• home
 • Work-out
 • De 5 beste roeitrainers voor thuis [2023 update]

De 5 beste roeitrainers voor thuis [2023 update]

vrouw traint op een roeimachine

Roeien is een full-body work-out. Tijdens een work-out op een roeimachine gebruik je zowel je boven- als onderlichaam. Dit versterkt je spieren en verbetert je uithoudingsvermogen.

Wil je een roeitrainer kopen voor thuis?

In dit blog lees je alles over roeitrainers. We hebben een lijst met de 5 beste roeitrainers samengesteld en we hebben een overzicht gemaakt van de verschillende soorten roeitrainers en waar je op moet letten als je een roeitrainer voor thuis gaat kopen.

Dit moet je weten als je een roeitrainer voor thuis gaat kopen

Een roeitrainer is een fitnessapparaat dat roeien op water simuleert, waarbij zowel krachttraining als cardio wordt gecombineerd.

Er zijn vier soorten roeitrainers: luchtweerstand, waterweerstand, magnetisch en hydraulisch.

 • Luchtweerstand-roeitrainers bieden een realistische roei-ervaring maar kunnen luidruchtig zijn.
 • Waterweerstand-roeitrainers simuleren nauwkeurig roeien op water en zijn luxer.
 • Magnetische roeitrainers zijn stil en ideaal voor beginners.
 • Hydraulische roeitrainers zijn compact en betaalbaar, maar bieden een minder realistische roei-ervaring.

man traint op een roeiapparaat

De 5 beste roeitrainers voor thuis (2023)

We hebben een top 5 van de beste roeitrainers verzameld. We hebben gelet op ieder budget. Onze top 5:

1. de beste roeitrainer – Concept2 Model D

2. de beste beoordeelde roeitrainer – VirtuFit Row 450

3. geruisloze roeitrainer – Focus Fitness Row 3

4. goedkoopste roeitrainer – Tunturi Cardio Fit R30

5. meeste trainingsprogramma’s – VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer

1. Concept2 Model D

roeiapparaat van concept review

De Concept2 Model D roeitrainer biedt een realistische roeiervaring, is duurzaam en ideaal voor gevarieerde binnentrainingen, ondersteund door uitgebreide digitale mogelijkheden.

Pluspunten:

 • Realistische roeibeweging en variatie in weerstandsniveaus.
 • Uitgebreide digitale mogelijkheden zoals de PM5-computer met diverse programma’s en online logboek voor prestatie-tracking.
 • Duurzaam en geschikt voor intensief gebruik.

Minpunten:

 • Neemt relatief veel ruimte in beslag.
 • Regelmatig onderhoud vereist voor optimale duurzaamheid.

Beste roeitrainer

Voor ervaren roeiers is de Concept2 Model D de absolute top. Dit luchtweerstand-model is wereldwijd het meest verkochte roeiapparaat en is geliefd door talloze sporters. 

Er hangt wel een stevig prijskaartje aan dit roeiapparaat, maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is ongeëvenaard. Deze roeitrainer wordt zelfs gebruikt door professionele roeiteams. Dankzij de robuuste constructie is de Concept2 zeer geschikt voor intensief gebruik.

2. VirtuFit Row 450

best beoordeelde roeiapparaat

De VirtuFit roeitrainers bieden een solide, stille en effectieve full-body workout, geschikt voor zowel beginners als ervaren roeiers, met specifieke lof voor waterweerstand en kwaliteit.

Pluspunten:

 • Stille en effectieve training dankzij waterweerstand.
 • Stevige bouw en geschikt voor langere gebruikers.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.

Minpunten:

 • Inklappen kan omslachtig zijn.
 • Sommige modellen zijn mogelijk niet optimaal voor kleinere gebruikers of specifieke schoenmaten.

De VirtuFit Row 450 roeitrainer biedt een stille trainingservaring dankzij het “silent magnetic” weerstandssysteem en de PU wielen onder de zitting.

Met 10 instelbare weerstanden is het apparaat geschikt voor diverse trainingsniveaus. Het “Space Saver” systeem maakt het apparaat compact opbergbaar en de transportwielen vergemakkelijken het verplaatsen.

De roeitrainer heeft een scherm dat essentiële trainingsgegevens toont en wordt geleverd met Nederlandse en Engelse handleidingen. VirtuFit staat bekend om kwaliteit en uitgebreide functionaliteiten. De garantie geldt bij normaal thuisgebruik.

Zoek je naar een roeitrainer die klein en stil is? Dan is de VirtuFit Row 450 jouw perfecte match. Dit roeiapparaat valt op door het silent magnetic weerstandssysteem. 

Deze roeitrainer heeft een soepele en robuuste roeibeweging en is ook voor de langere sportievelingen onder ons uiterst effectief. Na je training ruim je dit apparaat makkelijk op in een hoekje.

3. Focus Fitness Row 3

focus fitness row 3 apparaat

Op de derde plaats hebben we de Focus Fitness Row 3: een geruisloze en stabiele keuze die ideaal is voor je thuistrainingen.

Gebruikers waarderen de roeitrainer door zijn kwaliteit, stabiliteit en gebruiksgemak, maar sommigen vinden de montage-instructies onduidelijk en hebben problemen met de voetsteunen en het display.

Pluspunten:

 • Hoge kwaliteit en stabiliteit.
 • Geruisloos trainen.
 • Veelzijdige trainingsmogelijkheden.

Minpunten:

 • Onlogische/onleesbare montage-instructies.
 • Problemen met voetsteunen en display.

De Focus Fitness Row 3 is een roeitrainer ontworpen voor thuisgebruik, met een stijlvol design en een magnetisch weerstandsysteem voor een authentieke roeiervaring.

Deze geruisloze en onderhoudsarme roeitrainer weegt 35 kg, waarborgt stabiliteit en heeft 12 trainingsprogramma’s, hartslagsensoren en een LCD-trainingscomputer. Het 12 kg zware vliegwiel, aangedreven door een v-snaar, biedt 16 weerstandsniveaus.

De roeitrainer is elektronisch aangestuurd, waardoor de weerstand automatisch wordt aangepast.

Het apparaat is opklapbaar, geschikt voor gebruikers tot 190 cm en 120 kg, en heeft een garantie van 2 jaar op onderdelen en 10 jaar op het frame.

4. Tunturi Cardio Fit R30

tunturi roeimachine review

De Tunturi Cardio Fit R30 biedt een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en is een volwaardig alternatief voor de VirtuFit Row 450.

Dit roeiapparaat wordt gewaardeerd om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding, degelijkheid en gebruiksgemak. Sommige gebruikers merken op dat de montagehandleiding onduidelijk is en het apparaat soms kan verschuiven tijdens gebruik.

Pluspunten:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Degelijk en handig in gebruik.
 • Geschikt voor zowel beginners als meer ervaren roeiers.

Minpunten:

 • Onduidelijke montagehandleiding.
 • Kan verschuiven tijdens gebruik.

Deze gebruiksvriendelijke roeitrainer heeft een eenvoudige monitor (werkend op batterijen) waar je tijdens je training al je prestatiegegevens kunt volgen. Zo heb je je calorieverbranding, roeisnelheid en het totale aantal roeibewegingen altijd bij de hand.

De Tunturi Cardio Fit R30 Roeier is een effectieve trainer voor het hele lichaam, ideaal voor thuisgebruik. Deze roeier heeft 8 weerstandsniveaus, een LCD-monitor die tijd, calorieën en slagen toont, en werkt op batterijen.

Het apparaat is uitgerust met een tabletsteun, waardoor je tijdens het trainen kunt kijken naar je favoriete shows. De roeier is compact, opklapbaar en makkelijk te verplaatsen dankzij transportwielen.

5. VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer 

roeimachine van virtufit

De Ultimate Pro 2 Ergometer roeitrainer van VirtuFit biedt een kwalitatieve, realistische roeiervaring, geschikt voor zowel beginners als professionals, deze roeitrainer is uitermate geschikt voor lange gebruikers.

Pluspunten:

 • Kwalitatief en robuust ontwerp.
 • Geschikt voor lange gebruikers.
 • Geruisloos en soepel roeien.

Minpunten:

 • Inklappen kan soms lastig zijn.
 • Gebruiksaanwijzing niet altijd duidelijk.

De VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer Roeitrainer is een hoogwaardige roeitrainer, geliefd bij professionals en thuisgebruikers.

Dit roeiapparaat is onderscheidend zich door het gebruik van goede materialen, zoals een massieve roestvrijstalen ketting en een stalen frame, wat zorgt voor duurzaamheid en intensievere trainingen.

Roeitrainer met veel trainingsprogramma's

Het apparaat heeft een zithoogte van 50 cm, een comfortabele zitting, verstelbare voetsteunen en een verlicht display dat diverse trainingsparameters toont.

De roeitrainer biedt 10 gevarieerde programma’s, is compatibel met diverse trainingsapps via een optionele Bluetooth-console en is gemakkelijk verplaatsbaar en opbergbaar. VirtuFit staat voor kwaliteit en gebruiksgemak.

Wat is een roeitrainer?

Een roeitrainer is een fitnessapparaat voor thuis of in de gym, dat de beweging van roeien op water nabootst. Het is een veelzijdig fitnessapparaat dat je hele lichaam aanspreekt. roeimachines combineren krachttraining en cardio voor een efficiënte en effectieve workout.

 vrouw traint op een roeimachine

Soorten roeitrainers

Als je een roeimachine zoekt, moet je onder andere rekening houden met je gewicht, de ruimte die je beschikbaar hebt en je trainingsdoelen. Er zijn 4 verschillende soorten roeitrainers:

 • De roeitrainer met luchtweerstand 
 • De roeitrainer met waterweerstand
 • De magnetische roeitrainer
 • De hydraulische roeitrainer

roei machine kopen

Luchtweerstand-roeitrainers

Roeitrainers met luchtweerstand zijn de krachtpatsers van de roeimachinewereld. Het vliegwiel aan de voorkant komt in beweging als jij begint met roeien. De weerstand neemt toe als je sneller roeit – net als op het water. Een roeimachine op lucht kan wel lawaaierig zijn. 

Als je het gevoel van echt roeien wilt ervaren, zonder dat je de hoofdprijs betaalt, dan is dit type roeimachine een goede match. Lucht-roeitrainers zijn vooral populair in sportscholen, maar je ziet ze steeds vaker bij sporters thuis.

Waterweerstand-roeitrainers

Waterweerstand roeitrainers zijn het toppunt van luxe. Ze bieden een ervaring die bijna identiek is aan echt roeien op water, compleet met het kalmerende geluid van kabbelend water. Meer water in het reservoir betekent meer weerstand. 

Hoewel roeitrainers met water meestal relatief duurder zijn, zijn ze ideaal voor serieuze roeiers die graag thuis willen trainen. Deze roeimachines zijn meestal wat groter, dus zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om ze te plaatsen.

Magnetische roeitrainers

De magnetische roeitrainer is perfect voor sporters die niet te veel herrie willen. Deze machines gebruiken magnetische weerstand, voor een fluisterstille workout. Ze zijn ideaal voor beginners en zijn meestal wat vriendelijker voor je portemonnee dan roeitrainers met lucht- of waterweerstand. 

Bovendien zijn magnetische roeimachines doorgaans kleiner en vaak voorzien van wieltjes voor gemakkelijk transport. Handig als je niet zoveel ruimte hebt, of als je je roeimachine na gebruik wilt opbergen. De roeibeleving voelt wat minder echt dan roeien op lucht of water. 

Bouw je je eigen CrossFit box? Deze CrossFit spullen mogen niet ontbreken.

Beste roeitrainer

Hydraulische roeitrainers

Hydraulische roeitrainers zijn perfect voor sporters met beperkte ruimte. Ze zijn compact en betaalbaar, en bieden weerstand door een zuiger die door een buis met vloeistof beweegt. 

De roei-ervaring is minder realistisch dan bij andere typen roeitrainers. Toch zijn deze roeiapparaten vanwege hun lagere prijskaartje en kleinere formaat een aantrekkelijke keuze voor roeiers met een strak budget of minder ruimte.

Roeien tijdens CrossFit

Roeiapparaten zijn niet meer weg te denken uit de CrossFit-boxen in Nederland. En dat is niet zonder reden. Het apparaat voegt een nieuwe dimensie toe aan de trainingen door zowel kracht- als cardiotraining te combineren. 

De roeimachine is onmisbaar tijdens zware WOD’s zoals Jackie en Fight Gone Bad. En vergeet niet, in CrossFit draait het om functionele bewegingen, en roeien is daar een perfect voorbeeld van. 

Voordelen van een work-out met de roeitrainer

Als je op zoek bent naar een volwaardige workout die je hele lichaam aanspreekt, laat me je dan voorstellen aan je nieuwe trainingspartner: de roeitrainer.

Deze onderschatte alleskunner heeft de kracht om maar liefst 85% van je spieren te trainen. Je leest het goed, dat betekent een bijna totale lichaamstraining met slechts één toestel. Indrukwekkend, toch?

De voordelen van een workout met je roeitrainer:

 • Algehele work-out
 • Perfecte warming-up
 • Goede cardiotraining
 • Veilig voor je gewrichten

Algehele work-out

Roeien is niet voor watjes. Het is een intensieve workout waarbij je verschillende spiergroepen aanspreekt. Welke spieren train je met roeien? Allereerst je beenspieren.

Je quadriceps, hamstrings en kuiten krijgen het flink te verduren bij elke roeibeweging. Maar er is meer: je core wordt constant aan het werk gezet om je lichaam rechtop te houden en je naar achteren te bewegen tijdens elke slag. Als kers op de taart krijgen ook je rug- en armspieren een grondige workout bij elke roeibeweging.

Conclusie? Roeien is een complete lichaamstraining die alle grote spiergroepen aanspreekt. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van roeien

trainen op een roeier

Perfecte warming-up

Op zoek naar een effectieve warming-up? Roeien is je antwoord. Het is een efficiënte manier om het bloed naar je spieren te sturen en ze op te warmen voor de rest van je workout. Breng variatie aan en doe een warm-up op een hardloopband. 

Bovendien bereidt het je lichaam voor op beweging en vermindert het de kans op blessures.

Goede cardiotraining

Maar er is meer dan alleen spiertraining. Roeien biedt ook talloze cardiovasculaire voordelen. Hoewel het voelt alsof je voornamelijk je spieren traint, heeft roeien ook een positief effect op je hart en longen.

Het helpt niet alleen bij het opbouwen van spiermassa en vetverbranding, maar versterkt ook je cardiovasculaire systeem en vergroot je uithoudingsvermogen. Als extra bonus kan het regelmatig roeien je helpen gewicht te verliezen door je dagelijkse calorieverbranding aanzienlijk te verhogen.

Veilig voor je gewrichten

Roeien is ook een veilige optie voor je gewrichten. Met een goede techniek is de kans op blessures klein, waardoor het een geschikte optie is voor mensen die herstellende zijn van een blessure of die blessures willen voorkomen. Een andere optie voor cardio-training met een lage impact op je gewrichten is een crosstrainer. Bekijk hier ons blog over de beste crosstrainers.

Waar moet je op letten bij roeien?

Roeien is geen hogere wiskunde. Maar je houdt het een stuk beter uit als je de juiste techniek gebruikt. Dus, houd je rug recht als je op de roeitrainer zit – je wilt niet als een zak aardappelen zitten, maar ook niet overdreven rechtop.

Bij elke roeibeweging geef je jezelf een flinke duw met je benen.

Laat je armen en rug niet het zware werk doen. Je benen moeten de actie beginnen met een flinke strekking. Beginnende roeiers hebben de neiging om te veel op hun armen te vertrouwen.

Misschien hou je dat een paar roeibewegingen vol, maar als je een eind wilt roeien, gaat die aanpak je in de steek laten.

Het mooie van roeien is hoe verschillende spiergroepen samenwerken. Eerst doen je benen en core het werk. Pas later in de beweging moeten je armen en bovenrug aan de bak. 

Beste roeitrainer

Roeitraining voor ieder doel

Voordat je je enthousiast op je nieuwe roeimachine stort, moet je even stilstaan bij wat je precies wilt bereiken. Een game plan, zeg maar.

Ben je op zoek naar een zweterige intervaltraining of een langdurige, gestage roeisessie? De beste training hangt af van je doelen.

Doel 1: Conditie opbouwen en spieren kweken

Als je graag je conditie wilt verbeteren of spieren wilt opbouwen, dan is intervaltraining misschien wel jouw ding. Deze korte maar krachtige, explosieve sessies helpen je om effectief spiermassa op te bouwen. En het leuke is, recente onderzoeken laten zien dat ze ook geweldig zijn voor je uithoudingsvermogen. Tip: koop een pull-up bar en maak je training compleet.   

Doel 2: Calorieën verbranden en afvallen

Misschien ben je meer van het type ‘slow and steady wins the race’. Als je doel afvallen is, dan is een langere, rustigere roeisessie met een lagere intensiteit een goede keuze. Denk aan een duurtraining waarbij je vetverbranding in de hoogste versnelling gaat. 

Het loont dus om even te bedenken waar je heen wilt met je training voordat je in die roeimachine stapt. Je doelen geven je de koers aan, en zo kun je je training erop aanpassen. 

De beste roeitrainers

Met alle mogelijke opties kan het kiezen van de juiste roeitrainer een uitdaging zijn. Met ons blog heb je alle info om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Het belangrijkste is dat je een roeitrainer kiest die helemaal past bij jouw behoeften en doelen. Of je nu begint met een budgetvriendelijke optie of kiest voor een geavanceerd model, er is een roeitrainer die aan jouw wensen voldoet.

Daarna moet je consistent blijven trainen. Als je al een fanatieke sporter bent, is dat waarschijnlijk niet zo’n probleem. Maar als beginnende sporter kan dit lastig zijn. Een roeitrainer kopen is de eerste stap, maar het moeilijkste is om het apparaat langdurig en regelmatig te gebruiken. Het is misschien een uitdaging, maar de resultaten zijn de moeite waard!

Beste roeitrainer


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten