• home
  • Work-out
  • Boulderen in Groningen: dit zijn de vier beste boulderhallen

Boulderen in Groningen: dit zijn de vier beste boulderhallen

Boulderhal in Groningen

Ontdek spectaculaire boulder-routes in Groningen

Boulderen is van oorsprong een sport die in de buitenlucht wordt gedaan op, jawel, rotsblokken. In Groningen zijn weinig rotsblokken te vinden, maar dat betekent gelukkig niet dat je er niet kunt boulderen. 

Er zijn maar liefst vier plekken waar je je energie kwijt kunt als je wilt boulderen in Groningen: Apex Boulders, Gropo, Bjoeks en ACLO. In deze drie klimhallen vind je kunstmatig aangelegde wanden waarop je kunt klimmen. 

Op de klimmuren zijn meerdere routes uitgestippeld. Een klimroute bestaat uit een reeks grepen met dezelfde kleur, zodat je precies weet welke grepen bij de route horen. Een kleur staat daarnaast ook gelijk aan de moeilijkheid van de route. Je ziet dus in één oogopslag welke route op jouw niveau ligt. Zie je dat niet, dan merk je het snel genoeg.

Hieronder vind je een overzicht van de boulderhallen in Groningen 

In Groningen zijn er twee échte bouldergyms te vinden: Gropo en Apex Boulders. In het oosten van de stad vind je nog een klimhal: Bjoeks. Hier kun je meer doen dan alleen boulderen. De indoor klimhal is voorzien van lange toprope routes, terwijl je buiten ook nog kunt klimmen op ‘rotsen’ én de hoogste klimtoren ter wereld. Ben je student? Dan is boulderen bij ACLO interessant. Ga je liever naar een ‘gewone’ sportschool? Dit zijn de vijf beste sportscholen in Groningen

boulderen bij Gropo

Bouldergym Gropo

Gropo was de eerste échte boulderhal in Groningen. In deze grote boulderhal kun je terecht voor klimroutes op ieder niveau, goede muziek en lekkere koffie. De klimhal biedt meer dan 750m2 aan klimoppervlakte.

Bij Gropo worden iedere week nieuwe en uitdagende routes uitgezet. De uitgeschroefde klimgrepen worden ook iedere week gereinigd. Je kunt je dus wekelijks aan tientallen nieuwe routes wagen. De routes zijn gemiddeld twee maanden beschikbaar. In totaal biedt Gropo ongeveer 200 routers in diverse moeilijkheidsgraden. 

Wil je beginnen met boulderen of wil je beter leren boulderen? Bij Gropo kun je een bouldercursus volgen op ieder niveau. Dit zijn de lessen:

  • Introductieles: voor mensen die nog niet of nauwelijks hebben geboulderd.
  • Basiscursus: in drie lessen leer je alle basistechnieken van het boulderen.
  • Gevorderdencursus: in drie lessen je klimvaardigheid verbeteren.

Je kunt bij Gropo een abonnement afsluiten, een 10-rittenkaart afnemen of een dagkaart kopen.

Tip: Voor zowel beginners als ervaren klimmers zijn klimschoenen essentieel. Maar welke klimschoen moet je kopen? In deze blogpost delen we onze top 5 klimschoenen om je te helpen de perfecte match te vinden.

Apex boulders groningen

Apex Boulders

Sinds de zomer van 2022 heeft Groningen er een gloednieuwe boulderhal bij: Apex Boulders. Deze hippe plek zit aan de westkant van de stad. Apex Boulders is onderdeel van een landelijke groep, met boulderhallen door het hele land: van Rotterdam tot Zwolle. Ze weten dus wel hoe je voor een goede boulder-ervaring zorgt! Wel is het aan te raden om je eigen magnesium of chalk mee te nemen. Je hoeft je hier niet te vervelden, want er zijn 200 verschillende boulderroutes, waarvan wekelijks een deel wordt vervangen. Apex Boulders heeft twee cursussen lopen:

  • Techniek 1: voor beginnende boulderaars.
  • Techniek 2: deze les is geschikt voor boulderaars die goed 5C kunnen klimmen.
  • Jeugd: deze is voor jongeren tot 17 jaar die beter willen leren boulderen.

Klimcentrum Bjoeks

Klimcentrum Bjoeks staat vooral bekend om de uiteenlopende toprope routes en Excalibur, de hoogste klimtoren ter wereld. Gelukkig kun je er ook boulderen, zowel binnen als buiten. Het boulder-aanbod is kleiner dan in Gropo, maar toch kan de gemiddelde klimmer zich hier uren vermaken. 

Het unieke aan boulderen bij Bjoeks vind je buiten: er zijn meer dan 200 vaste ‘boulders’. Deze ‘rotsen’ zijn gemaakt van beton en zijn het dichtst bij echt boulderen als maar kan in Nederland. 

ACLO 

Ook de ACLO-muur biedt ook mogelijkheden om goed te boulderen. Er zijn zowel vlakke als overhangende stukken en routes voor beginners en gevorderden. Het boulder-gedeelte van de ACLO is wel de kleinste van de drie, wat het minder geschikt maakt voor de langere klimsessies. Let op: de ACLO is alleen toegankelijk voor studenten. 

Boulderen op een grote steen

Thuis oefenen met boulderen?

Het is mogelijk om je boulder skills thuis te trainen. Hiervoor heb je twee items nodig: een pull-up bar en een hangboard.

Pull-ups zijn bekend om hun effectiviteit bij het opbouwen van functionele kracht en het verbeteren van de gripkracht (handig als je gaat boulderen). Ze zijn een uitstekende toevoeging aan elk fitnessprogramma, ongeacht of je nu een beginner bent of een gevorderde atleet.

Een hangboard, ook wel hangbord of fingerboard, is een essentieel trainingshulpmiddel voor klimmers. Het is een vlak bord met handgrepen, richels en gaten die zijn ontworpen om verschillende houdingen na te bootsen die je tegenkomt tijdens het boulderen of klimmen. Je gebruikt hierbij alleen je vingers. Door aan het board te hangen, trainen klimmers hun vingerkracht, uithoudingsvermogen en grip.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten