• home
  • Work-out
  • Squat schoenen kopen? Dit zijn de beste schoenen voor powerliften [2023 koopgids]

Squat schoenen kopen? Dit zijn de beste schoenen voor powerliften [2023 koopgids]

squat schoenen kopen

Als je aan krachttraining of CrossFit doet, weet je dat de juiste schoenen belangrijk zijn. Vooral bij squatten is het belangrijk om goede schoenen te hebben die je stabiliteit en ondersteuning bieden. 

Squat-schoenen zijn speciaal ontworpen om je voeten te stabiliseren en je knieën te beschermen tijdens het squatten. Ze hebben een verhoogde hak, waardoor je dieper kunt squatten en je onderrug in een neutrale positie blijft.

Er zijn veel verschillende soorten squat-schoenen op de markt, dus het is belangrijk om de juiste schoenen voor je te kiezen. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het kiezen van squat-schoenen:

  • De hakhoogte: De hakhoogte van squat-schoenen varieert van 0,5 tot 1,5 inch. Als je pas net begint met gewichtheffen, is het een goed idee om te beginnen met een schoen met een lagere hak. Als je meer ervaren bent, kun je kiezen voor een schoen met een hogere hak.
  • De pasvorm: Squat-schoenen moeten goed passen en niet te strak of te los zitten. Ze moeten je voeten ondersteunen, maar je ook de bewegingsvrijheid geven die je nodig hebt om te squatten.
  • Het materiaal: Squat-schoenen zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder leer, mesh en synthetische materialen. Leer gaat lang mee, maar het is ook het duurste. Het ademt ook minder goed. Mesh is een ademend materiaal dat goed is voor warme dagen. Synthetische materialen zijn vaak relatief goedkoop. De meeste schoenen worden gemaakt van een combinatie van deze materialen. 

De beste squat-schoenen

Als je aan krachttraining doet, weet je dat de juiste schoenen belangrijk zijn. Vooral bij het squatten is het belangrijk om goede schoenen te hebben die je stabiliteit en ondersteuning bieden. Let op dat je squat schoenen niet altijd geschikt zijn om te deadliften. Draag tijdens het deadliften platte schoenen die veel grip hebben, meer over de juiste deadlift schoenen lees je hier. 

Squat-schoenen (of powerlift-schoenen) zijn speciaal ontworpen om je voeten te stabiliseren en je knieën te beschermen tijdens het squatten als je aan het gewichtheffen bent. Ze hebben een verhoogde hak, waardoor je dieper kunt squatten en je onderrug in een neutrale positie blijft. Bekijk ook onze uitgebreide review over CrossFit schoenen.

powerlifting schoenen

Het verschil tussen squatschoenen en gewone fitnesschoenen

Het kan verleidelijk zijn om je standaard hardloopschoenen aan te trekken voor je krachttraining, maar dit is niet ideaal. Hardloopschoenen zijn ontworpen voor voorwaartse bewegingen en hebben demping om de impact van het rennen te absorberen. Deze eigenschappen zijn goed voor hardlopen, maar kunnen bij het gewichtheffen instabiliteit veroorzaken, wat kan leiden tot verminderde prestaties of zelfs blessures.

Squat-schoenen hebben een ontwerp dat specifiek is afgestemd op het liften. Ze beschikken over een stevige zool die niet samendrukt. Hierdoor gaat er geen kracht verloren en sta je stabieler. De verhoogde hiel helpt bij het dieper gaan in de squat, waardoor je een betere houding en vorm kunt bereiken.

De voordelen van squatschoenen

Investeren in een speciaal paar squat-schoenen kan je krachttraining aanzienlijk verbeteren. Ze helpen niet alleen met de stabiliteit tijdens de squat, maar helpen ook om je techniek te verbeteren.

Een goede gewichthefschoen ondersteunt je voet, verbetert de houding, en helpt je om meer kracht en diepte te bereiken bij elke squat. Het resultaat? Betere prestaties, meer kracht en minder kans op blessures. Tip: een foam roller kan ook helpen bij het voorkomen van blessures.

Waar je op moet letten bij het kiezen van squatschoenen

Er zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van het juiste paar squat-schoenen:

  • Hielhoogte: Een verhoogde hiel helpt bij het verbeteren van de houding tijdens squats, en helpt om dieper te gaan. De ideale hielhoogte hangt af van je lengte en flexibiliteit.
  • Stevigheid van de zool: Je wilt een schoen met een stevige zool. Dit geeft je de stabiliteit die je nodig hebt tijdens zware lifts.
  • Pasvorm en comfort: Zorg ervoor dat de schoenen goed passen. Ze moeten strak zitten, maar niet oncomfortabel. Goede gewichthef-schoenen moeten de voet goed omsluiten en voldoende ruimte bieden voor de tenen, zodat je die kunt spreiden voor meer balans.
  • Duurzaamheid: Zoek naar schoenen die gemaakt zijn van kwalitatief hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen de eisen van zwaar tillen.

De beste squatschoenen voor vrouwen

De Adidas Adipower Weightlifting II is een goede allrounder. Deze schoen is geschikt voor beginners en gevorderde weightlifters. Het grootste voordeel is dat deze schoen flexibeler is dan veel andere powerlift-schoenen. Hierdoor zijn ze heel goed geschikt voor CrossFitters. De meeste squatschoenen zijn te stijf om tijdens een hele WOD te dragen. Daarnaast is de Adipower Weightlifting II gemaakt van een ademende stof. 

De beste squatschoenen voor mannen

Ook voor mannen is de Adidas Adipower Weightlifting II een goede keuze. De voordelen zijn hetzelfde als die voor vrouwen: ze zijn allround en relatief flexibel, waardoor je ze goed kunt dragen tijdens CrossFit. Ook de Adipower Weightlifting II voor mannen is van ademend materiaal gemaakt. 

In principe zijn de Adipower Weightlifting II-schoenen voor mannen en vrouwen hetzelfde. Het enige wat anders is, is de maatvoering en de kleur. Goed nieuws voor mannen met kleinere voeten en vrouwen met grotere voeten! 

Conclusie

De juiste squat-schoenen kunnen een enorm verschil maken in je krachttraining. Door de stabiliteit, houding en kracht die ze bieden, kan je jezelf veilig pushen om het meeste uit elke lift te halen.

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten