• home
 • Work-out
 • Ben je van plan om klimschoenen te kopen? Zo kies je de juiste klimschoen

Ben je van plan om klimschoenen te kopen? Zo kies je de juiste klimschoen

Met deze tips kies jij de juiste klimschoen

De populariteit van klimmen en boulderen in Nederland groeit snel. Steeds meer mensen doen het. Klimmen is gezellig en gezond voor je. Klimschoenen zijn net als chalk een essentieel onderdeel van je klimuitrusting. Maar welke klimschoen kies je? En waarop moet je letten?

In dit blog lees je waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe klimschoenen. Ik ben ervan overtuigd dat jij met behulp van deze tips snel de juiste klimschoen vindt, net als ik.

Drie types klimschoenen

Over het algemeen zijn er drie verschillende soorten klimschoenen: neutraal, matig en agressief. Je kiest het type schoen afhankelijk van wat voor soort klimmen je van plan bent te doen. Hieronder leg ik je uit welke schoen het beste past bij welke klim-situatie en jouw klim-ervaring.

Neutrale klimschoenen

Neutrale klimschoenen zitten vooral lekker. Je zou ze de hele dag moeten kunnen dragen zonder last te krijgen van je voeten. In deze schoenen liggen je tenen plat.Ze mogen nergens knellen.

 • Pluspunt: Biedt de hele dag comfort
 • Pluspunt: Goede ondersteuning, met name voor beginners
 • Minpunt: Dikke zool geeft minder gevoel
 • Minpunt: Minder geschikt voor overhangende klimroutes
Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mad Rock (@madrockclimbing) op

Gematigde klimschoenen

Gematigde klimschoenen zitten ook lekker, maar zijn even wennen voor beginnende klimmers. Dit komt doordat ze een iets krommere zool hebben. Dit type klimschoen is goed voor technisch klimmen, waarbij nauwkeurigheid en precisie belangrijk zijn. Ook op de kleinere randen blijf je stevig staan.

 • Pluspunt: Een stevige positie op de wand door een kromme zool
 • Pluspunt: Betere grip op de muur dankzij een plakkerige zool
 • Minpunt: Minder comfortabel dan neutrale schoenen
 • Minpunt: De dunnere zool slijt sneller

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door So iLL (@soill) op

Agressieve klimschoenen

Agressieve klimschoenen? Vrolijk klinkt het niet. Maar voor ervaren klimmers is dit de go-to schoen. Door de agressieve kromming van de schoen, kun je jouw voet heel nauwkeurig plaatsen op de kleinste randjes. Helemaal wanneer je uitdagende routes wilt klimmen, zijn agressieve klimschoenen wat je zoekt.

 • Pluspunt: Heel sterke voetpositie op de muur, zeker op overhangende muren
 • Pluspunt: Betere grip op de muur dankzij een dunnere zool
 • Minpunt: Niet comfortabel genoeg om lang achter elkaar mee te klimmen
 • Minpunt: Past minder goed in scheuren in de muur dan neutrale of gematigde schoenen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door La Sportiva (@lasportivagram) op

De pasvorm van klimschoenen

Als je begint met boulderen, gaat comfort boven alles. Je wilt blijven klimmen en dus moet een klimschoen vooral lekker zitten. Je merkt snel genoeg wanneer dit het geval is.

Kun je jouw grote teen nog op en neer bewegen? Dan zit je goed. Let wel op: schuift je hele voet door de schoen? Dat is juist iets te losjes.

Tip: Ga op klimschoen-jacht in de namiddag of avond. Je voeten zwellen namelijk iets op gedurende de dag. Als je de schoenen s ochtends maar nét past, zitten ze tijdens een klimsessie waarschijnlijk te strak.

De pasvorm van klimschoenen is belangrijk

Ervaren klimmers kiezen meestal voor iets strakker zittende klimschoenen. Strakke schoenen betekent meer precisie, iets wat bijvoorbeeld nodig is bij moeilijke routes met hele kleine holds om op te staan. 

Tegelijkertijd betekent een strakkere schoen ook minder comfort. De meeste klimmers trekken na een geklommen route dan ook even de schoenen uit. Je voeten en tenen zijn je dankbaar. Wil je boulderen in Groningen? Dit zijn de beste bouldergyms.

Veters of klittenband?

Als het aankomt op de sluiting van klimschoenen, zijn er grof gezegd drie kampen: veters, klittenband en elastische sluiting. Alle sluitingen hebben voor- en nadelen. Ik bespreek ze hieronder kort, zodat jij kunt bepalen wat bij je past.

Klimschoenen met veters

Veel beginnende klimmers starten op klimschoenen met veters. Waarom? Ze sluiten beter aan op je voet, doordat je precies bepaalt hoe los of strak de schoen zit. Met weinig klimervaring is dat precies wat je wilt: comfort en ondersteuning. Met veters kun je over de hele lengte jouw fit aanpassen, strakker of losser maken.

Klimschoenen met klittenband

Ook mensen zonder een veterstrik-diploma kunnen met een gerust hart klimmen. Want ook al hebben veel schoenen veters, er zijn ook genoeg klimschoenen met klittenband. Het voordeel van klittenband is dat je makkelijk in en uit je klimschoen stapt. De pasvorm is minder goed te veranderen dan met veters, maar het snelle aan- en uitdoen is tussen het klimmen door wel heel fijn.

Klimschoenen met elastische sluiting

Er is nog een derde type sluiting: de elastische. Dit komt iets minder vaak voor dan veters en klittenband, maar is daarom niet minder handig. 

Met een elastische sluiting stap je nóg makkelijker in en uit je klimschoenen dan met klittenband. Het nadeel? Je kunt de schoen verder op geen manier strakker of losser doen.

Door op het type klimschoen, de pasvorm en de sluiting te letten, vind je ongetwijfeld de perfecte schoen voor jou. Begin je net met klimmen? Kies dan comfort boven al het andere. Plezier in het klimmen is het belangrijkste, de moeilijke routes komen vanzelf. Het begint met het kopen van nieuwe klimschoenen.

Tip: CrossFit is de perfecte manier om sterker te worden. In dit blog lees je wat je te wachten staat als je gaat beginnen met CrossFit.

Oefen je grip met een hangboard

Een hangboard, ook wel hangbord of fingerboard, is een essentieel trainingshulpmiddel voor klimmers. Het is een vlak bord met handgrepen, richels en gaten die zijn ontworpen om verschillende houdingen na te bootsen die je tegenkomt tijdens het boulderen. Je gebruikt hierbij alleen je vingers. Door aan het board te hangen, trainen klimmers hun vingerkracht, uithoudingsvermogen en grip.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten