• home
  • Work-out
  • Deze fitness-apparaten zijn ideaal voor jouw home gym

Deze fitness-apparaten zijn ideaal voor jouw home gym

Hardlopen in home gym

Thuis sporten is superpopulair. Mensen gebruiken hun thuiswerkkantoor minder en richten deze nu vaak deels in als home gym. Maar een home gym hoeft niet een compleet ingerichte kamer te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een fitnessapparaat in de woonkamer te zetten, zodat je tijdens het sporten kunt tv-kijken, bijvoorbeeld.

Er zitten een hoop voordelen aan lekker thuis sporten. Je kunt aan de slag wanneer je wilt, je hoeft geen rekening te houden met andere sporters en je hoeft er de deur niet meer voor uit. Vaak is naar de sportschool gaan de allerhoogste drempel. Met een home gym heb je dit probleem niet meer.

Benieuwd welke fitnessapparaten het beste zijn om thuis aan je conditie te werken? Wij vertellen je meer over de populairste en effectiefste apparaten: de loopband, de hometrainer en de crosstrainer.

Loopband: nooit meer last van regen

Natuurlijk kun je buiten gaan wandelen of hardlopen. Maar wees eerlijk: het is hier de helft van de tijd rotweer. En altijd hetzelfde rondje, daar word je ook niet vrolijk van. Met een loopband kun je comfortabel sporten in je eigen huis.

Wist je dat lopen op een loopband een stuk minder belastend is dan lopen op straat of in het bos? Dit is vooral fijn als je blessuregevoelig bent, of als je snel last hebt van pijntjes. Daarnaast houd je je voortgang makkelijker bij met een loopband en kun je je training stapsgewijs opvoeren. Het resultaat: hogere conditie en betere prestaties. Op het scherm zie je meestal je voortgang en vind je handige functies.

Hometrainer: compact en praktisch

De hometrainer: misschien wel het meestgebruikte fitnessapparaat voor thuis. Een hometrainer lijkt op een fiets, is supergebruiksvriendelijk en neemt weinig ruimte in beslag. Ideaal voor thuis, dus.

Bij de meest hometrainers kun je een programma instellen. Zo begin je misschien licht en loopt de zwaarte van je work-out steeds een beetje op. Nieuwere uitvoeringen hebben een scherm waarop je je voortgang kunt zien of een virtuele tour kun volgen. Als je een echt uitgebreide hometrainer hebt, kun je soms zelf televisie kijken tijdens je work-out.

Crosstrainer: optimaal thuis sporten

Ging je altijd naar de sportschool? Dan weet je dat de crosstrainers vaak als eerste bezet zijn. Dat is niet voor niets, want dit fitnessapparaat is ideaal om aan je conditie te werken én om veel calorieën te verbranden. Dat komt doordat je je volledige lichaam traint. De crosstrainer is daardoor een ideaal apparaat voor in de home gym.

Net als bij de andere fitnessapparaten, kun je de zwaarte van je training instellen met de crosstrainer. Veel nieuwe crosstrainers zijn uitgerust met een scherm met verschillende apps en handige functies, zoals bij de hometrainer.

Roeitrainer: alles in een krachtpatser

Een roeitrainer is een fitnessapparaat dat de actie van roeien op water simuleert en zowel krachttraining als cardio combineert. Er zijn vier soorten roeitrainers: luchtweerstand, waterweerstand, magnetische en hydraulische, elk met unieke eigenschappen en geschikt voor verschillende behoeften en budgetten.

Roeien met een roeitrainer biedt een complete lichaamstraining, traint 85% van de spieren, en heeft ook cardiovasculaire voordelen. Het is ook vriendelijk voor de gewrichten en geschikt voor verschillende trainingsdoelen, zoals conditie opbouwen, spieren kweken, calorieën verbranden en afvallen. De juiste techniek is essentieel voor effectief roeien.

Pull-up bar: de ultieme home work-out

Actief sporten buiten de gym of CrossFit box? Overweeg een pull-up bar voor thuis. Deze bars zijn compact en trainen het bovenlichaam.

Er zijn diverse soorten: wand- of plafondmontage (stevig en duurzaam, maar permanent), deurpost (flexibel, tijdelijk en eenvoudig te installeren) en aan-de-deur (gemakkelijk, maar vereist een stevig kozijn). Het verschil zit in installatie, draagvermogen en flexibiliteit. De keuze hangt af van persoonlijke behoeften en ruimte.

Pull-ups verbeteren gripkracht, functionele kracht en bovenlichaam spierontwikkeling.

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten