• home
 • Work-out
 • De beste foamroller van 2023: reviews en advies bij het kopen van een foam roller

De beste foamroller van 2023: reviews en advies bij het kopen van een foam roller

wat is de beste foamroller van 2023

Door intensief te sporten bouw je spanning op in je spieren. Je voelt het aan spierspanning, spierpijn en knopen in je spieren. 

Tijd nemen voor rust en herstel is minstens zo belangrijk als de intensiteit waarmee je traint. Je lichaam moet simpelweg herstellen van de fysieke inspanning

Een goede manier om het herstel te bevorderen is door een foamroller te gebruiken. 

Foam rolling, ook wel self-myofascial release genoemd, helpt bij het losmaken van strakke spieren en fascia (het bindweefsel rondom spieren). Regelmatig gebruik van een foam roller kan de flexibiliteit verbeteren, spierpijn verminderen en de algehele spierfunctie verbeteren.

Wil je een foamroller kopen? Of weten hoe je een foamroller moet gebruiken? In dit blog delen we de  beste foam rollers en vertellen we je alles wat je moet weten over de voor- en nadelen van foamrollers. 

man herstelt van training

Waar moet je op letten bij het kopen van een foamroller?

Voordat we beginnen met de beste foamrollers, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste foamroller voor jouw behoeften:

 • Dichtheid: De ene foamrollers is zachter, de andere vrij hard. Zachtere rollers zijn geschikt voor beginners of mensen met gevoelige spieren, terwijl hardere rollers meer druk kunnen uitoefenen voor een diepere massage.
 • Textuur: Sommige foamrollers hebben reliëfpatronen of noppen die extra stimulatie bieden tijdens de massage. Dit kan handig zijn als je behoefte hebt aan een intensievere massage-ervaring.
 • Grootte: De grootte van de roller kan ook een rol spelen. Een langere roller is handig als je grote spiergroepen wilt behandelen, terwijl een kleinere roller handzamer is en handig kan zijn voor specifieke plekken zoals je nek of voeten.

Dit zijn de beste foam rollers

Voor optimaal spierherstel, kies je een foam roller die bij je behoeften past. Regelmatig gebruik van een foamroller kan spierpijn verminderen, spierspanning verminderen en flexibiliteit verbeteren. Investeer in kwaliteit voor duurzaamheid.

De beste foam roller algemeen

Beste Foamroller triggerpoint

De TriggerPoint Foam Roller is van hoge kwaliteit en makkelijk in gebruik, maar sommige gebruikers merken op dat hij na verloop van tijd zijn vorm kan verliezen.

Pluspunten:

 • Voldoet aan verwachtingen.
 • Goede kwaliteit.
 • Handig in gebruik.

Minpunten:

 • Kan na verloop van tijd zijn vorm verliezen.

The Grid is een revolutionaire foam roller met unieke Distrodensity Zones voor gepersonaliseerde massages. 

vrouw gebruikt een foamroller

Het verbetert spierkwaliteit, mobiliteit en flexibiliteit en ondersteunt oefeningen voor core, kracht en stabiliteit. Handig voor onderweg en ideaal voor drukbezette individuen of reizigers, het kan tot 190 kilo dragen. 

Deze veelzijdige schuimroller van TriggerPoint Performance biedt verschillende massagezones voor variabele intensiteit, wat een superieur massage-effect biedt. 

Beste foamroller algemeen

Gebruikers krijgen toegang tot een exclusieve bibliotheek met instructievideo’s. 

Afmetingen: 33 x 13,5 cm.

Beste foam roller set

massager box voor myofascial release

De Massagerr Box® foam roller set wordt geprezen voor zijn effectiviteit in het behandelen van spierknopen en triggerpoints, met gebruikers die verbeterde mobiliteit en pijnverlichting ervaren.

Pluspunten:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Effectief in het behandelen van spierknopen en triggerpoints.
 • Veelzijdige set met verschillende tools voor diverse spiergroepen.

Minpunten:

 • Sommige gebruikers vonden de roller aan de smalle kant.
 • Er zijn geen specifieke negatieve punten genoemd door meerdere gebruikers.

De Massagerr Box® is een complete set voor zelfmassage, gericht op het verminderen van spierspanning en het behandelen van pijnlijke triggerpoints. 

Deze set bevordert sneller herstel, vermindert spierpijn en verhoogt de flexibiliteit. Het is ideaal voor zowel ontspanning als voor en na fysieke activiteiten. 

triggerpoint massage

De set bevat vijf fascia massage tools: een grote foam roller, een mini foam roller, een trigger bal, een duo trigger bal (peanut ball) en een stress bal. 

Deze tools verbeteren de bloedcirculatie, verlichten pijn, verbeteren de workout intensiteit en bevorderen optimaal spierherstel. 

Beste foamroller set

Bij ontevredenheid kan het product binnen 30 dagen gratis worden geretourneerd, met een garantie van 24 maanden.

Beste goedkope foam roller

matchu goedkope massage roller

De Matchu Sports foam roller wordt gewaardeerd voor zijn kwaliteit en effectiviteit bij het verlichten van spierpijn, met name na intensieve workouts.

Pluspunten:

 • Goede kwaliteit.
 • Effectief bij het verlichten van spierpijn en knopen.
 • Handig in gebruik en duurzaam.

Minpunten:

 • kan te hard zijn voor bepaalde lichaamsdelen zoals de rug.
 • Sommige gebruikers vinden dat het niet soepel rolt.

De Matchu Sports foam roller is een essentieel hulpmiddel voor het masseren van diep bindweefsel en het behandelen van spierknopen. 

Beschikbaar in drie kleuren (zwart, blauw en oranje), is deze roller gemaakt van lichtgewicht en duurzaam EVA foam. Met een diameter van 14 cm en een lengte van 33 cm is hij stabiel en veelzijdig voor diverse oefeningen. 

Beste goedkope foamroller

De roller heeft een hoge hardheid, ideaal voor fanatieke sporters die een intensievere massage zoeken. Voor wie een zachtere massage prefereert, zijn er langere, zachtere varianten beschikbaar. 

Matchu Sports staat bekend om zijn kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, wat terug te zien is in dit product.

Beste zachte foam roller

beste zachte foamroller

De zachte foam roller van Matchu Sports, gemaakt van duurzaam EVA foam, is een essentieel hulpmiddel voor atleten en krachtsporters. 

Het biedt diepgaande zelfmassages, vermindert spierspanning, en verbetert de bloedcirculatie, wat helpt bij het verminderen van spierpijn en stijfheid na intensieve trainingen. 

Deze roller, met een diameter van 15 cm, bevordert ook flexibiliteit en mobiliteit, waardoor het risico op blessures afneemt. Lichtgewicht en vochtbestendig, het is ideaal voor zowel thuis als onderweg. 

Beste zachte foamroller

zachte foam roller massage

Matchu Sports – Foam roller – 45 cm – Zacht

bol.com logoBekijk prijs op Bol.com

Met zijn zachte tot gemiddelde hardheid is het perfect voor beginners of mensen met gevoelige spieren, terwijl een hardere variant beschikbaar is voor gevorderden.

Veelgestelde vragen over foam roller 

Wat zijn de voordelen van een foamroller? 

Foamrollen biedt veel voordelen die kunnen bijdragen aan het herstellen van je spieren en daarmee je sportprestaties en algehele gezondheid kunnen verbeteren:

 • Vermindering spierpijn: Door regelmatig gebruik te maken van een foamroller kun je spierpijn verminderen en hersteltijd verkorten. Het masseren van je spieren zorgt voor een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen.
 • Verbetering flexibiliteit: Foamrollen kan helpen bij het verbeteren van je flexibiliteit doordat het de mobiliteit van gewrichten bevordert en strakke spieren losmaakt. Dit is vooral nuttig als je veel last hebt van stijfheid na het sporten.
 • Preventie blessures: Door regelmatig een foamroller te gebruiken, kun je blessures helpen voorkomen. Het losmaken van verklevingen in je spieren helpt om de juiste balans en bewegingsbereik te behouden, waardoor je de kans op blessures vermindert.

Hoe lang moet je een foam roller gebruiken?

Streef naar 1 tot 3 minuten per spiergroep. Voor gevoelige gebieden, houd je lichaamsgewicht op de roller voor 30 tot 60 seconden voordat je verder gaat.

Is het veilig om elke dag een foam roller te gebruiken?

Ja, het is veilig om elke dag een foam roller te gebruiken omdat het de bloedstroom en bewegingsbereik verhoogt, wat nuttig is als onderdeel van een warming-up voor je training.

Is een foam roller beter dan stretchen of een massage gun?

Er is niet één methode die beter is dan de andere. Je kunt een foam roller gebruiken om je bewegingsbereik te verbeteren, wat gunstig kan zijn tijdens het rekken.

Een massage gun zorgt voor een diepe weefselmassage, wat helpt om knopen en spanning in de spieren los te maken. Dit kan de bloedcirculatie verbeteren en de afvoer van melkzuur versnellen, wat zich opbouwt tijdens intensieve trainingen.

Dit wordt ook wel percussie therapie genoemd en het stimuleert de bloedstroom, vermindert spierstijfheid en versnelt het herstelproces.

Hoe gebruik je een foamroller?

Het gebruik van een foam roller is vrij eenvoudig, toch is het belangrijk om de foam roller goed te gebruiken om de maximale voordelen te behalen.

Begin met het kiezen van het juiste oppervlak. Een zachte ondergrond, zoals een yogamat, werkt het allerbeste. Ga dan op de foam roller liggen met het gebied dat je wilt masseren direct op de roller.

Rol langzaam over de roller zodat die het spiergebied masseert. Probeer je lichaam zo veel mogelijk te ontspannen. Je moet druk uitoefenen, maar het mag nooit pijnlijk zijn. Rol niet over gewrichten of botten, de roller is ontworpen voor je spieren. Idealiter zou je ongeveer 30-60 seconden op elk gebied moeten spenderen. 

Foam rolling kan voor of na een workout worden gedaan. Voor de training helpt het om de spieren op te warmen en na de training draagt het bij aan het herstel. 

Wat is myofascial release? 

Myofasciale release is een fysiotherapeutische behandeling gericht op het verlichten van pijn veroorzaakt door strakheid en gevoeligheid in myofasciale weefsels, die de spieren in het lichaam omringen en ondersteunen.

Deze pijn komt vaak voort uit “trigger points” binnen deze weefsels. Tijdens een behandeling masseert de therapeut zachtjes het myofasciale weefsel, zoekt naar stijve gebieden en gebruikt lichte druk om spanning te verminderen. 

Als je een foam roller gebruikt, ga je dus niet naar een fysiotherapeut. Maar masseer je zelf triggerpoints door te rollen op een foam roller.

Wanneer gebruik je een foamroller?

Er is geen goed of fout, je kunt foamrollen wanneer je wil. Maar er zijn bepaalde momenten waarop het extra nuttig kan zijn:

 • Tijdens de warming-up: Foamrollen voorafgaand aan je workout kan helpen om je spieren op te warmen en klaar te maken voor activiteit.
 • Na de training: Een foamroller gebruiken na het sporten helpt bij het ontspannen en herstellen van vermoeide spieren.
 • Bij stijfheid of pijnklachten: Als je last hebt van pijnlijke of stijve spieren, kan foamrollen verlichting bieden en helpen om de pijn te verminderen.

Tot slot

Foam rolling is een essentiële techniek voor atleten. Het helpt bij het verminderen van spierpijn, het verbeteren van flexibiliteit en het bevorderen van algeheel welzijn.

Door de juiste foam roller te kiezen en deze correct te gebruiken, kun je optimaal profiteren van de voordelen. Of je nu een beginner bent of een ervaren sporter, er is een foam roller die bij jouw behoeften past. Investeer in je gezondheid en welzijn door deze effectieve zelfmassage techniek te integreren in je dagelijkse routine.

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten