Snel conditie opbouwen? Wij geven tips

conditie opbouwen door hardlopen

Wil je gezonder en fitter worden? Dat begint met het opbouwen van je conditie. Extra voordeel: hoe beter je conditie, hoe leuker het wordt om te sporten.

Je kunt je conditie op verschillende manieren opbouwen: van duursporten zoals roeien tot aan hoge-intensiteit intervaltrainingen (HIIT) voor thuis. Wij vertellen je alles over het snel opbouwen van je conditie. 

Hartslag verhogen

Het is niet zo dat er één sport is waarmee je jouw conditie snel kunt opbouwen. Als je aan je conditie wilt werken, is het het belangrijkst dat je je hartslag verhoogt. 

Je kunt het allerbeste kiezen voor een sport die je leuk vindt, die in je schema past en die je langere tijd kunt volhouden. Hardlopen op een hardloopband is bijvoorbeeld een ideale sport om je conditie mee op te bouwen, maar alleen als je het leuk vindt en er tijd voor vrij wilt maken. 

Waar je ook voor kiest, het gaat erom dat je je hartslag verhoogt tijdens de training. Ben je ouder of heb je erg weinig conditie? Dan kan zelfs een wandeling al genoeg zijn.

De meeste mensen hebben meer baat bij intervaltraining en duursporten, zoals hardlopen en fietsen. Fietsen kan buiten of je kunt een flinke work-out op een home trainer doen. Het voordeel van deze sporten is dat ze erg laagdrempelig zijn: het kost niet veel om te beginnen en je kunt helemaal zelf bepalen wanneer je het doet.

Meer beweging in je dag

Alle kleine beetjes helpen. Daarom is het ook goed om kleine aanpassingen te doen aan hoe je je dag normaal doorbrengt. Pak jij altijd de auto omdat je hier toch al kosten voor kwijt bent door de verzekering van de auto en de wegenbelasting? Dat begrijpen we, maar toch is het beter voor je om de fiets te pakken of om te lopen.

Een halfuur fietsen naar je werk is misschien langer dan een kwartier met de auto, maar het is wel stukken beter voor je. Je zult zien dat je energieker op werk aankomt en je veel fitter voelt. Je kunt zelfs afvallen door een uur per dag te wandelen

Door niet standaard met de auto of lift te gaan, besteed je vaker aandacht aan je conditie én verbrand je wat extra calorieën. Die auto kun je dan weer pakken om naar een mooi natuurgebied te rijden, waar je kunt fietsen of hardlopen.  

Loop niet te hard van stapel

Als je eenmaal hebt besloten om aan je conditie te werken, kan het zijn dat je er gelijk vol voor gaat. En allerlei CrossFit spullen in huis wilt halen om je home gym te bouwen. Direct iedere ochtend gaan hardlopen klinkt misschien goed, maar het is toch echt beter om rustig op te bouwen. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe mate van bewegen.

Ga je direct te ver, dan is dit een te zware belasting voor je lichaam. Begin dus klein en bouw vervolgens uit op het moment dat je voelt dat dit kan. Als je in jaren niet gesport hebt, kun je misschien beter beginnen met stevige wandelingen dan met trainen voor een marathon.

Als je wel wilt sporten, maar je lichaam niet te zwaar wil belasten, zijn nog een aantal opties. Je kunt bijvoorbeeld 10 minuten per dag roeien op een roeiapparaat. Of een half uur per dag trainen op een crosstrainer

Wist je dat je met een korte wandeling van slechts 20 minuten per dag al positieve gevolgen merkt, als je daarvoor helemaal niet bewoog? Ook verkleint dit al de kans op hart- en vaatziekten.

Door niet te hard van stapel te lopen, hou je jouw sport langer vol en hou je de motivatie er langer in. Zo wordt het bewegen een gewoonte en volgt die betere conditie vanzelf!


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten