• home
  • Work-out
  • Spierpijn na een workout: oorzaak, betekenis en 7 manieren voor snelle verlichting

Spierpijn na een workout: oorzaak, betekenis en 7 manieren voor snelle verlichting

spierpijn na een harde workout

We hebben allemaal wel eens die brandende sensatie en stijfheid in onze spieren gevoeld na een zware training. Dit wordt vaak spierpijn genoemd. Maar wat is de exacte oorzaak en hoe kunnen we het verlichten?

  • Spierpijn ontstaat door microscheurtjes in de spiervezels na intensieve training.
  • Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) treedt op tussen 12-72 uur na de oefening.
  • Verlichting kan worden geboden door methoden zoals wandelen, hydratatie en voeding.

Wat veroorzaakt spierpijn na een workout?

Als je traint, vooral bij activiteiten waar je lichaam niet aan gewend is of wanneer je de intensiteit van je training verhoogt, ontstaan er kleine scheurtjes in je spiervezels.

Deze scheurtjes zijn volkomen normaal en zijn eigenlijk een teken dat je spieren zich aanpassen en sterker worden.

Dit proces leidt tot een ontstekingsreactie in de spieren, wat resulteert in de typische pijn en stijfheid die we associëren met spierpijn.

Dit type spierpijn wordt Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) genoemd en kan tussen de 12 en 24 uur na de oefening beginnen, met een piek rond de 24-72 uur na de training.

In dit blog lees je meer over spierherstel.

vrouw herstelt van spierpijn

Hoe verzacht je spierpijn na een workout?

Spierpijn is een natuurlijke reactie van het lichaam op intensieve lichamelijke activiteit en duidt op spieradaptatie. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, zijn er verschillende methoden om dit gevoel te verlichten en het herstelproces te bevorderen.

Of je nu kiest voor een rustige wandeling, hydratatie, of het gebruik van een foam roller, elke strategie biedt zijn eigen voordelen.

Wandelen

Beweging kan paradox lijken als je spierpijn hebt, maar een lichte wandeling kan de bloedcirculatie stimuleren en helpen bij het afvoeren van afvalstoffen uit de spieren. Dit kan de stijfheid verminderen en het herstelproces versnellen.

Gezond eten

Voeding speelt een cruciale rol in spierherstel. Eiwitten helpen bij de reparatie van spierweefsel, terwijl koolhydraten de glycogeenvoorraden in de spieren aanvullen. Omega-3 vetzuren, te vinden in vette vis en lijnzaad, kunnen ontstekingen verminderen.

tofu roerbak ontbijt

Water drinken

Hydratatie is essentieel voor spierherstel. Water helpt bij het transport van voedingsstoffen naar de spieren en het afvoeren van afvalstoffen. Drink voldoende om de verloren vloeistoffen tijdens het zweten aan te vullen.

Massage gun

Massage guns kunnen helpen bij het losmaken van strakke spieren en het verhogen van de bloedcirculatie. Ze leveren geconcentreerde trillingen aan de spieren, wat kan leiden tot pijnverlichting en ontspanning.

vrouw gebruikt theragun mini

Magnesium

Dit mineraal speelt een rol in spiercontractie en -ontspanning. Een tekort kan krampen en spierpijn veroorzaken. Magnesiumsupplementen of een bad met Epsom-zouten (rijk aan magnesium) kunnen helpen bij het verlichten van spierpijn.

CBD-olie

CBD, of cannabidiol, heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn en -ontsteking. Het aanbrengen van CBD-olie of CBD-zalf op pijnlijke spieren kan voor verlichting zorgen.

Foam roller

Foam rolling, ook wel self-myofascial release genoemd, helpt bij het losmaken van strak bindweefsel en het verbeteren van de mobiliteit. Regelmatig gebruik na een training kan spierpijn verminderen en de flexibiliteit verbeteren.

Tot slot

Het is belangrijk te onthouden dat spierpijn een normaal onderdeel is van het trainingsproces.

Het is een teken dat je spieren worden uitgedaagd en sterker worden. Door bovenstaande strategieën toe te passen, kun je het ongemak minimaliseren en je herstel optimaliseren.

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten