• home
 • Work-out
 • De beste CrossFit schoenen van 2023: uitgebreide review

De beste CrossFit schoenen van 2023: uitgebreide review

beste crossfit schoenen

De juiste CrossFit schoenen maken een wereld van verschil. En geloof ik me, ik spreek uit ervaring. Mijn eerste 10 CrossFit lessen deed ik op een paar versleten Nike Free Runners.

Ze zijn geschikt voor hardlopen, maar tijdens het squaten, kettlebell swings en deadliften gingen mijn enkels alle kanten op.

Ik miste stevigheid, mijn coach zei me: als je CrossFit serieus neemt, koop dan goede CrossFit schoenen. Je zult je pr’s in no time verbreken.

Op het gebied van CrossFit schoenen had je eigenlijk maar een keus: de Reebok Nano.

Ik heb het over 2012/2013, toen CrossFit nog lang niet zo populair was als nu.

Gelukkig zijn er nu veel mogelijkheden als het op CrossFit-gear aankomt. Maar tegelijkertijd kan het vinden van geschikte CrossFit-schoenen een uitdaging kan zijn.

Om je te helpen hebben we de beste CrossFit schoenen onderzocht. CrossFit schoenen zijn geschikt voor hardlopen, sprinten, powerliften, touwspringen, tillen, roeien en touwklimmen.

In dit blog delen we onze top 3 beste CrossFit schoenen van 2023. Hieronder zie je een kort overzicht, als je verder scrollt kun je de volledige reviews met voor- en nadelen lezen.

De 3 beste CrossFit schoenen in 30 seconden:

1. Reebok Nano X3

review crossfit schoenen

De Reebok Nano X3 is mijn persoonlijke favoriet.

Ik ben begonnen met CrossFit op de Reebok Nano. Gedurende de jaren heb ik ervaren hoe goed deze schoen doorontwikkeld is. De Nano X3 zorgt voor stabiliteit tijdens het squaten, grip tijdens het klimmen en comfort tijdens het hardlopen.

De Reebok Nano X3 is te koop voor ongeveer €140.

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

2. Nike Metcon 8

nike crossfit schoen

Zelf ben ik geen fan van de Nike Metcon, maar voor dit blog heb ik hem getest.

De Nike Metcon 8 is een hoogwaardige CrossFit schoen met een verbeterde, duurzame bovenkant. De schoen is voorzien van Nike React schuim in de tussenzool voor comfort. Maar ten opzichte van zijn voorganger, de Metcon 7, is er weinig veranderd.

Ook merkte ik dat deze schoen minder geschikt is voor langere hardloopsessies.

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

3. Inov-8 F-Lite

inov crossfit schoen

Inov-8 is niet heel erg bekend in Nederland, maar ze maken fantastische CrossFit schoenen.

De Inov-8 F-Lite is een veelzijdige cross-training schoen met een ademende, duurzame constructie, gripvaste Dynamic Fascia Band-buitenzool, responsieve POWERFLOW-middenzool en ROPE-TEC middenvoet bescherming.

De hogere hiel-tot-teen drop kan minder geschikt zijn voor sommige atleten, met name bij oefeningen zoals zware deadlifts.

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

Uitgebreide review van de beste CrossFit schoenen

Crossfit schoenen overzicht

1. Reebok Nano X3

reebok nano crossfit schoenen review

De Reebok Nano X3 biedt veelzijdigheid voor diverse workouts, met een verbeterde pasvorm en innovatieve technologieën.

Pluspunten

 • Veelzijdig dankzij het nieuwe Lift and Run Chassis System.
 • Vernieuwde FlexWeave bovenkant zorgt voor een duurzamere, strakkere pasvorm.
 • Geschikt voor zowel zware lifting sessies als behendigheidstrainingen.

Minpunten

 • Hiel-naar-teen drop van 7mm kan te hoog zijn voor sommige atleten.
 • Mogelijke hielverschuiving tijdens de eerste paar keer dragen.

Algemene informatie over de Reebok Nano X3

De Reebok Nano X3, ook wel “The Official Shoe of Fitness” genoemd, is een voortzetting van Reebok’s gerenommeerde Nano lijn. Het design is aangepast en verbeterd in 2023 met een opnieuw ontworpen FlexWeave bovenkant, een bijgewerkt loopvlakpatroon en een gloednieuw chassis systeem.

Het chassis systeem, genaamd Lift and Run Chassis System, is bedoeld om de schoen veelzijdiger te maken voor verschillende soorten workouts.

De schoenen zijn te koop voor ongeveer €140,-.

reebok nano review

Voordelen van de Reebok Nano X3

Een belangrijke upgrade in de Nano X3 is het nieuwe Lift and Run Chassis System.

Dit middenzool systeem past de stijfheid van de hiel aan afhankelijk van de activiteit, wat meer trainingsmogelijkheden biedt.

Ondanks de initiële twijfels presteert dit component goed. Zowel tijdens een zware lifting sessie of tijdens een behendigheidstraining die sprints en sprongen vereist.

De vernieuwde FlexWeave bovenkant zorgt voor een duurzamere, strakkere pasvorm over je voet, wat betekent dat de pasvorm consistent moet blijven.

zool van reebok nano

Nadelen van de Reebok Nano X3

Hoewel de schoen veel voordelen kent, zijn er ook enkele nadelen. De hiel-naar-teen drop van 7mm kan voor sommige atleten te hoog zijn, vooral voor degenen die voorkeur voor een meer minimalistisch gevoel of barefoot-achtige sneaker hebben.

Daarnaast kan er ondanks de verbeterde pasvorm en het gevoel van de FlexWeave bovenkant, enige hielverschuiving optreden tijdens de eerste paar keer dragen.

Dit kan eenvoudig worden opgelost door het vetersysteem aan te passen en de inlegzolen te verwisselen voor meer prestatiegerichte inserts.

2. Nike Metcon 8

nike metcon crossfit schoen review

De Nike Metcon 8 biedt uitstekende duurzaamheid en stabiliteit voor diverse CrossFit-oefeningen, hoewel het weinig vernieuwing biedt ten opzichte van het vorige model.

Pluspunten:

 • Robuust bovenwerk dat zorgt voor betere duurzaamheid bij intensieve trainingen.
 • Comfort en stabiliteit dankzij het Nike React schuim in de tussenzool.
 • Geschikt voor een breed scala aan CrossFit-oefeningen.

Minpunten:

 • Weinig significante veranderingen ten opzichte van de Metcon 7.
 • Minder geschikt voor langere hardloopsessies vanwege de stijfheid van de hielclip.

Algemene informatie over de Nike Metcon 8:

De Nike Metcon 8 is een van de nieuwste toevoegingen aan Nike’s populaire Metcon-lijn van CrossFit schoenen. Deze schoen blijft trouw aan de reputatie van de Metcon-lijn als een van de beste schoenen door te zorgen voor een stabiele houding en goede performance bij verschillende soorten oefeningen.

De Metcon 8 biedt vernieuwde eigenschappen zoals een robuuster bovenwerk met textuur en blijft trouw aan het geliefde Nike React schuim in de tussenzool, wat zorgt voor comfort en responsiviteit.

crossfit schoenen review

Voordelen van de Nike Metcon 8:

Het vernieuwde bovenwerk van de Nike Metcon 8 zorgt voor een betere duurzaamheid, zelfs bij intensieve trainingssessies, zonder in te leveren op comfort of ademend vermogen.

Dit maakt de schoen geschikt voor verschillende oefeningen zoals box jumps, touwklimmen en krachttraining.

De schoen blijft comfortabel en stabiel, mede dankzij het Nike React schuim in de tussenzool. Dit element biedt de juiste hoeveelheid comfort en stijfheid bij elke stap, waardoor de schoen zich goed aanpast aan zowel plyometrische oefeningen als aan stabiliteit bij het uitvoeren van een squat.

metcon crossfit schoen

Nadelen van de Nike Metcon 8:

Hoewel de Nike Metcon 8 een van de beste sportschoenen op de markt is, biedt het niet veel vernieuwende veranderingen ten opzichte van het vorige model, de Metcon 7.

Hierdoor is er geen dringende noodzaak om te upgraden als je Metcon 7 schoenen nog in goede staat zijn. Ook is de Metcon 8 minder geschikt voor langere hardloopsessies door de stijfheid van de hielclip.

Dit kan ervoor zorgen dat gebruikers voor hardloopoefeningen op langere afstanden nog een ander paar sportschoenen nodig hebben.

3. Inov-8 F-Lite

inov crossfit schoen goed

De Inov-8 F-Lite 260 Knit Trainer is een veelzijdige, duurzame crossfit schoen die uitblinkt in squats, agility en korte runs.

Pluspunten:

 • Veelzijdigheid in prestaties, geschikt voor diverse oefeningen en dagelijks comfort.
 • Uitstekende grip en reactiviteit dankzij de Dynamic Fascia Band-buitenzool en POWERFLOW-middenzool.
 • Sterke duurzaamheid met materialen zoals het gebreide materiaal en de ROPE-TEC constructie.

Minpunten:

 • De 8mm hiel-tot-teen drop kan minder geschikt zijn voor bepaalde bewegingen zoals zware deadlifts.
 • De hogere hiel-hoogte kan voor sommige gebruikers onaantrekkelijk zijn.

Algemene informatie over de Inov-8 F-Lite 260:

De Inov-8 F-Lite 260 Knit Trainer is een cross-trainingschoen ontworpen met een iets hogere hiel-tot-teen drop van 8mm.

De schoen bevat drie kenmerkende constructie-eigenschappen: een ademende en duurzame buitenkant, een Dynamic Fascia Band-buitenzool en een POWERFLOW-middenzool, en ROPE-TEC over de gehele middenvoet.

De buitenkant van de schoen is gemaakt van verschillende materialen, waaronder een lichtgewicht, ademend en nauwsluitend gebreid materiaal.

de beste crossfit schoenen

Voordelen van de Inov-8 F-Lite:

De Inov-8 F-Lite 260 Knit Trainer is geroemd om zijn veelzijdigheid, het presteert goed in squats, agility en korte runs en biedt dagelijks comfort.

De Dynamic Fascia Band-buitenzool zorgt voor een gripvaste verbinding met de grond, terwijl de POWERFLOW-middenzool reactiviteit biedt in zowel de hiel als de voorvoet.

De 8mm hiel-tot-teen drop biedt een stabiele hiel om op te leunen. De schoen heeft ook een sterke duurzaamheid, met materialen zoals het gebreide materiaal dat niet uitrekt bij overmatig gebruik, en de ROPE-TEC constructie die de schoen beschermt tegen slijtage.

comfortable zool van CrossFit schoen

Nadelen van de Inov-8 F-Lite:

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook enkele nadelen van de Inov-8 F-Lite 260 Knit Trainer.

De hogere hiel-hoogte kan voor sommige gebruikers minder aantrekkelijk zijn, vooral bij bewegingen zoals zware deadlifts waarbij het doel is om het totale bewegingsbereik te minimaliseren.

een crossfit box

Tot slot

De CrossFit lifestyle kan zwaar zijn, maar de juiste CrossFit schoen kan ervoor zorgen dat het net iets minder zwaar is. Want mijn coach had gelijk, koop de juiste schoen en je verbeter je pr’s in no time.

Maar ik denk dat er een belangrijkere reden is om goede CrossFit schoenen te kopen. Ze kunnen namelijk helpen bij het voorkomen van blessures. Want iedereen weet dat je tijdens de zwaarste WOD niet de perfecte form houdt, je bent alleen bezig met de klok en de het uitvoeren van de oefeningen.

CrossFit schoenen bieden de juiste ondersteuning en zorgen ervoor dat de WOD leuk blijft en geen aanslag op je lichaam wordt.

Wil je je CrossFit outfit compleet maken? In dit blog lees je welke CrossFit handschoenen het best zijn.

Ik hoop dat je iets aan dit blog hebt gehad!

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten