De 4 beste hangboards voor boulderen en klimmen

grip trainen met een hangboard

Als je je boulder- of klimskills naar een hoger niveau wilt brengen, zul je je grip moeten trainen. Een van de beste manieren om je grip te trainen is een hangboard.

In dit blog leggen we je uit wat een hangboard is en delen we de top 4 beste hangboards. Dus: wil je een hangboard kopen, of wil je weten wat het beste hangboard is? Lees dan verder

Wat is een hangboard?

Een hangboard, ook wel hangbord of fingerboard, is een essentieel trainingshulpmiddel voor klimmers. Het is een vlak bord met handgrepen, richels en gaten die zijn ontworpen om verschillende houdingen na te bootsen die je tegenkomt tijdens het boulderen of klimmen.

Je gebruikt hierbij alleen je vingers. Door aan het board te hangen, trainen klimmers hun vingerkracht, uithoudingsvermogen en grip.

man traint grip op hangboard

De 4 beste hangboards

Alle hangborden in onze top 4 zijn van uitstekende kwaliteit. Wat het beste hangboard voor jou is, hangt af van je voorkeuren en je niveau. Onze favoriete hangboards zijn: 

 • Beste koop – Trango Rock Prodigy Forge
 • Goedkoopste hangboard – ALPIDEX Trainingsbord
 • Beste hangboard voor gevorderden – Beastmaker 2000
 • Beste hangboard voor beginners – Beastmaker 1000

1. Trango Rock Prodigy Forge

De Rock Prodigy Forge is een van de betere hangboards op de markt en een topkeuze voor meer gevorderde klimmers. De Forge is ergonomisch ontworpen, voor het trainen van next-level skills en kracht. 

beste hangboard

Gebruikers ervaren een toename in kracht met dit hangboard, waarderen de verschillende handgrepen en de textuur, en vinden het een goede aanvulling op andere hangboards.

Pluspunten:

 • Toename in kracht merkbaar na gebruik.
 • Goede variëteit aan grepen.
 • Uitstekende textuur, vooral op de pinch grips.

Minpunten:

 • De textuur op de Variable Depth Edge Rail (VDER) kan te glad zijn, wat leidt tot uitglijden.
 • Twee vinger pockets kunnen oncomfortabel zijn door scherpere randen.

Uniek aan de Forge is de kleine uitsparing voor je duim voor gesloten grips, wat blessures vermindert. De aangepaste structuur zorgt voor meer comfort, waardoor je langer en harder kunt trainen.

#1 hangboard

hangboard waarvoor

Tango Rock Forge Training Center hangboard

bol.com logoBekijk prijs op Bol.com

De prijs van de Forge is relatief hoog is, en het product is groter en logger dan andere hangboards.

2. ALPIDEX Trainingsbord

hangboard voor grip trainen

De ALPIDEX Trainingsbord is een wereldwijde bestseller. En dat is niet voor niets: de prijs is relatief gunstig en dankzij slimme technieken is dit bord perfect in balans.

De unieke vorm, breed van boven en smal van onder, zorgt ervoor dat je comfortabel traint en het risico op blessures klein houdt. Het bord voelt prettig aan en met zoveel verschillende grepen wordt je training nooit saai. 

Het hangboard wordt gewaardeerd om zijn kwaliteit, verschillende grepen en goede textuur, hoewel sommige gebruikers opmerkingen hebben over de montage en kleuropties.

Pluspunten:

 • Hoge kwaliteit materiaal.
 • Uitstekende variëteit aan grepen en goede textuur voor grip.
 • Veel gebruikers zijn tevreden en merken verbeteringen in hun training.

Minpunten:

 • Meegeleverde montagematerialen en schroeven zijn niet altijd geschikt of van goede kwaliteit.
 • Kleuropties worden door sommigen als onaantrekkelijk beschouwd.

Dit hangboard komt met een duidelijke handleiding, tips voor je training en schroeven om het op hout te bevestigen. Hierdoor is het goed geschikt voor beginnende hangboarders.

Als je echt vergevorderd bent, is dit hangboard misschien minder geschikt. Het materiaal van de Alpidex is vrij ruw, waardoor je misschien sneller last van je handen krijgt.

3. Beastmaker 2000

beastmaker hangboard kopen

Wil je als vergevorderde klimmer een fingerboard kopen?

Dan kies je de Beastmaker 2000. De Beastmaker 2000 is een hangboard voor de echte klimfanaten. Dit bord test je vingerkracht tot het uiterste, met uitdagende grepen om je zwakke punten aan te pakken.

Het hangboard is van hoge kwaliteit, biedt goede variaties voor gevorderden, maar kan in het begin wat glad zijn en de verpakking is niet discreet.

Pluspunten:

 • Hoge kwaliteit en goede afwerking.
 • Biedt goede variaties en uitdagingen voor gevorderde klimmers.
 • Esthetisch aantrekkelijk voor in huis.

Minpunten:

 • Kan in het begin wat glad zijn, wat de grip bemoeilijkt.

Het houten oppervlak is glad en vriendelijk voor je huid. Tegelijkertijd biedt dit een uitstekende grip voor een effectieve work-out. 

Met de betaalde Beastmaker-app voor Android en Apple kun je trainingen volgen. De Beastmaker 2000 is perfect voor gevorderde klimmers die hun grenzen willen verleggen.

Voor beginners en zelfs halfgevorderde klimmers is de Beastmaker 2000 vaak een brug te ver, waardoor de kans op blessures voor hen groot is. 

4. Beastmaker 1000

hangboard grip trainen

De Beastmaker 1000 is een goed hangboard voor beginnende klimmers die vooruitgang willen boeken. De Beastmaker 1000 is de beginners-vriendelijke versie van de Beastmaker 2000.

Het hangboard is van uitstekende kwaliteit, ideaal voor klimtraining, gemaakt van huidvriendelijk hout en biedt een breed scala aan grepen voor zowel beginners als gevorderden.

Pluspunten:

 • Uitstekende kwaliteit en afwerking.
 • Huidvriendelijk dankzij het gebruik van hout.
 • Geschikt voor zowel beginners als gevorderden met diverse grepen.

Minpunten:

 • Sommige gebruikers vonden de meegeleverde schroeven niet optimaal.
 • Vertraging in levering en klantenservice kan beter.

Dit model is ontworpen voor klimniveaus 5a tot 7c. In tegenstelling tot de Beastmaker 2000, met zijn intense slopers, heeft deze versie twee jugs en meer variatie aan grepen. Het houten oppervlak is prettig voor de huid dankzij de fijne textuur en de afgeronde grepen. 

Beste hangboard voor beginners

Ook voor de Beastmaker 1000 kun je de (betaalde) Beastmaker-app downloaden voor een training op maat maken. Dit fingerboard is minder geschikt voor echt gevorderde klimmers. 

 

Oefeningen die je kunt doen op een hangboard:

 1. Dead hangs: Hang met gestrekte armen aan een greep voor een bepaalde tijd.
 2. Max hangs: Hang aan de kleinste greep die je kunt vasthouden voor een korte tijd (bijv. 10 seconden).
 3. Herhaalde hangs: Hang voor een korte tijd, laat los, rust even en herhaal.
 4. Pull-ups: Doe pull-ups terwijl je aan bepaalde grepen hangt.
 5. Lock-offs: Trek jezelf omhoog naar een bepaalde positie en houd deze positie vast.
 6. Ladderoefeningen: Verplaats je handen naar verschillende grepen in een ladderachtige volgorde.

De voordelen van hangboards

Hangboardtraining biedt talloze voordelen voor klimmers:

 • Vingerkracht: Het belangrijkste voordeel van hangboardtraining is het verbeteren van je vingerkracht. Door regelmatig aan verschillende soorten grepen te hangen, worden je vingers sterker. Hierdoor kun je moeilijkere routes klimmen.
 • Uithoudingsvermogen: Het consequent trainen met een hangboard kan ook je uithoudingsvermogen verbeteren, waardoor je langer kunt boulderen of klimmen zonder vermoeid te raken.
 • Grip: Het gebruik van verschillende soorten grepen op een hangboard helpt je om te wennen aan de verschillende houdingen die je tegenkomt tijdens het klimmen. Magnesium poeder kan helpen om je grip te verbeteren.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een hangboard?

Wil je een hangboard kopen, dan merk je al snel dat er best veel verschillende soorten zijn. Bij het kiezen van een hangboard moet je letten op:

 • Materiaal: Hangboards zijn er in verschillende materialen. De meeste zijn van hout of kunststof. Houten borden zijn over het algemeen vriendelijker voor de huid, terwijl kunststofborden meer grip bieden.
 • Variatie van grepen: Afhankelijk van je ervaringsniveau, wil je misschien een bord met meer of minder variatie in de grepen. Als beginner wil je misschien diepere grepen en boards met jugs, terwijl gevorderde klimmers liever een bord hebben met meer slopes en uitdagende grepen.
 • Prijs: Het is ook belangrijk om je budget in gedachten te houden. Er zijn goede hangboards verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus je zou er een moeten kunnen vinden die bij je budget past.

Ook interessant: in dit lees je wat de beste klimschoenen zijn en in dit blog vertellen we welke pofzak je het beste kunt kopen.

oefenen met een hangboard

Conclusie

Hangboards zijn een cruciaal trainingshulpmiddel voor elke klimmer doorgewinterderde boulderaar. Ze bieden een eenvoudige en efficiënte manier om je vingerkracht en grip te verbeteren, wat kan bijdragen aan betere prestaties op de klimwand. 

Door rekening te houden met het materiaal, de greepvariatie en de prijs, vind je in onze top 4 een hangboard dat perfect aansluit bij je behoeften. Of je nu een beginner bent of een ervaren klimmer, de juiste hangboardtraining kan je helpen je klimdoelen te bereiken.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten