Foam rolling is een self-myofasciale release techniek. Het helpt bij het losmaken van strakke spieren en fascia (het bindweefsel rondom spieren). Regelmatig gebruik van een foam roller kan de flexibiliteit verbeteren, spierpijn verminderen en de algehele spierfunctie verbeteren.
Je kunt foam rollen als warming-up of als cooling down, voor en na het sporten. De voordelen van foam rolling kunnen per persoon verschillen.
In dit blog lees je over de voordelen en mogelijke risico’s van foam rolling en hoe je het aan je routine kunt toevoegen.
Foam rolling is een effectieve techniek voor self-myofasciale release. Het helpt bij het losmaken van strakke spieren en het verbeteren van de flexibiliteit.
Regelmatig gebruik kan spierpijn verminderen, het bewegingsbereik vergroten en zelfs blessures voorkomen.
Ook interessant: in dit blog delen tips om je spierherstel na een training te bevorderen.
Foam rolling kan helpen bij het verlichten van spierpijn en ontsteking te verminderen.
Een onderzoek toonde aan dat foam rolling na het sporten kan helpen bij het verminderen van spierpijn die later optreedt. De deelnemers gebruikten de foam roller 20 minuten direct na het sporten en ook 24 en 48 uur na het sporten. Ze ervoeren minder spierpijn in vergelijking met sporten zonder foamrollen.
Tip: je kunt ook spierpijn ook verlichten met een massage gun. Een massage gun zorgt voor een diepe weefselmassage, wat helpt om knopen en spanning in de spieren los te maken.
Foam rolling kan helpen om je bewegingsbereik te vergroten. Bewegingsbereik is belangrijk voor flexibiliteit en prestaties. Onderzoekers stelden vast dat een combinatie van foam rolling en statisch rekken het meest effectief was voor het vergroten van het bewegingsbereik.
Door regelmatig een foamroller te gebruiken, kun je blessures helpen voorkomen. Het losmaken van verklevingen in je spieren helpt om de juiste balans en bewegingsbereik te behouden, waardoor je de kans op blessures vermindert.
Self-myofasciale release kan effectief zijn voor het verlichten van pijn in het lichaam. Het kan ook helpen om spanning in de rug te verminderen. Bovendien vinden veel mensen foam rolling ontspannend.
Beste foamroller algemeen
Foam rolling wordt over het algemeen als veilig beschouwd als je spierspanning ervaart of regelmatig sport. Vermijd foam rolling als je een ernstige blessure hebt, zoals een spierscheur of breuk, tenzij je arts of een fysiotherapeut het heeft goedgekeurd.
Een foam roller is meestal cilindervormig en gemaakt van dicht schuim. Maar je kunt foam rollers vinden in verschillende maten en vormen, en in verschillende niveaus van stevigheid. In dit blog lees je wat de beste foam rollers zijn.
Als je nog nooit eerder een foam roller hebt gebruikt, wil je misschien een paar basisprincipes leren voordat je begint. Je kunt eindeloos veel “foam rolling voor beginners” video’s online vinden die uitleggen hoe je veilig verschillende delen van het lichaam kunt uitrollen.
Begin met het kiezen van het juiste oppervlak. Een zachte ondergrond, zoals een yogamat, werkt het allerbeste. Ga dan op de foam roller liggen met het gebied dat je wilt masseren direct op de roller.
Rol langzaam over de roller zodat die het spiergebied masseert. Probeer je lichaam zo veel mogelijk te ontspannen. Je moet druk uitoefenen, maar het mag nooit pijnlijk zijn. Rol niet over gewrichten of botten, de roller is ontworpen voor je spieren.
Beste foamroller algemeen
Foam rolling kan een effectieve manier zijn om spierspanning te verminderen voordat je aan je workout begint.
Als je een foam roller toevoegt aan je warming-up en cooling-down routine, voel je je misschien minder pijnlijk in de dagen erna.
Als je regelmatig zit of staat voor je werk, of gewoon last hebt van pijntjes, kan foam rolling ook uitkomst bieden. Foam rolling is meer dan een fitnesshype; het is een bewezen methode om spierspanning te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren.
Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.