• home
 • Work-out
 • Pull-up bar kopen? Dit zijn de 6 beste optrekstangen voor een effectieve home-workout

Pull-up bar kopen? Dit zijn de 6 beste optrekstangen voor een effectieve home-workout

beste pull-up bars

Ben je actief aan het sporten en wil je buiten de gym of CrossFit box werken aan je kracht en fitheid? 

Koop dan een pull-up bar die je thuis aan de muur of deur bevestigd. Deze trainingsapparaten zijn compact, veelzijdig en zorgen voor een volledige training van je bovenlichaam. 

Onze top 6 pull-up bars

Beste pull-up bar voor wand- of planfondmontage

Beste pull-up bar voor in de deurpost – stang zonder schroeven

Beste optrekstang voor aan de deur

Bars voor wandmontage of plafondmontage

SOUTHWALL Pull Up Bar PRO

pull up bar van southwall

Bekijk prijs op Bol.com

De pull-up bar wordt gewaardeerd om zijn stevigheid, kwaliteit en multifunctionaliteit, hoewel sommige gebruikers problemen ondervonden met de meegeleverde bevestigingsmaterialen.

Pluspunten:

 • Hoge kwaliteit en duurzaamheid.
 • Multifunctioneel (geschikt voor verschillende oefeningen en accessoires).
 • Goede grip en handvatten.

Minpunten:

 • Meegeleverde bevestigingsmaterialen zijn van mindere kwaliteit.
 • Montage-instructies kunnen verbeterd worden.

De SOUTHWALL Pull Up Bar PRO is een betrouwbaar, multifunctioneel en aanpasbaar trainingsapparaat dat het hele bovenlichaam effectief traint, inclusief de armen, rug, schouders, taille en buik. De optrekstang is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde sporters en kan tot 150 kg dragen. Het hoogwaardige ontwerp biedt antislip-grip op de handgrepen voor comfort en effectiviteit. 

Door de eenvoudige montage aan een verharde muur is dit een ideale keuze voor thuis of in de fitnessstudio. SOUTHWALL is een hoogwaardige leverancier van sportartikelen, en levert ook aan grote sportscholen en sportteams.

Sportstech KS400

sportstech pull up stang

Bekijk prijs op Bol.com

De Sportstech KS400 is een multifunctionele 4-in-1 optrekstang voor plafondmontage, ontworpen voor veelzijdige thuisfitness. De stang heeft 3 ophangringen voor extra uitrusting zoals een bokszak, Power Ropes, TRX-banden of lussen. De robuuste constructie met dubbele verstevigingen biedt een maximale belastbaarheid van 300 kg en garandeert stabiliteit. 

De beklede, zweetafstotende handgrepen zorgen voor veiligheid tijdens de training. Deze bar bevat zware bevestigingspluggen geschikt voor (gewapend) beton.

Gorilla Sports Optrekstang

optrekstang voor aan het plafond

Bekijk prijs op Bol.com

De multifunctionele optrekstang voor dakmontage ondersteunt diverse oefeningen, heeft een belastbaarheid van 350 kg en biedt drie gripvarianten, maar vereist plafondbevestiging.

Pluspunten:

 • Multifunctioneel met diverse oefeningsmogelijkheden.
  Hoge belastbaarheid tot 350 kg.
  Rubberen grepen voor drie gripvarianten.

Minpunt:

 • Vereist dakmontage, wat niet voor iedereen geschikt is.

De multifunctionele optrekstang voor dakmontage is ideaal voor diverse oefeningen zoals chin ups, pull ups en leg raises. Ontworpen voor thuisgebruik, biedt deze sportschoolkwaliteit optrekstang de mogelijkheid om effectieve lichaamsgewichtoefeningen uit te voeren die door topatleten en professionals worden aanbevolen.

De stang kan tot 350 kg dragen en heeft rubberen grepen voor drie verschillende gripvarianten. Door de hoogte van de montage kunnen gebruikers volledig uitrekken tijdens oefeningen, wat zorgt voor effectievere trainingssessies.

Bars voor in de deurpost (pull-up bar zonder schroeven)

Waarschuwing: we lezen in de reviews dat pull-up bars zonder schroeven regelmatig voor ongelukken zorgen. Wees altijd voorzichtig bij het uitvoeren van pull-ups op een stang zonder schroeven. De bar kan na verloop van tijd losser gaan zitten.

Blue Lion MAX-1 Pull-up bar

beste pull up bar zonder schroeven

Bekijk op Bol.com

De Blue Lion MAX-1 Pull-up bar is ontworpen voor veilig en stevig gebruik. Deze pull-up bar past in deurposten van 72 tot 100 cm breed en heeft een high tech foam grip.

Het verbeterde model uit 2022 heeft een nieuw dubbel veiligheidssysteem en een slim, minimalistisch design waardoor je de bar kunt laten zitten zonder dat de bar in de weg zit voor de deur. De constructie van gehard staal ondersteunt een maximaal gewicht van 200 kg. 

B-Physic – Premium Pull up bar 

pull up stang zonder schroeven

Bekijk op Bol.com 

De Premium Pull up bar wordt gewaardeerd om zijn stevigheid, eenvoudige installatie en comfortabele grip, maar kan bij sommige deurposten schade veroorzaken en glijden op gladde oppervlakken.

Pluspunten:

 • Stevig en kan zwaar gewicht dragen.
 • Eenvoudige installatie zonder schroeven.
 • Comfortabele en zachte grip.

Minpunten:

 • Kan schade veroorzaken aan bepaalde deurposten.
 • Kan glijden op gladde deurkozijnen.

B-Physic is een toonaangevend online merk voor Pull up bars zonder schroeven, bekend om zijn veiligheidsmechanismen. Deze premium bar is multifunctioneel, verstelbaar en veilig, waardoor je eenvoudig thuis je hele lichaam kunt trainen.

Er is geen complexe montage of boren nodig en het is uitgerust met comfortabele handgrepen. De bar is belastbaar tot 200kg en wordt geleverd met een waterpas, antislip, instructievideo en een E-book met meer dan 30 oefeningen.

Het is niet geschikt voor holle of metalen deurkozijnen en vereist een deurkozijnbreedte tussen 72cm en 100cm. In de verpakking zit de optrekstang, digitale handleiding en toegang tot het E-book en YouTube-kanaal.

Bar voor aan de deur

101Products pull-up bar 

optrekstang aan de deur

Bekijk op Bol.com

De pull-up bar is veelzijdig, eenvoudig te installeren, en van hoge kwaliteit, maar kan bij sommige deurkozijnen schade veroorzaken en heeft mogelijk een gripmatje nodig voor extra stabiliteit.

Pluspunten:

 • Veelzijdig met meerdere oefeningsmogelijkheden.
 • Eenvoudige en gereedschaploze installatie.
 • Hoge kwaliteit en stevigheid.

Minpunten:

 • Kan schade veroorzaken aan sommige deurkozijnen.
 • Kan glijden op gladde deurkozijnen.

Creëer je eigen sportschool thuis met de 101Products pull-up bar! Klap de bar uit en bevestig deze eenvoudig aan je deurkozijn, zonder dat je hoeft te boren of te schroeven.

Dit veelzijdige fitnessapparaat garandeert stabiliteit dankzij siliconen deurbeschermers en is veilig voor gebruikers tot 200 kg. 

Deze stang komt inclusief Power Ropes. Met de 101Products-bar doe je efficiënt pull-ups, chin-ups, dips, crunches en meer, zodat je efficiënt aan je droomlichaam werkt. Let wel op: deze pull-up bar is niet geschikt voor gipsmuren.

Athleticx Pull Up Bar

optrekstang in de deur bevestigen

Bekijk prijs op Bol.com

De Athleticx pull-up bar biedt veelzijdige thuisworkouts, installeert zonder boren, heeft een inklapbaar design en draagt tot 200 kg, maar is niet geschikt voor gipsmuren.

Pluspunten:

 • Veelzijdigheid in oefeningen voor een complete bovenlichaamstraining.
 • Eenvoudige installatie zonder boren en een inklapbaar ontwerp voor ruimtebesparing.
 • Robuust met een draagvermogen van 200 kg.

Minpunt:

 • Niet geschikt voor gipsmuren.

De Athleticx pull-up bar is een innovatieve toevoeging aan je thuisgym, waarmee je een reeks effectieve bovenlichaam- en core-oefeningen kunt uitvoeren.

Het product is ontworpen voor eenvoudige installatie zonder de noodzaak van boren of schroeven en heeft een indrukwekkend draagvermogen van 200 kg.

Het inklapbare ontwerp bespaart ruimte en is ideaal voor zowel appartementen als volledige thuisgymnastieken.

De bar wordt kant-en-klaar geleverd voor onmiddellijk gebruik.

man doet een pull-up aan een stang

Soorten pull-upstangen

Afhankelijk van de ruimte die je hebt en je behoeften, kun je kiezen uit verschillende soorten:

 • een pull up bar aan de muur
 • een pull up bar voor je plafond of aan de muur
 • een bar voor in de deurpost
 • deurhangende pull-upstangen.

Wandmontage of plafondmontage pull-upstang

Een wand- of plafondmontage pull-upstang wordt aan de muur of het plafond bevestigd. Voor een stevige bevestiging wordt vaak gebruikgemaakt van zware bouten of schroeven.

Een optrekstang voor de muur of het plafond heeft meestal een hoge gewichtscapaciteit en is duurzaam en robuust.

Let op dat deze bars permanent ruimte in beslag nemen en dat je ze moet monteren, waardoor er gaten in de muur of het plafond komen.

Deurpost pull-upstang

Deurpost pull-upstangen zijn stangen die in de deuropening worden geklemd of vastgedraaid. Dit is een pull-up bar zonder schroeven of bouten.

Ze zijn eenvoudig te installeren en te verwijderen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die een tijdelijke en draagbare oplossing nodig hebben.

Deze stangen zijn echter wel beperkt tot de breedte van de deurpost en hebben meestal een lager draagvermogen in vergelijking met een optrekstang voor het plafond of de muur.

Pull-up bar voor aan de deur

Pull-upstangen voor aan de deur hang je aan de bovenkant van een deurkozijn. Ze zijn ontworpen voor eenvoudige installatie en demontage, en nemen geen permanente ruimte in beslag.

Ondanks hun gemak, heb je voor deze stangen wel een stevig deurkozijn nodig, zodat ze je gewicht goed kunnen dragen. 

Verschillen tussen de pull-upstangen

De grootste verschillen tussen deze drie soorten pull-upstangen zitten ’m in de installatie, het draagvermogen en de flexibiliteit. 

Stangen met wand- of plafondmontage bieden een hoger draagvermogen, maar vereisen een permanent installatieproces en nemen altijd ruimte in beslag. 

Deurpoststangen zijn flexibeler en gemakkelijker te installeren, maar hebben een beperkter draagvermogen. 

Aan-de-deur stangen bieden gemak en flexibiliteit, maar je hebt hiervoor wel een stevig deurkozijn nodig. Wat voor jou de juiste stang is, hangt vooral af van je persoonlijke situatie, je gewicht en de beschikbare ruimte.

Ook interessant: dit is onze top 5 springtouwen voor CrossFit

Dit moet je weten over pull-ups

Wat is een pull-up?

Een pull-up is een krachtoefening waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt als weerstand. Deze oefening richt zich op het trainen van de spieren in je bovenlichaam, waaronder je rug, schouders, armen en borst. 

Pull-ups zijn bekend om hun effectiviteit bij het opbouwen van functionele kracht en het verbeteren van de gripkracht (handig als je gaat boulderen). Ze zijn een uitstekende toevoeging aan elk fitnessprogramma, ongeacht of je nu een beginner bent of een gevorderde atleet. Wil je de pull-up extra zwaar maken? Train dan met een gewichtsvest, in dit blog delen we tips over het trainen met een gewichtsvest

Hoe voer je een pull-up uit?

Bij het uitvoeren van een pull-up begin je door op te hangen aan een pull-up bar met je handpalmen naar buiten gericht, iets breder dan schouderbreedte. Zorg ervoor dat je lichaam volledig gestrekt is en je voeten van de grond zijn. 

Trek je lichaam omhoog door je ellebogen te buigen en te knijpen in je schouderbladen tot je kin de hoogte van de bar bereikt. 

Laat jezelf daarna gecontroleerd zakken tot de startpositie. Zorg tijdens het uitvoeren van de oefening dat je lichaam stabiel blijft en voorkom het zwaaien van je lichaam.

Is de pull-up bar glad of wil je extra grip? Dan kun je trainen met speciale CrossFit grip handschoenen. In dit blog lees je welke CrossFit grips je het beste kunt kopen.

Welke pull-up varianten zijn er?

Er zijn verschillende varianten van pull-ups die je kunt proberen, elk met een iets ander focuspunt. De traditionele pull-up, zoals hierboven beschreven, richt zich vooral op je rugspieren. 

Een chin-up, waarbij je handpalmen naar je toe gericht zijn, legt meer nadruk op je biceps. Er is ook de wijde grip pull-up, waarbij je handen verder uit elkaar staan om de focus meer op de buitenste delen van je rugspieren te leggen. 

Daarnaast kun je kiezen voor een neutrale grip pull-up, met je handpalmen naar elkaar toe gericht, voor een evenwichtige activatie van je rug- en armspieren. Door te variëren tussen deze varianten, zorg je voor een uitgebalanceerde training van je bovenlichaam.

Wat is het verschil tussen een pull-up en een chin-up?

Voordelen van pull-ups

Pull-ups zijn een goede aanvulling op je training. Ze bieden diverse voordelen, waaronder:

 • Verbetering van de gripkracht. Door regelmatig pull-ups te doen, versterk je je hand- en onderarmkracht. 
 • Toename van functionele kracht. Pull-ups trainen meerdere spiergroepen tegelijk, wat leidt tot een verbeterde functionele kracht.
 • Spierontwikkeling in je bovenlichaam. Door je lichaamsgewicht als weerstand te gebruiken, stimuleren pull-ups de groei en ontwikkeling van je bovenlichaam.

De beste pull-up bars

Een pull-upstang in je fitnessroutine biedt vele voordelen. Afhankelijk van je behoeften en ruimte zijn er verschillende typen pull-upstangen beschikbaar. Doordat er verschillende soorten beschikbaar zijn, is er altijd een stang die bij jouw situatie past. Met onze uitleg en onze top 6 kun je de juiste keuze maken. 


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten