutenvrij eet, of vegan, dan volg je eigenlijk ook een dieet. In dit blog lees je wat de meest populaire diëten zijn.

Hardlopen en gezond eten zorgen voor een goede stofwisseling en hoge vetverbranding. Wil je extra vet verbranden? In dit blog lees je welke drie natuurlijke vetverbranders wel werken. Door het hardlopen bouw je spierweefsel op, vetweefsel wordt juist afgebroken. Doordat je spierweefsel opbouwt wordt je stofwisseling sneller. En hoe sneller je stofwisseling is, hoe makkelijker je op gewicht blijft. 

Reden #4: je slaapt beter

De gouden regel voor betere slaap? Fysiek moe zijn als je naar bed gaat. Doordat je overdag fysieke inspanning levert en moe bent, krijgt je brein voldoende prikkels die aangeven dat je moe bent. 

Het verbeteren van je nachtrust kan je leven een enorme boost geven. In dit blog delen we tips om je slaap te verbeteren.

Je kunt namelijk mentaal en fysiek moe zijn. Als je een hele dag achter een scherm zit en analyses maakt ben je aan het eind van de dag mentaal moe. Maar fysiek ben je nog niet moe. Je lijf heeft nog wel zin in een uitdaging, daarom kan het soms lastig zijn om in slaap te vallen. Maak je lichaam moe en je zult merken dat je sneller in slaap valt en uitgerust wakker wordt. 

Hardlopen is dus goed voor je slaapritme. 

Bonustip: hardlopen op een hardloopband

Hardlopen is populair, maar buiten rennen is niet altijd haalbaar. De loopband is een alternatief, geschikt voor zowel beginners als ervaren lopers. Loopbanden ondersteunen cardiovasculaire gezondheid, gewichtsverlies en spieropbouw.

Ze garanderen veilige, weersonafhankelijke trainingen en beschermen de gewrichten dankzij dempingssystemen. Moderne loopbanden bieden geavanceerde displays, aanpasbare snelheden, en andere gemakken.

Hierdoor is trainen comfortabel en motiverend. Loopbanden combineren gezondheidsvoordelen, veiligheid en gemak.

Bekijk hier onze top 3 beste loopbanden.

Reden # 5: weg met de winterdip!

Ken je Blue Monday? Blue Monday is de deprimerendste dag van het jaar. In 2020 is dat maandag 20 januari. Blue Monday valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari. 

Heb je last van stress? Of zit je niet zo lekker in je vel? Je werk-privébalans kan flink verstoord zijn, zonder dat je het doorhebt. Niemand kijkt er raar van op als je tot laat of in je vrije tijd doorwerkt. Een hoge werkdruk is een van de meest voorkomende oorzaken van een burn-out.

Eén van de reacties op stress in het lichaam is verhoging van het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt er onder andere voor dat je bloedsuiker omhoog gaat zodat er extra energie is om adequaat te kunnen reageren. 

Hardlopen zorgt voor een sterke afname van het stresshormoon cortisol. Daarnaast zorgt hardlopen ook voor een verhoogde aanmaak van geluksstoffen zoals serotonine. Dubbel winst dus.

Spierpijn en aftercare

Als je weer begint met hardlopen is de kans op spierpijn groot. Een handige manier om spierpijn te voorkomen of te verminderen is het gebruik van een foamroller.

Foamrollen biedt diverse voordelen voor sport en gezondheid: het vermindert spierpijn door een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen, bevordert flexibiliteit door het losmaken van strakke spieren en stijfheid, en helpt blessures voorkomen door het oplossen van verklevingen en het behouden van balans in bewegingen.

Ga je voor of na het hardlopen stretchen? Of maak je gebruik van een foam roller? Gebruik altijd op een yogamat. Een yogamat biedt een comfortabel oppervlak voor stretchen, core-training en mobiliteitsoefeningen. Het verbetert grip, voorkomt uitglijden en beschermt tegen harde ondergronden. Een eigen mat garandeert hygiëne en is overal eenvoudig te gebruiken voor effectieve workouts en herstel.

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten