Inhoud van dit blog
CrossFit: je zweert erbij of je haat het. CrossFitters zijn er in ieder geval van overtuigd dat het de beste en snelste weg naar gezondheid en fitheid is. Maar er zijn ook kritische tegengeluiden. In dit blog lees je wat CrossFit is en wat de voordelen van CrossFit zijn.
De kans is groot dat je verschillende definities tegenkomt. CrossFit staat bekend als high intensity training met veel verschillende onderdelen. Het wordt ook gezien als ‘functional fitness’.
Maar wat houdt dit in? Het principe van CrossFit is heel simpel: maak een combinatie van de meest effectieve en beste onderdelen van fitness en sport en verwerk ze in een work-out. Zo worden bijvoorbeeld gewichtheffen, powerlifting, turn- en atletiekonderdelen bij elkaar gebracht in een CrossFit-work-out. De onderdelen en oefeningen zijn functioneel. Dat betekent dat de bewegingen toepasbaar moeten zijn in het dagelijks leven.
Functionele bewegingen zijn bewegingen die je dagelijks uitvoert zonder dat je er erg in hebt: springen, lopen, klimmen, duwen of trekken.
CrossFit en afkortingen
Bij CrossFit zijn ze dol op afkortingen, waarschijnlijk een stukje Amerikaanse traditie. Er worden vooral Engelse termen gebruikt. In dit blog vind je een overzicht van de meest gebruikte CrossFit-termen. Voor nu is dit belangrijk om te weten:
- Je doet CrossFit niet in een gym, maar in een ‘box’.
- Je doet geen training maar een ‘WOD’ (work-out of the day).
Ook al wordt CrossFit over de hele wereld beoefend, elke box heeft zijn eigen aanpak. Dat komt doordat CrossFit geen franchiseformule is. CrossFit is een affiliate: als je een CrossFit box wilt openen koop je (simpel gezegd) het recht om het merk ‘CrossFit’ te gebruiken.
Daardoor ben je als CrossFit-box niet verplicht om een uniform schema of programma te hanteren.
CrossFit is geen one-size-fits-all, maar over het algemeen duurt een CrossFit-WOD een uur en wordt de les onderverdeeld in vier categorieën: een warming-up, een kracht- of vaardigheidsonderdeel, de WOD, en de cooldown.
De warming-up is bedoeld om je gewrichten los te maken en voor te bereiden op de bewegingen die je tijdens WOD gaat uitvoeren.
Het kracht-onderdeel heeft twee doelen: jou sterker maken en je techniek van een specifieke oefening verbeteren. Tijdens het krachtondereel werk je bijvoorbeeld aan je squat of snatch-techniek. Vaak werk je toe naar je 1-rep-max, dit is het maximale gewicht dat je kunt liften (1 herhaling).
En dan de WOD, dit is waar het écht om gaat. Tijdens de WOD voer je een bepaalde combinatie van oefeningen uit voor een bepaalde tijd of totdat je een bepaald aantal herhalingen hebt gedaan. Een gemiddelde WOD duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens de work-out of the day (WOD) is er geen concurrentie, je strijdt letterlijk tegen jezelf. Daarom zijn er speciale benchmark WOD’s die je progressie tastbaar maken. In dit blog leg uit wat benchmark WOD’s zijn en welke er allemaal zijn.
Om de CrossFit training goed af te sluiten, wordt er veel aandacht besteed aan de cooling-down. Meestal zijn dit stretchoefeningen.
CrossFit is verslavend. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, ben je er non-stop mee bezig. Als je thuis op de bank zit, word je onrustig en wil je eigenlijk niets liever dan CrossFit. Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws: op Netflix staan een paar toffe CrossFit-documentaires.
Er zijn veel vooroordelen over CrossFit, zoals dat het alleen voor fitte en afgetrainde mensen is. Maar niets is minder waar. CrossFit is voor jong en oud en geschikt voor beginners en gevorderden. Dat is een van de redenen dat de sport zo populair is.
Is afvallen je fitnessdoel? Wil je spiermassa opbouwen? Of wil je bepaalde technieken onder de knie krijgen? Misschien heb je zelfs meerdere doelen. CrossFit kan je helpen om je doelen te bereiken. Door de diversiteit aan oefeningen verbrand je vet, bouw je spieren op en werk je aan je conditie.
De WOD’s worden in groepsverband uitgevoerd. Je traint samen met een groep van 15-25 CrossFitters. Zodra de timer voor de WOD aftelt voel je de spanning in de box stijgen. Er is geen concurrentie, je strijdt letterlijk tegen jezelf. Maar je mede-CrossFitters zullen je aanmoedigen en ze zullen je pushen om het maximale uit jezelf te halen. Het werkt enorm motiverend. Ik zie er nooit tegenop om naar de CrossFit-box te gaan, in tegenstelling tot wanneer ik naar de ‘gewone’ sportschool ga.
Als je alleen traint, ben je snel geneigd om de oefeningen over te slaan waar je geen zin in hebt. Vaak zijn dit oefeningen voor je benen – waarschijnlijk omdat ‘leg day’ garant staat voor een paar dagen flinke spierpijn. Maar bij CrossFit gaat dit principe niet op. Je traint wat er wordt voorgeschreven. Als de WOD bestaat uit 150 squats, dan doe je dat. Geen discussie mogelijk.
De CrossFit-oefeningen zijn bijna altijd gebaseerd op natuurlijke lichaamsbewegingen. Denk aan tillen, klimmen, springen of rennen. Tijdens de training maak je gebruik van kettlebells, dumbells, en barbells. Maar je zult ook andere voorwerpen gebruiken, zoals tractorbanden en zandzakken. Ook touwspringen en touwklimmen maken vaak deel uit van de training.
Beginnen met CrossFit kan best een grote stap zijn. Een CrossFit-box kan best intimiderend lijken. Laat ik je geruststellen: als insider kan ik die fabel zonder blikken of blozen ontkrachten. Ik heb mij nog nooit niet welkom gevoeld in een CrossFit-box.
Je CrossFit-avontuur begint bij de zoektocht naar een box. Via deze link kun je per regio zoeken naar CrossFit-boxen.
Als je een box hebt gevonden, kun je je aanmelden voor een proefles. Ik kan je aanraden om een introductiecursus te volgen.
Voor de meeste CrossFit-oefeningen geldt dat de techniek belangrijker is dan het gewicht dat je tilt. Veel technieken zijn complex en je hebt vaak een aantal lessen nodig om deze onder de knie te krijgen.
Iedere CrossFit-box biedt introductielessen. Tijdens de intro-lessen ga je de bewegingen stap voor stap bij langs. Daarom kun je het beste eerst een introductiecursus volgen: zo kun je de bewegingen zo snel mogelijk onder de knie krijgen.
Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.