• home
 • Work-out
 • Onze top 5 beste crosstrainers van 2023, voordelen en tips 

Onze top 5 beste crosstrainers van 2023, voordelen en tips 

crosstrainer

De crosstrainer is een bewezen hulpmiddel voor een full-body work-out. Overweeg je er een in huis te halen? Ontdek hier wat dit toestel uniek maakt, wat de voordelen van een crosstrainer is, voor wie het bedoeld is en aankooptips.

Dit blog is de ultieme koopgids, we delen onze top 5 crosstrainers voor thuis van 2023 en we vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een crosstrainer.

De beste crosstrainer van 2023 is de VirtuFit CTR 3.0i.

Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer, soms ook wel elliptische trainer genoemd, is een fitnessapparaat. In essentie combineert de crosstrainer bewegingen van wandelen, hardlopen en traplopen zonder de belasting van een harde ondergrond.

Deze combinatie van bewegingen wordt mogelijk gemaakt door zijn unieke constructie. Voorzien van zwevende voetpedalen en bewegende handgrepen, biedt het apparaat een full-body workout. Bij elke stap en duw worden diverse spiergroepen gelijktijdig geactiveerd. Hierdoor krijg je een efficiënte training, terwijl je lichaam een natuurlijke, soepele houding behoudt.

Crosstrainers zijn uitgerust met interactieve displays, hartslagmonitors en diverse programma’s die je helpen je workout aan te passen en je voortgang te monitoren. Dus niet alleen is de crosstrainer een uitstekende manier om verschillende spiergroepen te trainen, het biedt ook de technologie om je trainingen te personaliseren en te optimaliseren.

Onze top 5 beste crosstrainers

In de wereld van fitnessapparatuur zijn crosstrainers enorm geliefd bij zowel beginners als gevorderden. Ze bieden een uitgebreide workout en ontzien tegelijkertijd de gewrichten. Gezien het brede aanbod kan het kiezen van de juiste crosstrainer een uitdaging zijn. Daarom hebben wij het zware werk alvast gedaan.

Dit is onze top 5 crosstrainers, geselecteerd op kwaliteit, functie en gebruiksgemak: 

 1. VirtuFit CTR 3.0i
 2. Focus Fitness Fox 5 iPlus
 3. Tunturi Star Fit C100   
 4. VirtuFit CTR 1.0
 5. Blue Lion Stoelfiets

1. VirtuFit CTR 3.0i

De VirtuFit CTR crosstrainer biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar heeft soms problemen met kraakgeluiden en een onduidelijke handleiding.

Virtu fit Crosstrainer

Voordelen:

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding.
 • Degelijk en stabiel apparaat.
 • Geruisloos (bij correcte montage).

Nadelen:

 • Neiging tot kraken en piepen bij sommige gebruikers.
 • Handleiding en montage kunnen beter/duidelijker.

De VirtuFit CTR 3.0i crosstrainer staat garant voor een complete lichaamstraining. Dit Nederlandse merk weet comfort en uitdaging naadloos te combineren met 32 weerstandsniveaus en 18 programma’s, ideaal voor zowel beginners als ervaren sporters.

Een duidelijk pluspunt van dit apparaat is de aanpasbaarheid. Dankzij verstelbare pedalen vind je gemakkelijk een comfortabele houding. En met de verlichte console en tablethouder is het volgen van je prestaties een fluitje van een cent. Functionaliteiten zoals hartslaggestuurd trainen, mogelijk via contactsensoren of een Bluetooth borstband, verrijken je trainingssessies.

Daarnaast biedt de integratie met trainingsapps zoals Kinomap en iConsole een nieuwe dimensie aan je workouts.

Hoewel de montage uitdagend kan zijn, heb je uiteindelijk een crosstrainer met uitstekende stabiliteit en gebruiksgemak. En met de driejarige garantie van VirtuFit ben je verzekerd van een duurzaam en kwalitatief product.

2. Focus Fitness Fox 5 iPlus

beste crosstrainer kopen

De Crosstrainer van Focus Fitness biedt kwaliteit en diversiteit in programma’s, maar enkele gebruikers ervaren montageproblemen of geluidsoverlast na een periode van gebruik.

Voordelen:

 • Hoge kwaliteit en duurzaamheid van het apparaat.
 • Goede klantenservice en after-sales support.
 • Gebruiksvriendelijke bediening en diversiteit van trainingsprogramma’s.

Nadelen:

 • Sommige apparaten maken geluid of hebben kleine defecten na enige tijd van gebruik.
 • Enkele problemen met montage en stabiliteit bij sommige modellen.

De Focus Fitness Fox 5 iPlus is meer dan zomaar een crosstrainer. Deze rear-drive crosstrainer, met een solide bouw die gebruikers tot 150 kg ondersteunt, maakt indruk met zijn kwaliteit. Het 10 kg zware vliegwiel en de lengtepas van 47 cm garanderen een natuurlijke en soepele loopervaring.

Een uniek kenmerk is de iPlus module. Koppel je crosstrainer via Bluetooth aan een app op je tablet of smartphone en zie hoe je apparaat verandert in een interactieve trainingscomputer. Dit, gecombineerd met de mogelijkheid om in virtuele omgevingen te trainen, zoals bergopwaarts gaan, tilt je training naar een hoger niveau.

Het apparaat opereert haast geruisloos en het brede scala aan trainingsprogramma’s geeft je alle ruimte om jezelf uit te dagen. Ondanks dat de montage wat duidelijker mag, benadrukt de veelzijdigheid van de Fox 5 iPlus zijn positie als een topkeuze in de markt.

3. Tunturi Star Fit C100

crosstrainer kopen

De Tunturi crosstrainers worden over het algemeen positief beoordeeld op het gebied van design, gebruiksgemak en kwaliteit, hoewel sommige gebruikers enkele problemen meldden, zoals de grootte en stabiliteit van de machine. Het lijkt een goede keuze voor gemiddeld thuisgebruik, maar het kan misschien niet ideaal zijn voor zeer intensief gebruik.

Voordelen:

 • Goede kwaliteit en handig in gebruik.
 • Voldoet aan de verwachtingen van verschillende gebruikers.
 • Extra functies zoals tablet houder en duidelijk scherm worden gewaardeerd.

Nadelen:

 • Sommige modellen zijn niet erg stabiel en hebben duurzaamheidsvragen bij intensief gebruik.
 • Montage kan uitdagend zijn, met soms onduidelijke instructies of ontbrekende onderdelen.

Op nummer 3 in onze top 5 crosstrainers hebben we de Tunturi Star Fit C100. Deze crosstrainer is geschikt voor zowel de beginnende als de ervaren sporter. Met maar liefst 24 weerstandsniveaus biedt het uitdaging voor elk niveau.

En voor degenen die hun voortgang nauwkeurig willen monitoren, biedt het ingebouwde scherm een duidelijk overzicht van alle essentiële gegevens, van afstand en snelheid tot calorieverbruik.

Wat vooral opvalt, is het comfort en de gebruiksvriendelijkheid van dit apparaat. De verstelbare voetpedalen zorgen ervoor dat je in de meest comfortabele houding kunt trainen, terwijl de tablethouder je in staat stelt om te genieten van je favoriete shows tijdens het sporten. Dit, gecombineerd met een hartslagmeter en een ergometer, maakt het ideaal voor een breed scala aan fitnessdoelen.

We zijn gecharmeerd van het stevige en stabiele ontwerp, alhoewel een punt van aandacht de grootte is; dat is groter dan verwacht. Desondanks zijn we goed te spreken over de prijs-kwaliteitverhouding en de veelzijdigheid van het apparaat, waardoor de Tunturi Star Fit C100 terecht zijn plek in onze top 3 verdient.

4. VirtuFit CTR 1.0

goedkoopste crosstrainer

De VirtuFit CTR crosstrainer wordt geprezen om zijn prijs-kwaliteit en stabiliteit, hoewel sommige gebruikers problemen ervaren met kraakgeluiden en montage-instructies.

Voordelen:

 • Goede kwaliteit en handig in gebruik.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Stabiel apparaat met duidelijke displays en diverse weerstandsniveaus.

Nadelen:

 • Diverse klachten over kraakgeluiden tijdens gebruik.
 • Montage en handleiding kunnen voor sommigen uitdagend zijn.

De VirtuFit CTR 1.0 verdient zijn vierde plek in onze top 5. Deze compacte crosstrainer is bij uitstek geschikt voor ruimtebewuste sporters met een beperkt budget, zonder in te leveren op kwaliteit.

Zijn unieke kenmerken, zoals de lage instap, verstelbare pedalen en een paslengte van 28 cm, maken hem geschikt voor het hele gezin. De 8 verstelbare weerstandsniveaus bieden uitdaging voor zowel beginners als gevorderden, terwijl de hartslagsensoren en tablethouder zorgen voor een gerichte en vermakelijke training.

#4 Crosstrainer van 2023

Hoogtepunten zijn de ongekende prijs-kwaliteitverhouding, de goede prestaties en de fijne klantenservice van VirtuFit. Ondanks dat de VirtuFit CTR 1.0 wellicht niet voor de meest gevorderde sporter is, levert deze crosstrainer buitengewone waarde voor zijn prijs.

een gym met crosstrainer

Voordelen van crosstrainers

Crosstrainers zijn al enige tijd favoriet in sportscholen en home gym’s over de hele wereld. Waarom? Ze bieden een reeks indrukwekkende voordelen:

 • Minimale impact op gewrichten
 • Efficiënte full-body workout
 • Verbetering van cardiovasculaire fitheid
 • Flexibiliteit in training
 • Ruimte-efficiëntie

Minimale impact op gewrichten

Een van de grootste troeven van de crosstrainer is de lage impact. In tegenstelling tot hardlopen of touwtje springen, waarbij je gewrichten elke keer een schok krijgen, biedt de crosstrainer een vloeiende, bijna zwevende beweging. Voor degenen die gevoelig zijn voor blessures of last hebben van gewrichtspijn, kan dit een gamechanger zijn. Hierdoor kun je trainen zonder het risico op overbelasting of blessures.

Efficiënte full-body workout

Op de crosstrainer werk je niet alleen aan je benen. Je armen, borst en rug doen net zo hard mee. Dit samenspel van spieren betekent dat je in een kortere periode meer calorieën kunt verbranden en meerdere spiergroepen kunt trainen. Een dubbele winst dus! Maak je full body work-out compleet met een roeitrainer.

Verbetering van cardiovasculaire fitheid

Naast het vormgeven van je lichaam is de crosstrainer ook ideaal om je hart aan het werk te zetten. Door de weerstand en snelheid te variëren, kun je het apparaat gebruiken om je cardiovasculaire uithoudingsvermogen te vergroten, je longcapaciteit te verbeteren en je hart gezonder te maken.

Flexibiliteit in training

Verveel je je snel? De crosstrainer heeft de oplossing. Met verschillende programma’s en instellingen kun je elke dag een andere workout doen. Of je nu zin hebt in een rustige sessie of een zweterige intervaltraining, met de crosstrainer kan het allemaal.

Ruimte-efficiëntie

Grootse resultaten in een compact formaat. Crosstrainers zijn ontworpen om je de beste training te bieden zonder veel ruimte in beslag te nemen. Perfect voor diegenen die thuis willen sporten maar beperkte ruimte hebben.

Voor welke sporters zijn crosstrainers geschikt?

Crosstrainers, met hun flexibele trainingsaanpak, zijn geschikt voor verschillende soorten sporters.

De beginnende sporter

Voor de nieuwkomer in de wereld van fitness zijn crosstrainers een veilige haven. Ze vormen een ideale introductie omdat je het apparaat eenvoudig kunt gebruiken en je direct aan de slag kunt. Door de verstelbare weerstandsniveaus kan men op een laag niveau beginnen en geleidelijk de intensiteit verhogen.

Deze geleidelijke aanpak bevordert het vertrouwen, bouwt uithoudingsvermogen op en minimaliseert het risico op blessures. Het motiveert beginnende sporters om consistent te blijven en zichzelf uit te dagen naarmate hun fitnessniveau stijgt. Bekijk ook de beste hometrainers

De ervaren sporter

Maar ook voor de doorgewinterde atleet is de crosstrainer geen onbekend terrein. Het biedt een alternatieve training die complementair is aan hun reguliere routine. Marathonlopers kunnen bijvoorbeeld de crosstrainer gebruiken voor hersteldagen, waarbij de impact op de gewrichten minimaal is maar de cardiovasculaire voordelen behouden blijven.

Fietsers kunnen de crosstrainer gebruiken om andere spiergroepen aan te spreken en zo een evenwichtigere atleet te worden. En gewichtheffers? Voor hen kan de crosstrainer een uitstekende manier zijn om aan hun cardio te werken zonder extra spiermassa te verliezen.

Sporters met blessures

Een minder voor de hand liggende groep die profijt kan hebben van crosstrainers zijn sporters die herstellen van blessures. De lage impact en de aanpasbare weerstand maken het een uitstekende keuze voor revalidatietraining.

Het helpt bij het opbouwen van kracht en mobiliteit zonder onnodige belasting.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een crosstrainer? 

Een crosstrainer kiezen die perfect past bij jouw behoeften is meer dan een spel van cijfers en prijskaartjes. Hier zijn enkele cruciale overwegingen die je in gedachten moet houden bij het nemen van deze beslissing:

Stabiliteit en constructie

De bouwkwaliteit van een crosstrainer is essentieel. Een stevig frame zorgt voor een stabiele workout, wat vooral van belang is als je het apparaat intensief gebruikt. Controleer de constructiematerialen en het maximale gebruikersgewicht om een idee te krijgen van de robuustheid.

Weerstandsniveaus

Afhankelijk van je fitnessniveau wil je misschien beginnen met een lichte weerstand en deze na verloop van tijd opvoeren. Zorg ervoor dat de crosstrainer verschillende weerstandsniveaus biedt zodat hij met je mee kan groeien.

Klantenbeoordelingen

De ervaringen van anderen kunnen je veel vertellen over de praktische bruikbaarheid van een apparaat. Zoek naar beoordelingen om te zien of er veelvoorkomende problemen zijn en of deze opwegen tegen de voordelen.

Klantenservice en garanties

Een goede klantenservice kan je ervaring maken of breken. Onderzoek het retourbeleid, garantievoorwaarden en de reactiesnelheid van de klantenservice. Mocht je ooit een probleem hebben, dan wil je dat deze snel en zonder gedoe wordt opgelost.

Extra functies

Moderne crosstrainers zijn vaak uitgerust met technologische functies zoals hartslagmonitoren, digitale displays en aansluitmogelijkheden voor je muziek of trainingsapps. Denk na over welke functies je echt nodig hebt en welke leuk zijn om te hebben.

Ruimte en afmetingen

Zorg ervoor dat de crosstrainer die je kiest, past in de ruimte die je ervoor hebt. Sommige crosstrainers zijn opvouwbaar en anderen vereisen een vaste plek. Meet je ruimte op voorhand en vergelijk dit met de afmetingen van het apparaat.

Je ziet, er komt heel wat kijken bij de aankoop van een crosstrainer. Het is geen impulsbeslissing, maar eentje waarbij je je voordeel kunt doen met zorgvuldig onderzoek en overweging. Het juiste apparaat kan jaren van fitnessplezier bieden!

Tips voor het gebruik van de crosstrainer

Zomaar op een crosstrainer stappen is simpel, maar het beste uit je training halen vereist wat extra aandacht. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

De juiste houding

Rechtop staan is cruciaal. Houd je rug recht en je schouders ontspannen. Een goede houding voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je efficiënter traint.

Knieën licht gebogen

Extreem strekken is nergens voor nodig. Een lichte buiging in je knieën zorgt voor een natuurlijke en soepele beweging. Zo voorkom je onnodige belasting op je gewrichten.

Luister naar je lichaam

Voel je iets dat niet klopt? Neem dat serieus. Als een bepaalde pijn niet aanvoelt als de gebruikelijke spierpijn na een training, overweeg dan even een rustmoment of check je houding.

Varieer in je training

Hetzelfde ritme kan saai worden. Wissel af in intensiteit en speel met de weerstandsniveaus. Zo blijf je jezelf uitdagen en blijft het interessant.

Blijf consistent

Regelmaat doet wonderen. Zet een vaste routine op en houd je eraan. Consistentie levert op de lange termijn de beste resultaten op.

De crosstrainer: een waardevolle aanvulling op jouw fitnessroutine 

Het is duidelijk: de crosstrainer is niet zomaar een fitnessapparaat dat toevallig in de hoek van de sportschool staat. Met z’n veelzijdige voordelen en de capaciteit om zowel nieuwkomers als doorgewinterde sporters te bedienen, verdient het zeker een plekje in je trainingsroutine voor thuis. 

Onthoud dat de sleutel tot succes niet alleen ligt in het kiezen van het juiste apparaat, maar ook in het correct en consistent gebruiken ervan. Luister naar je lichaam, varieer je workouts en blijf jezelf uitdagen. Zo haal je het meeste uit je crosstrainer en zet je grote stappen richting je fitnessdoelen. 

Onze top 4 crosstrainers op een rij

 1. VirtuFit CTR 3.0i: Combinatie van uitgebreide functionaliteit met comfort en uitdaging. Ideaal voor alle niveaus met een solide garantie. Verdient zonder twijfel zijn eerste plek vanwege de alomvattende trainingsmogelijkheden.
 2. Focus Fitness Fox 5 iPlus: Hoogwaardige constructie met interactieve trainingsmogelijkheden. Natuurlijke loopervaring en geruisloze werking. Een sterke tweede plaats door zijn technologische innovatie en robuustheid.
 3. Tunturi Star Fit C100: Betrouwbaar wereldmerk met gebruiksvriendelijk design. Veelzijdigheid en comfort staan centraal. Bezet de derde positie dankzij zijn evenwichtige prestaties en betrouwbaarheid.
 4. VirtuFit CTR 1.0: Compact en budgetvriendelijk, biedt kwaliteit en gebruiksgemak voor het hele gezin. Een eervolle vierde plek, perfect voor gezinnen en sporters met een beperkt budget.

 

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten