• home
  • Food blog
  • Vegan, vegetarisch en een plantaardig dieet. Wat zijn de verschillen?

Vegan, vegetarisch en een plantaardig dieet. Wat zijn de verschillen?

Verschil tussen vegan en vegetarisch

Voor mensen die geen vegetarisch, veganistisch of plantaardig dieet volgen lijken de verschillen tussen de diëten minimaal. In dit blog lees je wat de verschillen zijn.

Het grootste verschil tussen een vegan levensstijl en iemand die een plantaardig dieet volgt

Voor mensen die geen vegetarisch, veganistisch of plantaardig dieet volgen lijken de verschillen tussen de diëten minimaal. Dat vegetariërs en veganisten geen vlees eten is voor iedereen duidelijk.

Maar hoe zit het met donuts, kwark en pizza? En klopt het dat een veganist geen leren schoenen draagt? 

Waar een vegan levensstijl vroeger taboe was, worden vegetarische en plantaardige diëten wereldwijd omarmt. Bewust leven wordt steeds populairder. 

Je merkt het overal: populaire bakblogs bieden vegan recepten aan, in restaurants worden er vegan maaltijden geserveerd, in koffietentjes kun je vegan gebak bestellen en in de supermarkten vind je schappen vol met vegan, vega en glutenvrije producten. Dat vegan eten steeds populairder wordt hebben we te danken aan de millennial (onszelf, dus).

Deze nieuwe generatie leeft veel bewuster. Dit heeft enorme impact op de bestaande (fast)food industrie. De millennials (Generatie Y) zijn een demografische generatie. Simpel gezegd behoren mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000 tot deze generatie.

Als je vegetarisch of veganistisch eet, krijg je ook minder verzadigde vetten binnen. Dit is goed voor je hart en bloedvaten. Vegan en vega staan in ons lijstje met populairste diëten.

Het verschil tussen een iemand die vegan eet een iemand die vegetarisch eet

Veganisten eten geen dierlijke producten, terwijl vegetariërs geen dieren eten, maar wel producten die daarvan afkomstig zijn (zoals zuivel en eieren). Mensen kiezen meestal voor deze diëten vanwege gezondheidsproblemen, religieuze beperkingen of morele zorgen over het schaden van dieren.

Wil je een keer vegetarisch koken? 

In dit blog delen we de zeven beste vegetarische kookboeken. Elk boek heeft zijn eigen unieke kenmerken, van kindvriendelijke recepten tot gerechten die in één bakplaat worden bereid. De boeken zijn geschreven door gerenommeerde auteurs zoals Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi. 

Wat is het verschil tussen een veganist en iemand die vegetarisch eet?

Iemand die vegan is (een veganist) eet en gebruikt geen dieren, dierlijke producten of producten die op dieren zijn getest. Als veganist eet je dus geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten. 

Veganisten gebruiken ook geen kleding en verzorgingsproducten met dierlijke bestanddelen. Een veganist zal dus geen leren riem of wollen jas dragen. En dat een veganist geen bont draagt, lijkt me logisch. 

En hoogstwaarschijnlijk draagt een veganist geen leren schoenen :) 

Een dieet volgen betekent niet per se dat je af wilt vallen. Je kunt ook een specifieke eetwijze hebben. Dus als je glutenvrij eet, of vegan, dan volg je eigenlijk ook een dieet. Wil je vet verbranden? Dit zijn 3 natuurlijke vetverbranders die echt werken. En twee van de 3 zijn vegan.

Iemand die een plantaardig dieet volgt is niet per definitie een veganist

Als je je vegan eet omdat je ervan overtuigd bent dat een plantaardig dieet beter is voor je gezondheid ben je geen veganist. Je volgt alleen een veganistisch of plantaardig dieet.

Tip: in dit blog geven we antwoord op de 7 meestgestelde vragen over een plantaardig dieet

Als je bewuster gaat leven, wil je misschien minder alcohol gaan drinken. In dit blog delen we 8 tips om minder alcohol te drinken.

Wat kun je eten als je een plantaardig dieet volgt of vegan eet?

Maak je niet druk, als je een veganistisch dieet volgt kun je net zo gevarieerd eten als wanneer je normaal eet. Ook vegan bakken is geen enkel probleem. Gelukkig is pure chocolade veganistisch. 

Let wel goed op, sommige pure chocolade bevat melk. Ook bestaat er veganistische melkchocolade en witte chocolade.

Een hartige taart bakken is geen probleem en er zijn genoeg alternatieven en substituten voor vlees en vis. Als je begint met een veganistisch dieet lijkt het misschien of je in een zwart gat valt, maar je leert snel nieuwe vegan producten kennen.

Dit kun je in ieder geval eten:

Mensen die beginnen met een vegan dieet denken vaak dat ze te weinig eiwitten binnen krijgen. Dit is absoluut niet waar, het is bijna onmogelijk om te weinig eiwitten binnen te krijgen. Wel is het waar dat veganisten over het algemeen minder eiwitten binnen krijgen dan vleeseters. 

Een plantaardig dieet en topsport, gaat dat samen? Deze vegan topsporters bewijzen het.

Mensen die vlees eten krijgen daarentegen vaak te veel eiwitten binnen. Voor veganisten is het extra belangrijk om gevarieerd te eten.

Ook interessant: Dit zijn de 10 beste kookboeken.

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten